Přijdou číšníci o práci? Americký startup se je snaží nahradit roboty

Přijdou číšníci o práci? Americký startup se je snaží nahradit roboty
  • Robot vypadá jako R2-D2 z Hvězdných válek
  • Firma shání finance na rozjezd programu

Součástí snad kadžého sc-fi filmu je scéna, kdy jídlo v restauraci servíruje robot namísto lidské obsluhy. A zatímco si roboti a umělá inteligence brousí zuby na nejednu pracovní pozici, od řidičů až třeba po právníky nebo doktory, v restauracích se prozatím moc často nepotkáváme.

Na tom se snaží pracovat malá kalifornská firma Bear Robotics. Podle jejího názoru je právě nyní vhodná doba na robotizaci tohoto odvětví, protože platy zaměstnanců na této pozici narostly do takové výše, že je pro většinu podniků finančně výhodnější přistoupit k robotizaci.

Firma se aktuálně nachází na počátku celého procesu, který zahrnuje shánění investorů. Jejím obchodním plánem bude posléze nabízet roboty k pronájmu za měsíční paušál. Ten by zahrnoval nejenom dodání samotných „pracovníků“, ale i jejich zázemí a zmapování prostor restaurace.

Jak se celému projektu bude dařit ukáže až čas a praktické nasazení. Ale zatímco je dnes robotická obsluha spíše jenom marketingový trik několika drahých restaurací, v budoucnosti byste mohli luxusní restauraci poznat podle lidské obsluhy. Všude jinde vám jídlo přinesou roboti.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze