Společnosti Epson a XGIMI urovnaly spor o jas projektorů

Společnosti Epson a XGIMI urovnaly spor o jas projektorů
Fotografie: Martin Fajmon, fZone.cz
  • Urovnání potvrzuje závazek společnosti Epson dodržovat mezinárodně uznávané standardy platné v celém odvětví
  • Ty pomáhají spotřebitelům přijímat informovaná rozhodnutí při nákupu

Společnost Epson oznámila, že se dohodla se společností XGIMI, prodejním partnerem společnosti Amazon, na urovnání nedávné žaloby, která upozorňovala na klamavé reklamní praktiky. Podle podmínek dohody společnost XGIMI souhlasila s opravou uváděných lumenů projektorů po celém světě z dříve nesprávně uváděných lumenů tak, aby odpovídaly přesným údajům o jasu ve prospěch spotřebitelů.

XGIMI provede opravu specifikací jasu v lumenech u následujících modelů:

  • U XGIMI Horizon Pro (XK03H) bude hodnota snížena z 2 200 lumenů na 1 500 lumenů
  • U XGIMI Horizon (XK03K) bude hodnota snížena z 2 200 lumenů na 1 500 lumenů
  • U XGIMI Halo (WK03A) bude hodnota snížena z 800 lumenů na 600 lumenů
  • U XGIMI Elfin (XL03A) bude hodnota snížena z 800 lumenů na 600 lumenů

Pokud značky projektorů používají mezinárodně publikované standardy pro hodnocení svítivosti, jsou to spotřebitelé, kdo vyhrává,“ prohlásil Mike Isgrig, viceprezident pro spotřebitelský prodej a marketing společnosti Epson America. „Opatření společnosti XGIMI, která provedla korekci údajů o svítivosti u několika svých projektorů, pomáhá zajistit, aby spotřebitelé věděli, co mohou očekávat od výkonu projektoru. Poskytuje jim informace potřebné k informovanějšímu rozhodování při nákupu, a tím v konečném důsledku pozitivně ovlivňuje celý trh.

Původní stížnost byla podána v rámci snahy společnosti Epson zajistit, aby značky používaly mezinárodně uznávané a akceptované standardy jasu, které by pomohly spotřebitelům činit informovaná rozhodnutí při nákupu. Upravené specifikace jsou nyní přesné, což přináší prospěch spotřebitelům, maloobchodnímu kanálu i celému odvětví.

Zavádějící ukazatele jasu

Společnost Epson varuje zákazníky, aby si dávali pozor na zavádějící ukazatele uvedené jako „lux“, „LED lumeny“, „CVIA“ nebo „jas lampy“, které se neřídí standardizovanou metodikou, a proto významně ovlivňují schopnost spotřebitele porovnat výkon projektorů, zejména při nakupování na Amazonu a dalších internetových obchodech. Údaje o měření projektorů jsou definovány mezinárodně uznávanými standardizačními organizacemi, včetně Mezinárodní organizace pro normalizaci (ISO) a Mezinárodního výboru pro měření displejů (ICDM).

ICDM vydává normy pro měření zobrazovacích zařízení (IDMS), kde je definována metodika měření barevného jasu projektoru a samostatně jasu bílé barvy. Norma ISO, která definuje metodiku měření projektorů, je ISO21118:2020. Při dodržování těchto norem nemůže docházet k nejasnostem ohledně toho, jak se správně měří, inzeruje a porovnává jas projektoru.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze