Strhnou se na jihokorejském nebi nad hlavami olympioniků letecké souboje dronů?

Strhnou se na jihokorejském nebi nad hlavami olympioniků letecké souboje dronů?
  • Organizátoři Zimních olympijských her z Jižní Koreji se obávají hrozby teroristického útoku drony
  • V rámci protiopatření probíhají různá cvičení na sestřelení dronů či přerušení jejich komunikace s pilotem
  • Novou zbraní mohou být také speciální drony určené k chytání potenciálně nebezpečných komerčních dronů

Rozšiřující se drony získávají mnoho pozornosti nejen u nás, ale samozřejmě i všude ve světě včetně Jižní Koreje. Organizátoři letošních Zimních olympijských her, které začnou už v pátek 9. února, jsou si hrozby z možného útoku drony plně vědomi a hodlají nasadit vhodná protiopatření. Nejhorší scénáře, na které je zhruba 60 tisíc lidí připravováno, zahrnují v nejhorším případě i drony nesoucí bomby. Právě na tuto variantu už několikrát reagoval speciálně vycvičený SWAT tým, který dokázal dron v rámci cvičení vždy včas zastavit.

Zbraň proti dronům
Zbraň proti dronům

V prostoru kolem her byla vyhlášena samozřejmě bezletová zóna a nasazen je i speciálně vyvinutý radar na včasnou detekci dronů narušující vzdušný prostor. V záloze bude také zbraň, která dokáže přerušit komunikaci dronu s pilotem na zemi a přinutit jej tak k přistání. V nejhorších případech je možný i vzlet vrtulníku, ze kterého by byl dron sestřelen.

Zajímavá je ovšem ale i možnost nasazení policejních dronů určených na chytání ostatních dronů. Tyto upravené vícerotorové drony jsou mnohem výkonnější a pokročilejší než jejich komerční příbuzní a ve výbavě mají především sítě, kterými potenciálně nebezpečné drony chytí. Nad sportovišti by se tak mohly rozpoutat letecké souboje dronů, byť efektivita takového přístupu je pochybná. Úspěšný zásah takového typu totiž vyžaduje opravdu zkušeného pilota.

Policejní dron

Krom těchto strojů mají však létat níže nad zemí i speciální drony s výkonným kamerovým systémem na palubě a špičkovou technologií rozpoznání obličejů. Dron má tak dokázat detailně monitorovat prostor pod sebou a dát vědět pracovníkům na zemi, kteří se o problém postarají.

Zdroj: digitaltrends.com

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze