SÚKL pozastavil distribuci některých šarží prevenaru a hexavakcíny

SÚKL pozastavil distribuci některých šarží prevenaru a hexavakcíny
Fotografie: unsplash.com
  • Pozastavené jsou některé šarže vakcín Prevenar 13 a Infanrix Hexa
  • Důvodem pozastavení je prověření možné závady v jakosti
  • Léčiva se nestahují, mají se umístit pouze do karantény

Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) pozastavil očkování některými šaržemi vakcín Prevenar 13 a Infanrix Hexa. Rozhodnutí ústavu platí také pro distribuci a výdej obou léčiv. SÚKL o rozhodnutí informoval v úterý 22. listopadu 2022. Důvodem pozastavení je prověření možné závady v jakosti. U Prevenaru jsou závadné šarže FN5579 a u vakcíny Infanrix Hexa to jsou šarže A21CE120C.

„Přišel mi e-mail od České pediatrické společnosti, že máme vakcíny oddělit od ostatních a nechat je v lednici. Okamžitě jsme tak přestali s očkováním. Zatím se nám neozval žádný rodič, který by vedlejší účinky hlásil. Já ani nevím, o jaké by se mělo jednat,“ uvedl pro ct24.cz pediatr Jiří Zezulák.


Stejné informace zveřejnil na svých stránkách dodavatel vakcín, tedy společnost Avenier. Podle dodavatele se léčiva nestahují, ale mají se umístit pouze zvlášť do tzv. karantény. O dalším vývoji situace bude společnost Avenier informovat na svých stránkách.

Obě uvedená vakcíny jsou určené k očkování dětí. Vakcína Prevenar 13 se podává kojencům a malým dětem ve věku od šesti týdnů do sedmnácti let. Vakcína chrání proti pneumokokovým infekcím. Hexavakcína je se podává novorozencům a je účinná proti dětské obrně, tetanu, záškrtu, černému kašli, žloutence B a onemocněním způsobeným bakterií Haemophillus influenzae typu B.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze