Rodiče během pandemie ztratili důvěru ve vakcíny určené dětem

Rodiče během pandemie ztratili důvěru ve vakcíny určené dětem
Fotografie: unsplash.com
  • Vakcíny chrání děti před smrtelnými nemocemi, jako jsou spalničky nebo dětská obrna
  • Během pandemie koronaviru se dětská imunita výrazně zhoršila
  • Celkem 67 milionů dětí během pandemie vynechalo jednu nebo více dávek důležitých vakcín

Během pandemie koronaviru rodiče po celém světě ztratili důvěru v očkování vakcínami pro děti, které je chrání před smrtelnými nemocemi, jako jsou spalničky nebo dětská obrna, jak uvádí UNICEF.

„V 52 z 55 zkoumaných zemí se mezi lety 2019 až 2021 veřejné vnímání vakcín pro děti zhoršilo,“ uvedla Organizace spojených národů (OSN). Podle UNICEF jsou údaje varovným signálem rostoucího váhání s očkováním v současné době, kdy se všude rojí spousta dezinformací a klesá důvěra ve vlády zemí. „Nemůžeme dovolit, aby se důvěra v rutinní očkování stala další obětí pandemie. V opačném případě by další vlna úmrtí mohla zasáhnout více dětí se spalničkami, záškrtem nebo jinými chorobami, kterým lze předejít,“ uvedla výkonná ředitelka UNICEF Catherine Russell.


Tato zjištění jsou v současné době velice znepokojivá, protože se během pandemie koronaviru dětská imunita výrazně zhoršila. Navíc celkem 67 milionů dětí během pandemie vynechalo jednu nebo více dávek důležitých vakcín. „Nastal čas, aby se vlády znovu zavázaly k očkování,“ uvedl generální tajemník Organizace spojených národů António Guterres na Twitteru.

Podle reuters.com se v Jižní Koreji a Papuy Nové Guineji snížila důvěra ve vakcíny pro děti o 44 % a o více než třetinu v Ghaně, Senegalu a Japonsku. Ve Spojených státech klesla o 13,6 %. V Indii, Číně a Mexiku zůstala důvěra zhruba stejná nebo se zvýšila. Zpráva ale zdůrazňuje, že důvěra ve vakcíny se může snadno změnit a aktuální výsledky nemusí ukazovat dlouhodobé trvání tohoto postoje.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze