Superúplněk zítra ozáří noční oblohu. Měsíc bude nejblíže k Zemi

Superúplněk zítra ozáří noční oblohu. Měsíc bude nejblíže k Zemi
Fotografie: unsplash.com
  • Úplněk nastane zítra v 13:26 SELČ
  • Na obloze se bude zdát větší a zářivější
  • Měsíc bude od Země vzdálen 357 364 kilometrů

Zítra po poledni, přesně ve 13:26 středoevropského času, nastane superúplněk, který má přídomek lovecký. Letos je to už třetí superúplněk, ale tentokrát bude Měsíc k Zemi úplně nejblíže za celý rok – bude vzdálený jen 357 364 kilometrů. Jeho průměrná vzdálenost je přitom přibližně o 30 tisíc km dále. Úplněk se bude zdát na noční obloze asi o 15 % větší než obvykle a bude i více zářit. Jedná se ale spíše o optickou iluzi, jelikož vzhledem ke vzdálenosti Měsíce rozdíly nelze pouhým okem prakticky zaznamenat.

Měsíc bude vycházet ze souhvězdí Ryb a na noční obloze blízko něj můžeme pozorovat Saturn (vpravo nahoře) a Jupiter (vlevo dole). Jeho název lovecký podle almanac.com vznikl kdysi, kdy byl znamením pro lovce, aby se připravili na zimu. Název pochází už z roku 1710, kdy se objevil v Oxford English Dictionary.

Úplněk můžeme pozorovat vždy, když se Měsíc ocitne naproti Slunci. Vychází tak vždy na východě, když Slunce zapadá, a zapadá na západě, když Slunce už jde vidět na východě. Měsíc se v superúplňku zdá ještě větší, pokud jej pozorujeme ve chvíli, kdy stoupá po obloze. Naše oko jej srovnává s okolními objekty jako jsou domy a stromy, a to jeho velikost opticky ještě zvětšuje.


Při východu vypadá Měsíc také více oranžově. Jedná se ale pouze o fyzikální efekt. Jestliže se podíváte k horizontu, díváte se přes větší tloušťku zemské atmosféry, než jaká je nahoře na obloze. Atmosféra podle earthsky.org rozptyluje modré světlo, proto vidíme oblohu modrou. Blíže k horizontu se modré světlo rozptyluje efektivněji a do našich očí proniká i červené světlo. To způsobuje odstín žluté, oranžové nebo načervenalé barvy.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze