Lety na Měsíc jsou na dosah. Letový test rakety Starship byl triumfální

Lety na Měsíc jsou na dosah. Letový test rakety Starship byl triumfální
Fotografie: SpaceX
  • Raketa vzlétla ve 14:25 SELČ z kosmodromu Starbase
  • Poprvé se podařilo zachytit nosnou raketu Super Heavy pomocí dvou ramen
  • Starship prolétla atmosférou a i přes menší poškození přistála na plánovaném místě

Museli jsme čekat více než čtyři měsíce, abychom se mohli znovu podívat na start největší a nejsilnější rakety, kterou kdy lidstvo postavilo. Starship dnes ve 14:25 středoevropského času zahájila pátý testovací let. Start byl zahájen v kosmodromu Starbase v Texase, kde se najednou zažehlo 33 motorů Raptor na nosné raketě Super Heavy. Při startu raketa vážila, včetně pohonných hmot, 5 000 tun. Celý zkušební let vysílala SpaceX živě na sociální síti X.

Přibližně dvě a půl minuty po startu došlo k oddělení Super Heavy od horního stupně Starship. Ten sepnul svých šest motorů a pokračoval na transatmosférickou dráhu. Super Heavy za pomoci roštových kormidel a několika motorů byl nasměrován zpět na odpalovací rampu, a ačkoliv bylo po stranách vidět, že na některých místech hoří, byl přesně umístěn mezi ramena, která se následně sevřela a Super Heavy zůstal mezi nimi. Stalo se tak poprvé, kdy tato mechanika byla použita na zachycení nosné rakety.

Proč se SpaceX rozhodla pro chopsticks neboli ramena, která dokáží zachytit nosnou raketu? Rakety Starship budou z velké části znovupoužitelné a aby mohly být použity po startu znovu co nejrychleji, musela SpaceX přijít s něčím jiným než s přistáváním na rampy do oceánu, jako to dělají rakety Falcon 9. Super Heavy navíc při zachycení nepotřebuje nohy, se kterými by přistál, což znamená snížení hmotnosti rakety.


Starship dosáhla výšky přes 210 km, kde se nachází takzvaná transatmosférická dráha. Tato dráha byla vybrána záměrně, a to proto, že pokud by došlo u rakety k poškození, nezůstane létat na oběžné dráze, ale vstoupí zpět do atmosféry. 45 minut po startu horní stupeň vstoupil zpět do atmosféry a tím také začalo testování tepelných destiček.

Celý nový tepelný štít váží 10,5 tuny a rozhodně si vedl lépe než předchozí. Ačkoliv během průletu atmosférou odpadávaly tepelné destičky a propalovala se křídla, raketa po celou dobu držela správný směr. Bohužel v době přistání byla nad Indickým oceánem tma, a tak nešlo přistání tak dobře vidět. Starship přistála přesně na plánovaném místě, a to po hodině a necelých šesti minutách. SpaceX navíc v místě přistání měla bójku, která natáčela dopad rakety do moře a její následné ponoření. Je jasné, že SpaceX slaví obrovský úspěch a je zase o něco blíže, dostat astronauty na Měsíc.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze