Dnes v noci uvidíme vzácný jahodový úplněk

Dnes v noci uvidíme vzácný jahodový úplněk
Fotografie: unsplash.com
  • Měsíc v úplňku bude posazen nízko nad jižním obzorem
  • Opticky se bude zdát větší a bude nažloutlý až narůžovělý
  • Díky včerejšímu slunovratu bude tento úplněk i nejvzdálenější od Slunce

Dnešní noc bude ve znamení jahodového úplňku. Přesně ve 3:10 sobotního rána dosáhne Měsíc úplňku a pokud bude jasná obloha, uvidíme ho jen těsně nad jižním obzorem v souhvězdí Střelce. Díky tomu, že bude posazen tak nízko nad obzorem, se nám bude zdát větší. Je to ale pouze iluze. Nízko posazený Měsíc naše oči porovnávají s dalšími objekty jako jsou domy a stromy, a proto se zdá větší, než když je posazen vysoko na obloze a vidíme jen jej.

Úplněk nastane ve chvíli, kdy se Země nachází ve středu mezi Sluncem a Měsícem. Tyto dva vesmírné objekty se tedy aktuálně nachází na opačných stranách. Podle earthsky.org má každý úplněk své jméno a přídomek jahodový pravděpodobně vznikl proto, že v červnu dozrávají nejrůznější plodiny, včetně jahod. A protože bude nízko, bude jeho barva i více nažloutlá až narůžovělá.

Dnešní úplněk je vzácný v tom, že prakticky kopíruje dráhu zimního slunovratu a jedná se o jeden z nejníže položených úplňků za posledních několik desetiletí. Podle NASA se jeho dráha liší jen o 5 %. Přichází totiž jen den po letním slunovratu, kdy na severní polokouli začalo astronomické léto. Díky tomu, že je Slunce aktuálně nejvýše a Měsíc nejníže, jedná se zároveň i o nejvzdálenější úplněk od Slunce.


Zanedlouho bude na obloze viditelný i další vesmírný objekt – kometa 13P/Olbers. Ta bude nejlépe viditelná na začátku července, kdy dosáhne magnitudy asi 7,5. To ovšem není dostatečné pro to, abychom ji mohli vidět pouhým okem, a tak v jejímu pozorování bude potřeba dalekohled. Nejlépe pozorovatelný úkaz na obloze pak přijde v srpnu – meteorický roj Perseidy neboli noc padajících hvězd. Tento roj je nejsilnějším v roce a v kombinaci s letním počasím u nás patří k nejoblíbenějším.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze