Švédští vědci vyvinuli solární články, kterým stačí světlo v místnosti

Švédští vědci vyvinuli solární články, kterým stačí světlo v místnosti
  • Světlo v místnosti jim stačí na poskytování napětí 1 V
  • To by mělo být dost pro zařízení z kategorie internetu věcí

Internet věcí je budoucnost, která se pomalu stává přítomností. Ovšem bude potřeba překonat ještě jeden problém, který leží jako obvykle ve zdroji napájení. Pokud totiž totiž neumístíte zařízení poblíž zásuvky, čeká vás natahování kabelů. A pokud se rozhodnete spoléhat na baterie, tak můžete počítat, že se vybíjí v ten nejméně vhodný okamžik.

Odpovědí na tento problém je společná práce čínských a švédských vědců. Pojmenovali ji jako organické sluneční články. Ty jsou lehké, levné na výrobu, ohebné a vhodné pro velké povrchy, protože se de facto tisknou.

Indoor Solar

Základní jednotky jsou dvě. Jedna obsahuje panel o velikosti 1 cm, druhá je pak čtyřnásobně větší. Pokud je menší jednotka vystavena světle o intenzitě 1 000 luxů (intenzita světla při zatažené obloze), dosahuje její účinnost 26,1 %. Je schopná pracovat více než 1 000 hodin a poskytuje napětí 1 V při intenzitě osvětlení 200 až tisíc luxů, což jsou obvyklé hodnoty pro světlo uvnitř místností. Větší článek měl účinnost 23 %.

Uvedené hodnoty sice nejsou nejvyšší, ale pro spoustu zařízení spadajících do kategorie internetu věcí to bude plně dostačovat. Vědci navíc podle svých slov chystají nadále pracovat na jejich vylepšení.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze