SZÚ potvrdil za poslední týden jeden nový případ opičích neštovic

SZÚ potvrdil za poslední týden jeden nový případ opičích neštovic
Fotografie: pixabay.com
  • Národní referenční laboratoř vyšetřila celkem 14 vzorků od 6 různých pacientů
  • Celkem bylo potvrzeno 6 případů opičích neštovic v Česku

Během tohoto týdne Národní referenční laboratoř pro chřipku a nechřipková virová onemocnění SZÚ vyšetřila celkem 14 vzorků od 6 různých pacientů. Jako infikovaného testy metodou PCR označily v tomto týdnu nově jednoho člověka. Celkem je tedy laboratorně potvrzeno již 6. případů opičích neštovic v ČR.


„Národní referenční laboratoř již také z pozitivních vzorků izolovala virus opičích neštovic a tento materiál poslouží pro možnost kontroly metod testování v dalších laboratořích. V tomto týdnu již můžeme začít vydávat izolovanou DNA jako pozitivní standard pro další laboratoře, které by měly zájem participovat na diagnostice, a pro nastavení metodiky celogenomové sekvenace. V příštím týdnu bude NRL pro chřipku a nechřipková virová respirační onemocnění mít kmen viru opičích neštovic izolovaný a pomnožený na buněčné kultuře pro vědecko-výzkumné laboratoře, které mají povolení Státního úřadu pro jadernou bezpečnost k nakládání s tímto virem. To se týká i Zdravotního ústavu se sídlem v Ostravě,“ popsala vedoucí Národní referenční laboratoře RNDr. Helena Jiřincová.

„Zdravotní ústav se sídlem v Ostravě je tak druhým testovacím pracovištěm a v případě potřeby vzorky s podezřením na infekci nebude nutné posílat jen do SZÚ, ale zvolit lokalitě výskytu bližší testovací pracoviště,“ upřesnila ředitelka Státního zdravotního ústavu MUDr. Barbora Macková.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze