Těhotné ženy by měly denně vypít necelé 3 litry vody

Těhotné ženy by měly denně vypít necelé 3 litry vody
Fotografie: pixabay.com
  • Těhotné ženy by měly denně vypít až 2,7 litru nápojů
  • Kojící ženy pak až 3,4 litru tekutin
  • Nižší příjem vody nemá vliv na tvorbu mateřského mléka, ale negativní vliv na zdraví ano

Těhotným ženám mnohem častěji hrozí dehydratace. Proto by měly denně vypít až 2,7 litru tekutin. Kojící matky by měly mít ještě vyšší příjem, až 3,4 litru tekutin za den. Podle ČTK sice nemá nižší příjem vody a dalších nápojů vliv na tvorbu mateřského mléka, ale mohl by mít negativní vliv na zdraví.


„Během těhotenství dochází v organismu k mnoha změnám zajišťujícím správný vývoj plodu. Jedná se například o vyšší míru zadržování vody v těle, zvýšení množství cirkulujícího objemu krve nebo její větší průtok ledvinami,“ uvedla na tiskové konferenci vedoucí lékařka porodních sálů Ústavu pro péči o matku a dítě v Praze-Podolí (ÚPMD) Petra Hanulíková.

Těhotná žena by měla přijmout přibližně 0,7 litru tekutin z potravin, například z ovoce nebo polévek. Zbylých 2,3 litru pak z nápojů. Kojící ženy by na měly mít příjem vody ještě vyšší. Mateřské mléko je tvořeno hlavně z vody, konkrétně 87 % tvoří voda. Příjem vody ale nemá na tvorbu mateřského mléka vliv. „Nedostatečný příjem vody při kojení vede k lehké dehydrataci matky,“ dodala Petra Hanulíková.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze