Tesla plánuje výstavbu největší „baterie“ na světě

1
Tesla plánuje výstavbu největší „baterie“ na světě
Fotografie: Tesla
  • Systém v Kalifornii bude sloužit k vyrovnávání špiček odběrů
  • Spuštěn bude příští měsíc

Systémy pro výrobu a rozvod elektrické energie se už od dob svého vzniku potýkají s jedním zásadním problémem – poptávka po elektrické energii není konstantní, ale naopak v čase velice kolísá. To se dá řešit přidám dalších zdrojů, které se snadno spouštějí, například elektráren, které spalují zemní plyn. To je však drahé a neekologické. Vhodnější je nasazení systémů, které v čase nízké poptávky energii ukládají a poskytnou ji k dispozici, kdy je potřeba. U nás takovýto problém řeší například elektrárna Dlouhé stráně.

Ventura County v Kalifornii řešila podobný problém a nakonec podle electrek.co upřednostnila akumulaci pomocí baterií. Společnost Strata Solar se má postarat o instalaci systému s výkonem 100 MW a kapacitou 400 MWh.

Strata Solar sice dříve instalovala své vlastní systémy ve velkých kontejnerech, ale pro tak velkou zakázku se dala dohromady s Teslou. Ta má s výstavbou podobných zařízení bohaté zkušenosti. Její Powerpack zaznamenal úspěch, a tak automobilka loni spustila Megapack. Ten vyžaduje méně místa i méně dílů, takže je rychlejší i jeho instalace, a to až desetkrát.

Projekt ve Ventura Country se začne realizovat příští měsíc. Vznikne tak „největší baterie“ na světě. Tento titul doposud drží Powerpack Tesly v jižní Austrálii s parametry 100 MW/129 MWh.

Diskuze ke článku
Hejna Petr
Zajímalo by mě, kolik milionů tužkových baterii to bude mít. A taky, kdo to bude za 10 - 20 let likvidovat. Bude se k tomu někdo hlásit ? Ta firma "zkrachuje" a přenechá to státům ? A platí se dnes nějaký poplatek za budoucí likvidaci ? Kde a kým je spravovaný, aby mohl za dekády posloužit ?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze