Ironie osudu: obří baterie od Tesly zachránila uhelnou elektrárnu

Ironie osudu: obří baterie od Tesly zachránila uhelnou elektrárnu
  • Jedna z největších uhelných elektráren Austrálie zažila nedávno velký výpadek energie
  • Z dálky tisíc km přispěchala na pomoc obří baterie od Tesly, která propad vyrovnala

Gigantická baterie od Tesly se už nyní, pár týdnů po zahájení provozu, ukazuje jako velmi dobrá investice. Největší Li-Ion baterie na světě fungující v Jižní Austrálii má sloužit zejména jako pojistka v nouzových situacích. A právě v jedné takové nedávno prokázala své schopnosti. Ironicky tak musela baterie Tesly, jenž je nabíjena ryze větrnými elektrárnami, zásobovat energií jednu z největších australských uhelných elektráren.

Tesla Powerpack

Podle zpráv zažila elektrárna na hnědé uhlí Lao Yang nečekanou a opravdu velkou ztrátu 560 MW, což znamenalo propad ve frekvenci dodávané energie. Baterie Tesla Powerpack připojená k větrné farmě Neoen Hornsdale okamžitě elektrárnu podpořila dodávkou energie ve výši 7,3 MW (samotná baterie má celkovou kapacitu 100 MW). Energii přitom dodávala na vzdálenost celých tisíc kilometrů.

Zároveň je úsměvné, že podle oficiálního vyjádření neměla záložní elektrárna, která má v nouzi reagovat do 6 sekund, co dělat, jelikož baterie Tesly vyřešila prakticky okamžitě frekvenční propad. Větrná energie tak zachránila nejen uhelnou elektrárnu, ale navíc lehce znemožnila i druhou záložní. Právě taková rychlost a flexibilita je hlavní předností řešení od Tesly. Ve skutečnosti baterie nedávno předvedla svůj potenciál, když v jiném případě nouze dokázala zvýšit svůj výkon z 0 na 100 MW během 0,14 sekund.

Zdroje: qz.com, mashable.com

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze