Tesla Smart Thermostatic Valve
test

Tesla Smart Thermostatic Valve

Ovládne vaše radiátory

Termostatické hlavice má doma téměř každý, mnozí už i inteligentní, které umí kontrolovat teplotu bez vašeho přičinění. Dnes se podíváme na cenově dostupnou hlavici od Tesly, která sice neoslní designem, zato funkcemi ano. Povedl se výsledný mix, nebo bude lepší poohlédnout se u konkurence?

Topná sezóna pomalu končí, na nákup inteligentních termostatických hlavic však není pozdě. Proč? Aktuální situace na trhu s energiemi není nejrůžovější a je dost možné, že se bude dále zhoršovat. Proto, pokud chcete být připraveni, vyplatí se přemýšlet nad doplňky pro snížení nákladů již teď.

Do redakce se nám dostala termostatická hlavice Tesla Smart Thermostatic Valve, která po jednoduché instalaci zvládne regulovat vaše radiátory tak, abyste vytápěli přesně dle vašich požadavků a snížili náklady.

Technické parametry Tesla Smart Thermostatic Valve

Rozměry 98,3 × 55,3 x 54 mm
Materiál plast
Provoz 2× AA baterie
Doba provozu až 1,5 roku
Konektivita ZigBee IEEE 802.15.4
Funkce detekce otevřeného okna, prázdninový režim, automatický a manuální režim, ECO režim, přizpůsobení teploty
Kompatibilita M30, M28, Danfoss, RA, RAV, RAVL
Aplikace Tesla Smart
Cena cca 650 Kč + 800 Kč hub

Obsah balení: vše potřebné

V základním balení nalezneme kromě termostatické hlavice s pevně spojeným závitem také pár plastových adaptérů (M30, M28, Danfoss, RA, RAV a RAVL) a základní dokumentaci. Dostalo se i na dvojici tužkových AA baterií, které jsou pro fungování nezbytné. Baterie by měly hlavice udržet při životě zhruba rok a půl. To je vše, nic dalšího netřeba hledat. Dodejme, že pro provoz hlavic je nutné zakoupit také most Tesla Smart ZigBee Hub. Ten je připojen k Wi-Fi a s hlavicemi komunikuje pomocí Bluetooth. Hub má v balení návod, microUSB kabel a také adaptér do sítě.

Líbilo se nám
  • adaptéry součástí balení
  • v balení jsou i AA baterie
Nelíbilo se nám
  • hub je nutné dokoupit
Tesla Smart Thermostatic Valve

Konstrukce a zpracování: vypadají standardně

V redakci jsme již testovali chytré termostatické hlavice od Netatma a Eve, přičemž kromě funkcí se lišily cenou i designem. Tesla Smart Thermostatic Valve vypadá zřejmě nejběžněji, možná by se chtělo říct až obyčejně. Nám to ale nevadí. Hlavice jsou z matného plastu, což oceňujeme. Oproti hlavicím od Eve a Netatma je ta od Tesly plná různých tlačítek, která jsou hardwarová, ne kapacitní. Díky tomu se snáze ovládají. Rozměry hlavice činí 98,3 × 55,3 × 54 mm.

Hlavice je poměrně lehká, tedy než do vložení dvojice AA baterií. Ty se vkládají pod krytku ze spodní strany. Tu drží pouze plastové zobáčky, krytka tedy není pevnou součástí a vždy je nutné dávat si pozor. Na druhou stranu, na svém místě drží téměř jako přibitá.

Displej je podsvícený.

Na vrchní straně je monochromatický LCD displej, na kterém se kromě nastavené teploty zobrazují také různé piktogramy režimů a funkcí. Teplota se nastavuje šipkami, nejsou však podsvícené a znázorňuje je vygravírovaný piktogram. Šipky „nahoru“ a „dolu“ není třeba více popisovat, pokud chcete zvýšit/snížit teplotu, postačí na ně ťukat tak dlouho, než se na ni dostanete. Úprava teploty probíhá po 0,5 °C, což je praktické. Kromě těchto tlačítek se na těle nachází i tři další hardwarová tlačítka, konkrétně Mode, sdílené tlačítko Pair a Boost a další sdílené tlačítko Eco/Comf a Menu. Displej je podsvícený, ovládání tedy nebude činit problémy ani v noci, což je například oproti hlavicím od Netatma s E Ink zobrazovačem bonus.

Potěší celkově bytelná konstrukce, nikde nic nevrže. Líbí se nám také souhra mechanických tlačítek a klasického designu, díky čemuž se hlavice hodí i pro starší osoby, které by mohly mít problém s kapacitními tlačítky, případně otáčením válce jako u Netatma.

Líbilo se nám
  • jednoduchý design
  • snadné ovládání
  • hardwarová tlačítka
  • bytelné provedení
Nelíbilo se nám
  • možná až příliš obyčejná

Instalace a kalibrace: nepoznáte rozdíl

Instalace zabere pár chvil. V první řadě je třeba odinstalovat dosavadní termostatickou hlavici z radiátoru. Pokud na vašem radiátoru máte běžné hlavice s ventilem M30×1,5, vše bude fungovat bez adaptérů. Adaptéry reálně využijete, pokud váš závit ventilu funguje na principu „zamáčknout a otočit“. Pokud máte radiátory na míru, designové či jiné s nestandardním závitem, vždy doporučujeme zakoupit jednu hlavici, vyzkoušet a případně vrátit. V případě starších radiátorů lze požádat technika, který ve většině případů bude schopen zajistit vhodný adaptér ventilu pro vaše konkrétní potřeby, v takovém případě je ale třeba počítat s dalšími investicemi.

Původní hlavici každopádně stačí odšroubovat, očistit píst a poté standardně zašroubovat Tesla Smart Thermostatic Valve s vloženými bateriemi. U 90 % běžných radiátorů nebudete muset sáhnout ani po některém z přiložených adaptérů, protože Tesla Smart Thermostatic Valve má stejný závit jako standardní termostatické hlavice (M30×1,5), které jsou běžně k dostání. Utažení rovněž stačí ručně, „na doraz“ klíčem připevňovat nedoporučujeme, protože můžete poškodit závit.

Zřejmě se obejdete i bez adaptéru.

Jakmile vložíte baterie, je nutné nastavit rok, měsíc, den a také čas. Zpočátku to může působit zmatečně, ovšem pokud si na pomoc vezmete návod, hotovo máte za pár vteřin. Pak je nutné našroubovat hlavici na závit a počkat, až proběhne kalibrace. Jakmile se tak stane, na displeji se zobrazí nastavená teplota. Poté přichází na řadu instalace ZigBee Hubu. Ta je rovněž snadná. Hub se páruje pomocí aplikace Tesla Smart. Hub je pouze mostem mezi Wi-Fi a hlavicí. Jakmile hub do aplikace přidáte, na hlavici stisknete tlačítko Pair po dobu 3 vteřin a opět přidáte v rámci aplikace Tesla Smart. Díky protokolu ZigBee je párování otázkou pár vteřin.

Líbilo se nám
  • snadná instalace
  • adaptéry v balení
Nelíbilo se nám
  • úvodní nastavení času a data je trochu komplikovanější

Nastavení: máte možnosti

Hlavice jsou nainstalovány, směle se tak můžeme pustit do nastavení v rámci aplikace dostupné pro iOS a Android. Je poměrně strohá, přesto nabízí vše, co budete pro provoz potřebovat. Na výchozí obrazovce vidíte virtuální teploměr, kterým můžete nastavit požadovanou teplotu ručně. Hlavici lze z úvodní obrazovky také přejmenovat a měnit Komfortní a EKO režim. Hodnoty lze nastavit dle vašich preferencí a také podle místnosti, v níž hlavice je. Pro ložnici je dostatečná teplota 19 °C, v koupelně se doporučuje 22 až 23 °C a v obývacím pokoji 21,5 °C. Že s našimi závěry nesouhlasíte? Pak vězte, že každý stupeň navíc se projeví na konečném vyúčtování nemalou měrou.

Tesla Smart Thermostatic Valve

Hlouběji v nastavení, které se skrývá pod ikonou ozubeného kola, můžete kromě teploty, EKO režimu a Komfortního režimu nastavit také korekci teploty, pokud teplota ve vzdálenější části místnosti neodpovídá. Lze tak hlavici donutit k tomu, aby si myslela, že je v místnosti nižší/vyšší teplota, což se běžně stává pokud máte místnosti velké a s vysokými stropy, případně je váš dům/byt nezateplen. V aplikaci lze nastavit také detekci otevřeného okna. Pokud hlavice detekuje prudký pokles teploty, sníží vytápění na vámi nastavenou hodnotu, například 15 až 20 °C. Jakmile se okno zavře, hlavice rozpozná ustálení teploty a topení opětovně sepne.

Nastavení je velmi detailní.

Vcelku přehledný je také plán dovolené. Lze nastavit začátek dovolené, konec dovolené a také požadovanou teplotu, například 15 až 17 °C. Nastavit můžete také dětský zámek, kdy hlavice nereaguje na jiné požadavky než skrze aplikaci. Topení je možné také zcela vypnout, zde ovšem pozor na zimní večery, kdy by mohlo dojít k zamrznutí celého topného systému. Vždy je dobré nastavit alespoň základní teplotu, například 10 až 15 °C, aby k zamrznutí nedošlo.

Stáhnout Tesla Smart

Google Play (zdarma) App Store (zdarma)

Záměrně jsme přeskočili nastavení plánu. Každý den v týdnu v různé časy můžete skrze aplikaci nastavit požadovanou teplotu, o jejíž dodržování se hlavice následně stará. Pokud si plán vhodně nastavíte, nemusíte se o hlavici vůbec starat a užíváte si toho, že teplota odpovídá vašim požadavkům. Aby vám aplikace nastavení usnadnila, můžete si vybrat ze tří režimů – pondělí až neděle, pondělí až pátek a sobota až neděle, případně každý den zcela jiný.

Úseky si můžete volit dle vlastního uvážení a aplikace vás nijak neomezuje. Například v koupelně jsme měli následující harmonogram vytápění: 00:00 až 02:00 – 21 °C, 02:00 až 07:00 – 18 °C, 07:00 až 24:00 – 22,5 °C. Nastavení lze kopírovat, tím si celý proces zjednodušíte.

Zajímavou funkcí je i možnost rychlého ohřevu. Pokud ji aktivujete, spustí se 5minutový režim, kdy hlavice zcela otevře ventil (podobně, jako kdybyste hlavici z ventilu sundali). Díky tomu se i větší místnost rychle vytopí. S aplikací jako takovou jsme spokojeni, ovšem čas od času nereaguje okamžitě. Většinou stačí chvilku vydržet a vše se během krátké chvíle napraví. Přisuzovat to můžeme i tomu, že změna kvůli protokolu ZigBee chvilku zabere. Než se předá informace z hlavice přes hub do aplikace není to zkrátka okamžité.

Většinu funkcí lze ovládat i skrze hlavici. Samozřejmostí je nastavení teploty, pokud tak učiníte manuálně, bude se držet do doby, než nastane změna dle plánu. Pokud tedy máte například mezi 12:00 až 17:00 hod. nastavenou teplotu 22 °C a od 17:00 do půlnoci 20 °C, přičemž teplotu měníte v 15:00 na 24 °C, dojde ke změně na 20 °C v 17:00. Skrze hlavici lze přepínat i EKO/Komfortní režim, (de)aktivovat detekci otevřeného okna, případně spustit režim rychlého ohřevu. Možná trochu škoda, že popisky na hlavici jsou v angličtině, ovšem pokud vše nastavíte z aplikace, na hlavici již sahat nemusíte.

Zastavíme se krátce i u hlučnosti motorku, který ovládá píst. Je slyšet, ovšem v našem případě nijak dramaticky, zhruba srovnatelně jako u hlavic Netatmo a Eve. Je nutné si uvědomit, že motorek v takto malém zařízení bude téměř vždy slyšitelný, ovšem nemusíte se obávat, že by vás zvuk například probudil.

Hlavici je možné ovládat i skrze Amazon Alexu či Google Home, podpora pro Apple HomeKit chybí. Hlavice navíc nekomunikuje ani skrze protokol Homebridge.

Líbilo se nám
  • detailní nastavení
  • množství režimů
  • možnost kopírování záznamů
  • dětský zámek
  • lze ovládat i skrze hlavici
Nelíbilo se nám
  • aplikace někdy nereaguje okamžitě
  • hlavice má anglické popisky

Zkušenosti a zhodnocení: povedlo se

Tesla Smart Thermostatic Valve jsme testovali zhruba měsíc a v podstatě jsme o její existenci ani nevěděli, protože „jela podle plánu“. A právě to je vlastně nejlepší důkaz toho, že vše fungovalo dle očekávání. K výpadkům nedocházelo, místnost se nepřetápěla a při zběžné kontrole teploměru požadovaná teplota vždy odpovídala, s rozdílem maximálně 0,5 °C. To je však naprosto běžné, pokud větráte, otevíráte dveře, používáte elektroniku (která „zatápí“, například televizor), zkrátka nikdy nedosáhnete naprosto přesné teploty.

Tesla Smart Thermostatic Valve

Mnoho lidí vám řekne, že má doma 21 až 22 °C, avšak realita je jiná. Skvěle to reflektuje fakt, když vám návštěva řekne, že máte poměrně chladno, avšak na teploměru (i hlavici) se ukazuje 22 °C. Mnozí z nás místnosti přetápí, a zbytečně si tak zvyšují provozní náklady, ročně klidně i o několik tisíc korun.

Hlavice od Tesly sice není nejhezčí a ani aplikace nepatří k tomu nejlepšímu, ale víte co? Funguje a stojí kolik to stojí, takže nemáme absolutně žádný důvod ji nedoporučit. Pokud chcete luxusní hlavici do obývacího pokoje, může stát klidně 2,5 až 3 tisíce korun. Pokud však takový rozpočet nemáte, Tesla Smart Thermostatic Valve vám vykouzlí úsměv na tváři díky ceně okolo 650 Kč. Hub vyjde na 800 Kč, ovšem ten stačí koupit pouze jednou. Pokud si tak koupíte set 3 hlavic a jednoho hubu, zaplatíte 2 750 Kč, což je cena jedné luxusnější hlavice. Za danou cenu skvělá nadílka funkcí, hlavici tak můžeme směle doporučit. Zkrátka chytré topení, jak má být.

Foto: Martin Fajmon, fzone.cz

Klady
  • detailní nastavení
  • možnost ovládání přímo z hlavice
  • výhodná cena hlavice i hubu
  • podsvícený displej
  • snadná instalace
  • dlouhý provoz na klasické AA baterie
Zápory
  • design příliš neoslní
  • popisky hlavice jsou v angličtině
  • aplikace má někdy „svou hlavu“
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze