O co jde a proč byste to měli chtít?

Homebridge
O co jde a proč byste to měli chtít?
Fotografie: Martin Fajmon, fZone.cz
  • V novém seriálu si představíme platformu Homebridge, která implementuje necertifikovaná zařízení do ekosystému Apple HomeKit
  • Díky Homebridge budete moci ovládat různé prvky chytré domácnosti bez ohledu na cenu či značku
  • V prvním díle se zaměříme na základní představení mostu a vysvětlíme si princip fungování

Server fZone.cz se pravidelně zaobírá produkty chytré domácnosti. Ať už se bavíme o chytrých žárovkách, zásuvkách, kamerách nebo třeba čističkách vzduchu a senzorech, které měří kvalitu vzduchu, okolní teplotu a vlhkost. V dnešní době můžete vybírat z nepřeberného množství chytrých produktů, které povětšinou komunikují s různými chytrými asistenty. Není tedy výjimkou, když jeden produkt má certifikaci pro Google Home a Alexu, ale naopak nepodporuje Apple HomeKit. Vysvětlení je povětšinou snadné – získat certifikaci od Applu není zdarma a ani nejde o nic jednoduchého, proto ji ty nejlevnější produkty bohužel nenabízí. Co s tím?

V novém seriálu se budeme soustředit primárně na majitele iPhonů a iPadů, které mají různé chytré pomocníky, ovšem ne všechny s certifikací pro Apple HomeKit. Ty lze na iOS samozřejmě provozovat také, ovšem jen díky speciálním aplikacím, které výrobce připravuje pro potřeby daného systému. Pokud byste však chtěli dané produkty spárovat s aplikací Domácnost a využít maximálního potenciálu různých automatizací a scén, máte smůlu. Pokud jste ale jen trochu „hračička“, můžete téměř každému chytrému produktu vdechnout podporu pro Apple HomeKit.

Tak ještě jednou... Co je Homebridge?

Homebridge je platforma, která funguje jako most mezi necertifikovaným příslušenstvím pro Apple HomeKit a právě mezi aplikací Domácnost, která na iOS zastřešuje veškeré prvky chytré domácnosti. Může se jednat například o chytrou žárovku, která komunikuje s Google Home, ale nepodporuje Apple HomeKit. Homebridge je projekt s otevřeným zdrojovým kódem, který je tvořen uživateli zdarma. Samozřejmě můžete na libovolný projekt přispět, případně podpořit autora tím, že pomůžete s programováním. Pokud jste však běžný uživatel, který si chce platformu jen otestovat, můžete jej využívat zcela zdarma.

Provoz Homebridge může být zcela zdarma.

Ano, jde to i zcela zdarma, ale pokud chcete celé řešení jednodušší a zároveň pohodlnější, malé investici se nevyhnete. Nebojte, bavíme se zde o investici v řádech nízkých stokorun. V našem seriálu se však zaměříme i na variantu, která vás nevyjde ani na 1 Kč.

Možná vás napadne, zda není provoz Homebridge rizikový. Vzhledem k tomu, že jde o projekt uživatelů, nelze vyloučit zneužití. To však nelze vyloučit nikde a u nikoho. Pokud tak všeobecně nevěříte veřejně dostupným projektům, nebude pro vás Homebridge nejvhodnějším řešením. Hodí se však říci, že většina projektů je certifikovaných, což znamená, že funkčnost a nezávadnost potvrdilo několik na sobě nezávislých uživatelů. Navíc jsou kódy veřejně přístupné a jakékoli problémy s bezpečností by šlo vcelku rychle odhalit, zvláště pokud se v programovacím jazyce alespoň trochu vyznáte.

Bude mi to vůbec k něčemu?

Ano i ne. Pojďme si to ale rozebrat. Pokud máte iPhone, MacBook, iPad, iMac, Mac mini, zřejmě máte i dostatek finančních prostředků na příslušenství s certifikací Apple HomeKit. To si mimochodem najdete například na oficiálních webových stránkách Applu. Jedna věc je cena, druhou nabídka. I když neustále roste (Apple nemá na svých stránkách všechny výrobky), je stále poměrně omezená, a to právě kvůli tomu, že získat certifikaci stojí výrobce peníze. Proto se nezřídka stává, že nějaký výrobek v nabídce dané značky Apple HomeKit podporuje, jiný ne.

Proč chtít Homebridge? Získáte pestrou nabídku produktů za nízké ceny.

Do úvahy připadá také fakt, že jste již dříve nějaké prvky chytré domácnosti zakoupili, avšak v době, kdy jste vlastnili zařízení s Androidem. Poté se rozhodnete pro nákup iPhonu a co teď? Pokud byste si ke každému výrobku stahovali separátní aplikaci, ovládání by vás velmi rychle přestalo bavit. Jen se nad tím zamyslete: chytré žárovky od TP-Link budete ovládat jednou aplikací, žárovky od Philipsu další aplikací, chytrý zámek další , chytré zásuvky další... A v tento moment to přestává bavit i nás. Zkrátka, pokud není „vše pod jednou střechou“, velmi rychle vás opustí nějaká představa o funkční chytré domácnosti.

Chytrá žárovka - Homebridge
Kromě rozdílu v designu existuje i rozdíl v ceně a konektivitě. Nanoleaf podporuje pouze Bluetooth, má ale podporu HomeKitu a vyjde na 600 Kč. Sonoff podporuje Wi-Fi, HomeKit nepodporuje a stojí 300 Kč. Obě však mohou fungovat s Apple HomeKitem díky Homebridge

Homebridge se tedy hodí pro majitele různých prvků chytré domácnosti bez přímé certifikace Apple HomeKit. Jak už jsme si vysvětlili, základní produkt chytré domácnosti (například chytrá žárovka) může vyjít na 300 Kč, ale také na 800 Kč. A jak správně hádáte, levnější bude ta bez certifikace. Abychom však výrobcům (a možná i Applu) zbytečně nekřivdili, cenový rozdíl už není tak markantní, zůstává tedy primárně důvod většího výběru. Sice to není zcela vypovídající, ale zkuste si to vyzkoušet sami, když zadáte Apple HomeKit, případně Google Home do vyhledávače Amazonu.

Zvládnu to?

Nebudu vám nic nalhávat, sám jsem se se stylem fungování a nastavování seznamoval dlouhé měsíce a často nastala doba, že jsem na další učení zkrátka zanevřel. Dlouho mi to ovšem nevydrželo, a to kvůli návykovosti celého řešení. Ve své podstatě po čase zjistíte, že se bavíte tím, jak určitý produkt pod Homebridge/HomeKit napasovat a celý proces vás baví více než samotný fakt, že se to podaří. Pokud totiž chcete, podaří se to téměř vždy (až na naprosté výjimky, které si v dalších dílech podrobně popíšeme.

Samotným zprovozněním mostu to jen začíná, ta pravá zábava přichází s konfigurací celého řešení. My se zaměříme na uživatelsky nejpříjemnější variantu a příkazový řádek budeme používat pouze výjimečně, slibuji. Pokud jste už v této chvíli znejistěli, asi nejde o nejlepší řešení pro vás. Zprovoznění a provoz Homebridge je středně náročný a očekává se, že jste technicky založený uživatel, kterého baví se učit a ideálně máte rozšířenou znalost angličtiny. Bez toho se opravdu neobejdete (i když Google Translator toho prý dnes zvládne hodně, že?).

Homebridge
Pokud vás tento pohled děsí, nemějte strach.. Nás zpočátku děsil také

Hodí se také doplnit, že projekt je natolik obrovský a možností existuje tolik, že by to jeden seriál nebyl schopen kvalitně popsat. Od nás tedy můžete očekávat, že vás provedeme tím nejsnazším možným řešením. Pokud již s Homebridge nějaké zkušenosti máte, zřejmě se nic nového nedozvíte. Pokud naopak zkušenost nemáte, ale máte chuť, jste na správném místě.

Jsem připraven, jak začít?

Jsme rádi, že se ptáte! Zájem je totiž základem úspěchu. Pokud vás celé řešení zaujalo, už nyní se můžete těšit na druhý díl našeho seriálu, kde se budeme bavit již prakticky – představíme si totiž dvě metody, jak Homebridge most provozovat, tedy jak zdarma a méně pohodlně a také za jednorázovou investici, která provoz extrémně zjednoduší a také zefektivní.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze