Eufy Video Doorbell 2K
test

Eufy Video Doorbell 2K

Chytrý zvonek pro dokonalý přehled

Pokud nejste příznivci hlasitého bušení pěstí na dveře ani si nepotrpíte na obstarožní klepadlo, upozorňuje vás na příchod hostů pravděpodobně klasický zvonek. I v tomto, na první pohled stagnujícím segmentu, kde není mnoho co vylepšovat či měnit, však dochází k převratnému vývoji a skvělým příkladem toho je Eufy Video Doorbell 2K.

Eufy Video Doorbell 2K představuje chytrý videozvonek s vysokým zabezpečením přenášených dat, kvalitním videozáznamem a možností komunikovat v reálném čase s kýmkoliv, kdo se zastaví u vašich dveří v podstatě z jakéhokoliv místa na světě. Proč stojí právě tento chytrý zvonek i za vaši pozornost? To se dočtete na řádcích níže.

Obsah balení: myslelo se na vše

To, co najdete v balení videozvonku, se odvíjí od vaší volby pořídit si samotný videozvonek, respektive videozvonek v kombinaci s tzv. HomeBase stanicí, na kterou jsme se podrobněji zaměřili již v dalších testech. Zákazníci tak mohou využít HomeBase stanici, kterou již mají spárovanou s kamerami, případně po zakoupení videozvonku s HomeBase dokoupit samostatně jen kamery. Pokud jde o samotný zvonek, mile mě potěšilo, že se v balení nachází vše potřebné pro samotnou instalaci včetně šroubků (i s hmoždinkami) a speciálního držáku, do kterého se videozvonek zasadí.

Eufy Video Doorbell 2K

Dokonce nechybí nástroj pro naklonění videozvonku o 15 stupňů, kabel pro nabíjení či svorky sloužící k propojení s původním zvonkem (částí, která vydává zvuk). Rovněž zde na uživatele čeká nástroj na vytažení zvonku z držáku, takže si jej někdo jen tak snadno neodnese.

Konstrukční zpracování: odolá dešti i sluníčku

Eufy Video Doorbell 2K je dodáván v elegantní černé a vyznačuje se obdélníkovým tvarem + lesklou čelní stranou. Zde můžeme spatřit „oko“, tedy samotnou kamerku, obklopenou infračervenými senzory, logem výrobce a samozřejmě velkým, mírně zapuštěným tlačítkem. Okraje tvoří tenký LED proužek, který se rozsvítí při nabíjení nebo komunikaci s návštěvníkem. Zadní strana je domovem microUSB pod silikonovou krytkou, tlačítka pro synchronizaci a také šroubků pro uchycení svorek.

Rozměry zvonku jsou tak akorát a díky líbivému designu vypadá Eufy Video Doorbell 2K dobře v podstatě kdekoliv bez ohledu na barvu dveří či stěny, na které bude nainstalován. Důležitým aspektem je zvýšená odolnost IP65, takže mu nedělá problém déšť, sníh, ale ani sluníčko. Nakonec zmíním mřížku reproduktoru na spodní straně, v jejíž blízkosti je také zdířka pro zasunutí nástroje pro vytažení z rámečku.

Instalace: snadnější už to být nemůže

Doporučený postup při montáži zvonku je přivrtání, tudíž budete potřebovat vrtačku. Kromě šroubků výrobce dodal i hmoždinky, dokonce i speciální držák, pomocí něhož lze videozvonek natočit do požadovaného úhlu a vylepšit tak záběr. Pokud jste už někdy přivrtávali něco do stěny/dřeva, nemůže vás tak nic překvapit. Přímo na držáku najdete i pomocné popisky, které instalaci ještě usnadní, a v manuálu najdete doporučený průměr vrtáku. Následně stačí videozvonek nasadit do přivrtaného držáku a máte hotovo.

Praktické zkušenosti: jaký je život s chytrým videozvonkem?

Jakmile umístíte videozvonek na preferované místo, otevře se vám svět nových možností interakce s návštěvníky. Jednak se s nimi nemusíte fyzicky vůbec setkat (což se může v současné době hodit), ale také s nimi lze komunikovat v podstatě odkudkoliv, kde disponujete internetovým připojením a telefonem s aplikací Eufy Security. Tu jsme již testovali například i u otočné kamerky Eufy Indoor Cam 2K Pan pro ochranu vnitřních prostor a právě skrze ni budete videozvonek ovládat.

Nastavení a spárování je velmi snadné, počítejte však s tím, že je potřeba disponovat již zmíněnou základnou HomeBase, na kterou je zvonek vázaný. Další zbytečné příslušenství, říkáte si, ale není tomu tak. K HomeBase totiž můžete připojit další chytré zařízení tohoto výrobce, ale hlavně se do něj ukládají veškeré pořízené záběry. I kdyby vám tedy nějaký zloděj zvonek vytrhl ze zdi, budete jej mít nahraného v úložišti HomeBase. Třetí důležitou funkcí je možnost této základny zastat klasický „zvonek“, čímž mám na mysli část, která vydává zvuk. A jak tedy používání videozvonku vypadá v praxi?

S protisvětlem si videozvonek poradí bez problémů.

Jakmile u vás někdo zazvoní, může začít oboustranný videohovor, kdy lze kurýrovi například sdělit, kde přesně má doručovaný balíček zanechat nebo takto odmítnout podomní prodavače a podobně. Obraz je v kvalitě 2K, o což se stará senzor Sony, a také obsahuje spoustu detailů, díky vysokému rozlišení je rovněž velmi praktická možnost „přizoomovat“. Problémy snímači nedělá ani přímé protisvětlo, za což chválím. Toto je velmi důležitá funkce, neboť tak uvidíte do tváře všem, kteří u vás zazvoní, i když za nimi svítí pouliční lampa nebo zapadající slunce. Výrobce tuto funkci označuje jako WDR, v podstatě ji však můžete chápat jako u fotoaparátů běžné HDR.

Skvělá je také velmi krátká odezva mezi zazvoněním a momentem, kdy obdržíte notifikace a můžete s návštěvníkem hovořit. Pokud by se k vašim dveřím naopak vydal někdo, kdo nezazvoní, ale pouze vám například u vchodu nechá balíček, můžete si prohlédnout záznam videa (a samozřejmě rovněž obdržet notifikaci).

Pohotovost videozvonku je v tomto ohledu úctyhodná, neboť dokáže zachytit přibližující se osobu (ale klidně i psa, pokud si to přejete) v podstatě od prvního momentu, kdy se dostane do zorného pole kamery. A v případě, že bydlíte na místě, kde je před vašim vchodem rušno a z nějakého důvodu se zde pohybuje více lidí, můžete si stanovit vymezenou zónu, kterou má zvonek monitorovat. Zbytek nebude brát v potaz, takže vás ani nebude obtěžovat zbytečnými notifikacemi či plýtvat baterii na natáčení záznamů.

Eufy Video Doorbell 2K HomeBase

Samotná kvalita přenosu „videohovoru“ je pak kromě vysokého rozlišení na výši i z hlediska zvuku. Rozhodně se nemusíte obávat, že byste protistraně (případně ona vám) špatně rozuměli. Právě naopak, kvalita audia se ukázala být velmi dobrá. Během testování byl přitom videozvonek vzdálen přibližně 10 metrů od HomeBase za několika zdmi.

Pokud zůstáváte skeptičtí k chytrým zařízením kvůli obavám z odposlouchávání, jistě vás potěší vysoká úroveň šifrování AES-256, což znamená, že se k vašim datům jen tak nikdo nedostane.

A má vůbec videozvonek nějaké slabiny? Ačkoliv to může znít jako klišé, na žádné jsem během používání nenarazil. Aplikace nabízí široké možnosti nastavení, které jsou kompletně k prohlédnutí v přiloženém videu, kvalita audia i videa je vynikající a komunikovat s kýmkoliv odkudkoliv je zkrátka k nezaplacení.

Výdrž na jedno nabití činí až 6 měsíců.

U testované bezdrátové verze pouze musíte počítat s nutností zvonek jednou za čas vytáhnout z držáku a nechat jej nabít, což trvá zhruba 6 hodin. To podle mého nepředstavuje problém, neboť jej stačí vytáhnout přes noc, kdy na vás pravděpodobně stejně nikdo zvonit nebude a alternativně lze také pořídit variantu drátovou, která je však na druhou stranu mírně náročnější na montáž. Výdrž na jedno nabití závisí podle nastavení citlivosti snímače, jinými slovy podle četnosti natáčení záznamů. Výrobce uvádí až šest měsíců, pokud byste natočili v průměru 10 videí o délce 20 sekund denně a dle několikatýdenního používání tomuto údaji nemám důvod nevěřit.

Zhodnocení: opravdová trefa do černého

Eufy Video Doorbell 2K mohu doporučit všem, kteří chtějí mít dokonalý přehled o tom, co se děje před jejich prahem a ocení možnost komunikace na dálku. Videozvonek se chlubí vysokou kvalitou přenosu i zaznamenaných nahrávek, aplikací s velkým množstvím nastavení i dlouhou výdrží na jedno nabití. Samozřejmostí je (podobně jako u jiných Eufy výrobků) možnost napojení na chytré asistenty (v tomto případě Google Asistent i Amazon Alexa, prozatím bez Apple HomeKit) a možnost ukládat záznamy na HomeBase, což znamená, že si nepotřebujete dodatečně platit žádná cloudová úložiště. Jeho nákup vám tedy mohu opravdu vřele doporučit, investice nebudete litovat.


Foto: Petr Vojtěch, fzone.cz

Klady
  • vysoká odolnost a dlouhá výdrž
  • bohaté příslušenství
  • snadná instalace
  • možnost vymezení zabírané zóny
  • široké možnosti nastavení
  • vysoká kvalita zvuku i videa
Zápory
  • nutnost jej jednou za čas nabít
Diskuze ke článku
Ivan Hoe
Ivan Hoe
Jaký má dosah? Měl jsem v ruce už pár kousků, latence většinou snesitelná, ale spolehlivost signálu bez přímé viditelnosti nic moc - moje situace - překážka kovová brána, cca 30m pozemku a 50cm zeď. Takže to vypadá že budu muset vybírat jen kabelové verze, nejen trafo ale nejspíš i data... případně sdružené v PoE
Jo, a úplné zvěrstvo bývá u těch zvonků často nutnost registrace někde mimo vlastní síť, bezpečnostní prvek domu, co se hlásí do vnější sítě? :-o
Tomáš Tabara
Tomáš Tabara
dobrý den, je možné na zvonek přihlásit dva mobilní telefony? našel jsem jen vložení emailu...
Děkuji

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze