Gotham Knights
test

Gotham Knights

Temný rytíři, prosím, vrať se

Již tak na obsah bohaté univerzum Batmana nově rozšířila hra Gotham Knights, za níž stojí kanadské studio WB Games Montréal, které nám v minulosti přineslo i vcelku povedený titul Batman: Arkham Knight. Podaří se novince důstojně navázat na odkaz předešlých videoher s Batmanem?

Hned na začátek je dobré zmínit, že se samotným Batmanem se v titulu Gotham Knights až tak často nesetkáte, respektive ano, ale spíš jako formou odkazu z minulosti. Batman totiž jakožto ochránce města Gotham svou kariéru (ne tak úplně dobrovolně) pověsil na hřebík a zodpovědnost přebírá čtveřice superhrdinů, s nimiž dříve spolupracoval.

Čtyři rytíři Gothamu

Jelikož byl potenciál postavy Batmana již značně vyčerpán (o což se zasloužila nejrůznější filmová, ale i herní zpracování), jeví se přítomnost Nightwinga, Batgirl, Robina a Red Hooda jako ideální příležitost pro svěží start nové hry. Všechny čtyři postavy pak mají předem dané schopnosti, jako je například schopnost tichého průchodu, hackování přístrojů nebo mistrné zvládání pěstních soubojů. Každý hráč si tak může přijít na své a postavu si vybrat dle toho, jaký herní styl preferuje.

Hned na začátku je rovněž před hrdiny předložen úkol vyrovnat se s kriminální aktivitou v Gothamu, která zde bují po odchodu Batmana. Častokrát se tak budete utkávat s pouličními neřády, kteří demolují veřejný majetek, případně ohrožují nevinné spoluobčany. Utkat se však budete moci i s některými ikonickými postavami, jako je například Mr. Freeze nebo Tučňák. Bohužel však zamrzí, že je soubojový systém až příliš jednoduchý (v podstatě se omezí na mačkání jednoho tlačítka) a zklamáním je i menší množství druhů nepřátel, se kterými se budete setkávat nejčastěji. Souboje jsou tedy zábavné jen chvíli na začátku, když zkoumáte jednotlivé bojové styly, ale velmi rychle se začnou zajídat a mohou působit i otravně.

Během potírání zločinu se zákonitě podíváte rovněž do různých zákoutí města Gotham. To je poměrně velké, ale chybí mu ta správná atmosféra z předchozích her. Pohybování se po městě je navíc (předtím, než budete moci využívat rychlého cestování skrze skenování dronů) dost úmorné, rozhodně tak nemůže být řeč o zábavě. Zvlášť, když na vás téměř na každém koutu čeká banda stejných nepřátel.

V počtu je síla

Gotham Knights podporuje možnost přizvat si přátele a hrát ve více hráčích, čímž se aspekt zábavnosti podstatně zvýší a potloukání se městem kvůli hledání stop pak nebude ani působit tak úmorně. Vše však sráží technický stav hry, který byl zpočátku opravdu hodně špatný a i nyní po vydání několika patchů má k dokonalosti daleko. Velmi zamrzí například schopnost vyobrazení maximálně ve 30 FPS, což právě vzhledem k přítomnosti rychlých soubojů zkrátka není ideální. Stále se také objevují občasné propady frameratu a hra ani vizuálně nijak neoslní. Navíc chybí (pokročilejší) fyzika, což ubírá na uvěřitelnosti chování protivníků, prostředí a podobně.

Co pak nezachrání ani kooperace s přáteli, je příběh, který postrádá nějaké zajímavější zvraty a překvapení. Celá příběhová linka točící se kolem pátrání po pachatelích zodpovědných za odchod Batmana je dost předvídatelná a nedokáže příliš zaujmout, natož zabavit. Situaci bohužel nezachrání ani možnost sbírat po městě různé sběratelské předměty a dozvídat se střípky informací o Batmanovi.

Zhodnocení

Gotham Knights je bohužel zklamáním, které podle mě nepotěší žádného hráče, jenž si mohl zahrát batmanovské hry z předešlé Arkham série. Slabý příběh, horší technické zpracování, ale i repetitivní souboje bohužel nezachrání pár světlých okamžiků utkání se známými postavami ani možnost si vybrat jednu ze čtyř postav, případně hraní s přáteli on-line.

Foto: WB Games Montréal

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze