Instax Pal
test

Instax Pal

Velká duše v malém těle
1

Pokud neustále něco fotíte a nebaví vás stále vytahovat smartphone, možná by vás mohl zaujmout digitální fotoaparát do dlaně Instax Pal. Přináší neuvěřitelně kompaktní rozměry, USB-C i plnohodnotný blesk, který prosvětlí noční zážitky všeho druhu. Zda se Fujifilmu podařilo zadělat na další bestseller, to prozradí recenze.

Fujifilm a jeho modelová řada instantních fotoaparátů a tiskáren Instax je notoricky známá, oprášila zašlou slávu Polaroidů a (nejen) u mládeže boduje ve všech aspektech. Nejnovějším přírůstkem je foťáček Fujifilm Instax Pal, který bez problémů schováte do dlaně, přesto je prošpikovan různými funkcemi.

Sám o sobě Instax Pal tisknout nedokáže, předpokládá se, že po něm sáhnete v momentě, kdy už máte nějakou podporovanou tiskárnu nebo fotoaparát s Bluetooth připojením. Pokud tuto podmínku splňujete, Instax Pal by neměl ujít vaší pozornosti.

Technické parametry Instax Pal

Rozměry a hmotnost 42,3 × 44,4 × 43,0 mm, 41 gramů
Barevné varianty Pistachio Green, Milky White, Lavender Blue, Powder Pink, Gem Black
Objektiv 35mm, 1/5" CMOS, 2 560 × 1 920 pixelů,
Expozice clona f/2.2, ISO 100 až 1600, automatické vyvážení bílé
Rychlost závěrky 1/4 sekundy až 1/8000 sekundy (automatické přepínání)
Makro ne (ostřící vzdálenost zhruba 20 cm)
Zabudovaný blesk ano, lze vypnout
Dosah blesku až 1,5 metru
Displej ne
Propojení s aplikací ano, Instax Pal (Bluetooth)
Živý náhled ano, přes aplikaci
Samospoušť ano, 2 a 10 sekund
Tisk do formátů... Instax mini, Instax WIDE a Instax SQUARE
Baterie integrovaná Lithium-iontová
Paměť až 50 fotografií + microSD karta (prodává se samostatně)
Automatické vypnutí ano, po 2 minutách (lze přenastavit)
Cena 2 490 Kč

Obsah balení: stojánek?

Kromě miniaturního Instax Pal naleznete v balení také základní dokumentaci a kroužek s karabinkou, který poslouží i jako stojánek, navíc ve stejné barvě jako fotoaparát. Nechybí ani USB-A–USB-C kabel pro nabíjení, adaptér ale už musíte mít vlastní.

Líbilo se nám
  • obsáhlý manuál
  • kroužek s karabinou

Konstrukční zpracování: tomu neuvěříte

Ještě než Instax Pal dorazil do redakce, seznámili jsme se s ním v tiskových materiálech. Rozměry 42,3 × 44,4 × 43,0 mm nás překvapily, ale realita je ještě působivější. Hned po vybalení mě napadlo, že bude plný kompromisů, rozhodně ne funkcí. Hmotnost 41 gramů pak odpovídá velikosti.

Na test jsme měli provedení Lavender Blue, tedy levandulově modré, ale existuje i růžové, zelené, černé (v lesku) a bílé, vybere si tak prakticky každý. Barevně k fotoaparátu ladí i kroužek s karabinkou, který slouží nejen pro bezpečnější úchop, ale poslouží i jako pasivní hledáček/podstavec při focení na samospoušť. Zde očividně někdo přemýšlel, to chválíme.

Přední strana je domovem objektivu, který není krytý, zároveň je zde i blesk (který slouží i jako dioda při nabíjení) a senzory snímající intenzitu okolního světla. Nahoře je vypínací tlačítko, které je po obvodu doplněno i LED, které znázorňují stav (aktivní spojení Bluetooth, párování, přenos fotografií,...) Na spodní straně, která je plochá (fotoaparát na ní tak může „stát“) je závit na stativ a přepínač mezi přímým tiskem a tiskem skrze aplikaci, v obou případech fotoaparát komunikuje se zařízením skrze Bluetooth. Pravý bok je domovem krytky, pod kterou se nachází slot pro microSD kartu a zadní strana hostí velké tlačítko spouště a USB-C.

Instax Pal

Přiznám se, že se mi zpočátku nechtělo věřit, že všechny tyto přepínače, tlačítka a prvky Fujifilm do takto malého těla napasoval, asi největším překvapením bylo právě USB-C, jež produkty Instax běžně nepoužívají. Konstrukční zpracování je kvalitní, nikde nic nevrže, fotoaparát by asi přežil i nějaký pád, ale testovat to raději nebudeme. Tělo je samozřejmě kompletně plastové.

Design jako takový je mimořádně povedený, jde o takovou miniaturu instantního fotoaparátu, takže se v prvních minutách nemůžete na Instax Pal vynadívat. To se povedlo, palec nahoru.

Líbilo se nám
  • extrémně kompaktní rozměry
  • zajímavé barevné varianty
  • mimořádně inteligentní rozmístění ovládacích prvků
  • integrovaný blesk
  • plochá základna
  • USB-C
  • nízká hmotnost
  • slot na paměťové karty
Nelíbilo se nám
  • odkrytá čočka

Aplikace: zvládne toho hodně

Produkty Instax bohužel nemají jednotnou aplikaci, co model, to nová aplikace. Nově tedy hledejte tu s označením „Instax Pal“, která je k dispozici zdarma pro iOS i Android.

Stáhnout INSTAX Pal

Google Play (zdarma) App Store (zdarma)

Aplikace má se svými kolegy společný jen proces párování, který působí maličko zastarale. Ve výsledku je ale snadné, fotoaparát stačí zapnout, aplikace „proskenuje“ blízké okolí pomocí Bluetooth a následně stačí párování potvrdit, hotovo.

Úvodní obrazovka je animovaná, dominantou je vizuální vyobrazení Instax Pal, který se různě pohybuje, což vypadá efektně. Pokud jste neodolali a ještě před párováním jste s fotoaparátem pořídili nějaký snímek, automaticky se začnou synchronizovat s aplikací. Instax Pal má totiž paměť na 50 snímků. Pokud zakoupíte paměťovou kartu microSD s kapacitou 1 GB, přidáte si prostor až pro dalších 850 fotografií. Z toho plyne, že jeden snímek má zhruba 1,2 MB a jeho přenos z fotoaparátu do aplikace zabere asi 15 vteřin, všech 50 snímků by se tedy kopírovalo zhruba 10 minut. Jakmile se snímek přenese do aplikace, automaticky se smaže z paměti, ale tuto možnost lze i vypnout a fotografie uchovávat, což se hodí, pokud fotíte na paměťovou kartu.

Instax Pal

Vzhledem k tomu, že Instax Pal není tiskárna, předpokládá se, že budete tisknout s některou z podporovaných tiskáren pomocí přímého tisku, případně právě skrze aplikaci Instax Pal, která snímek nasdílí do další aplikace, v našem případě mini EVO. Ta je určená pro instantní fotoaparát Instax mini EVO, který slouží i jako tiskárna. A právě z tohoto důvodu si můžete v nastavení aplikace vybrat, do jakého formátu má Instax Pal fotit – na výběr máte mezi formáty Instax mini, Instax Wide a Instax Square. Pokud zapomenete vybrat formát před pořízením snímku, lze jej změnit i poté, ovšem kvalita trochu trpí – v režimu mini totiž činí rozlišení přenášeného snímku 800 × 600 pixelů, v případě Wide 1 260 × 840 pixelů a u Square 800 × 800 pixelů.

Jakmile snímek pořídíte, můžete jej v aplikaci obohatit o různé filtry, emotikony nebo klidně i text a QR kód, který může přehrát animaci z vyfotografovaných snímků. Tuto animaci navíc můžete sdílet i na sociální sítě.

Přímo z aplikace lze nastavit i samospoušť, která může trvat 2, nebo 10 vteřin, můžete dokonce spustit i živý náhled, kdy vidíte přesně to, co vidí fotoaparát Instax Pal. I když komunikace probíhá skrze Bluetooth, zpoždění je minimální. Zajímavou funkcí živého náhledu je i intervalové focení, kdy Instax Pal pořídí zhruba v 5s intervalech více snímků po sobě (počet si můžete nastavit, konkrétně 3, 5, 11 a 21 s), což se hodí, pokud chcete mít na výběr mezi více fotografiemi.

Aplikace je extrémně podrobná, ale také přehledná.

Aby bylo focení hravé, Instax Pal vám dovolí nastavit zvuk, který se ozve před pořízením snímku, má totiž i vlastní reproduktor. Vy si můžete skrze aplikaci namluvit například „sýr“ a tato nahrávka se přehraje těsně před pořízením snímku. Pokud nechcete namlouvat vlastní zvuk závěrky, lze vybrat některý ze 7 přednastavených.

Instax Pal umožňuje také přímý tisk přímo skrze tiskárny, konkrétně skrze Instax mini Link, Instax mini Link 2, Instax Square Link nebo Instax Link Wide, v praxi to funguje tak, že posunete přepínač na spodní straně, obě zařízení propojíte skrze příslušnou aplikaci tiskárny a po vyfocení snímku se automaticky přenese do tiskárny bez nutnosti otevírat mobilní aplikaci.

Osobně se mi ale více líbí možnost sdílet fotku až po jejím prozkoumání v rámci aplikace Instax Pal. Následně ji můžete vytisknout nejen pomocí tiskáren, které jsme zmínili, ale také skrze instantní fotoaparáty Instax mini Evo a Instax mini Liplay. Právě díky široké kompatibilitě tiskáren a fotoaparátů máte na výběr mezi třemi různými formátů filmů.

Skrze aplikaci lze i nastavit chování fotoaparátu Inastax Pal. Nastavit můžete fungování blesku (zapnuto, vypnuto, automaticky), automatické vypnutí fotoaparátu v pohotovostním režimu (2 minuty, 5 minut, nikdy nevypínat), můžete nastavit i hlasitost zvuků, které Instax Pal vydává, zálohovat data, nastavit kvalitu snímků (Instax-Rich, Instax-Natural) nebo přizpůsobit blikání LED okolo tlačítka pro vypnutí.

Výkon blesku je velmi slušný

Dodáme, že jakmile fotoaparát zapnete, se smartphonem se spojí automaticky, a to během zhruba 3 vteřin. Nezbývá nám, než Fujifilmu zatleskat, takto propracovanou aplikaci jsme už dlouho neviděli, stejně tak chválím špičkovou provázanost – a to i přestože Instax Pal se smartphonem komunikuje pouze skrze Bluetooth. Odpustíme jí tedy, že je pouze v angličtině.

Líbilo se nám
  • povedené prostředí
  • přehlednost
  • množství nastavení
  • rychlost
  • snadné párování
  • živý náhled hledáčku
  • více formátů k tisku
  • funkce přímého tisku
Nelíbilo se nám
  • menu v angličtině

Kvalita snímků: dobrá práce

Instax Pal je pyšní 1/5" CMOS snímačem, který dokáže pořizovat snímky v maximálním rozlišení 2 560 × 1 920 pixelů. Zmíníme také clonu f/2.2, ISO 100 až 1 600 a automatické vyvážení bílé, rychlost závěrky je automaticky korigována v rozmezí 1/4 s až 1/8 000 s. Zabudovaný blesk je poměrně výkonný, dosvítit zvládne na 60 až 150 cm, vzhledem k velikosti snímače je pravděpodobné, že se aktivuje prakticky při každém snímku, doporučujeme vypínat ho jen v případě ideálních světelných podmínek. Makro režim z pochopitelných důvodů chybí, minimální ostřící vzdáleností je zhruba 20 cm.

Instax Pal

Přiznám se, že od snímků jsem mnohé neočekával, přesto jsem byl příjemně překvapen tím, do jak malého zařízení se vešel poměrně slušný objektiv, který kvalitou nijak nezaostává za instantními fotoaparáty z dílny Fujifilmu.

Snímky jsou barevně poměrně věrné, blesk napomáhá tomu, aby i večerní scény nebyly plné šumu. Snímky během dne jsou kvalitní, pro tisk na dostupné formáty naprosto dostačující, export do počítače (například skrze paměťovou kartu) už by smysl nedával.

Líbilo se nám
  • barevná věrnost
  • blesk, který opravdu pomáhá
Nelíbilo se nám
  • chybí dedikovaný makro režim

Zhodnocení: svoji cenu obhájil

Instax Pal je kreativní fotoaparát, který najde nespočet využití. Díky přibalené karabince jej můžete připnout třeba na batoh, navíc poslouží i jako stojánek a pasivní hledáček. Pokud budete chtít, schováte Instax Pal i do malé tašky či kabelky, bez problémů i do kapsy kalhot. Barevné varianty jsou líbivé, kvalita snímků slušná a komunikace s aplikací špičková. Na každém kroku jde vidět cit pro detail, v což jsem doufal, ale upřímně nečekal. Cena zhruba 2,5 tisíce korun je zcela obhajitelná, i přestože budete dokupovat i tiskárnu.

Instax Pal

Je ale spíše pravděpodobné, že pokud Instax Pal budete pořizovat, tiskárnu či instantní fotoaparát s podporou Bluetooth tisku už stejně doma máte. Nákup můžeme doporučit, užijete si totiž opravdu hodně zábavy.

Foto: Martin Fajmon, fZone.cz

Klady
  • extrémně kompaktní rozměry
  • slušná kvalita snímků
  • velmi kvalitní blesk
  • slot na microSD karty
  • karabinka slouží jako stojánek i hledáček
  • USB-C pro nabíjení
  • paměť na 50 snímků
  • povedená aplikace Instax Pal
Zápory
  • čočka není krytá
Diskuze ke článku
Jan Sztacho
Jan Sztacho
U testu fotoaparátu tak nějak člověk očekává, že se autor pochlubí reálnými snímky z recenzovaného přístroje, ale bohužel zde se tak nestalo.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze