Mamibot PetVac300
test

Mamibot PetVac300

Nakonec i překvapí

Pokud jste na tom podobně jako já, jistě vás nebaví každý den ty stejné domácí práce. Každodenní umývání nádobí, vytírání a další věci. Ale díky době, ve které žijeme, již existují chytří pomocníci, kteří nám usnadní život. A jedním z nich je právě testovaný robotický vysavač Mamibot PetVac300, který vám pomůže nejen s vysáváním, ale i s vytíráním.

Mamibot PatVac300 je robotický vysavač z nejnižší cenové kategorie, ale i přesto nás mopováním, mobilní aplikací a propojením se zbytkem chytré domácnosti příjemně překvapil. Jak? To si přečtěte v této recenzi.

Technické parametry Mamibot PetVac300

Hmotnost 2,5 kg
Rozměry 300 × 300 × 75 mm
Senzor proti pádu ze schodů ano
Nárazníky ano, mechanické
Dálkové ovládání ano, součást balení
Suché mopování ano, nástavec na moc v balení
Suché mopování ano, nádržka na vodu v balení
Typ filtru HEPA filtr
Zásobník na nečistoty/vodu 0,4/0,2 litru
Bluetooth/Wi-Fi ne/ano
Plánovaný čas úklidu ano, skrze aplikaci
Hlučnost 60 decibelů
Režimy úklidu čištění podél stěn, automatické čištění, bodové čištění, cik-cak čištění
Vhodné povrchy dřevěná podlaha, parkety, dlažba s rovným povrchem, kámen
Automatické nalezení dobíjecí stanice ano
Přímé nabíjení ze sítě ano
Cena cca 4 000 Kč
Výdrž 100–120 minut
Doba nabíjení 180 minut
Baterie lithiová baterie, 2 600mAh
Cena cca 4 000 Kč

Obsah balení: nic víc není třeba

V balení jsem našla kromě samotného vysavače dva náhradní boční kartáčky, dvě utěrky určené k vytírání, nádržku na nečistoty spojenou s nádržkou na vodu, jeden náhradní filtr, dálkové ovládání, adaptér a nabíjecí stanici. Nechybí ani anglický i český manuál a oboustranný štěteček ke snadnějšímu vyčištění nádobky na nečistoty a filtr.

Mamibot PetVac300
Líbilo se nám
  • bohatý obsah balení
Nelíbilo se nám
  • český návod je velmi stručný

Konstrukční zpracování: tři tlačítka stačí

Klasický design Mamibotu nás ničím nepřekvapil. Americký výrobce se rozhodl „obléct“ vysavač do matné černé, ta je také jedinou barvou, ve které můžeme vysavač pořídit. Nevýhodou matné je, že se na ní rád a viditelně usazuje prach. Velmi důležitý je gumový nárazník, díky kterému nedojde k poškození vysavače či nábytku při občasných nárazech. A také nesmíme zapomenout na senzory v podvozku, které detekují hrozící pád Mamibotu a bezpečně zařadí zpátečku.

Na horní straně zařízení najdeme displej se třemi tlačítky, díky kterým můžeme ovládat Mamibot i bez ovladače. Dvě dotyková tlačítka slouží ke spuštění různých režimů čištění a zmáčknutím třetího pošleme vysavač do nabíjecí stanice. Než ale budete moci Mamibot ovládat těmito tlačítky, nesmíte zapomenout na kolébkový vypínač na boku. Velkým pomocníkem je dálkový ovladač, na kterém najdeme tlačítka pro režimy čištění i vyhledávání nabíjecí stanice.

Mamibot je díky své velikosti velice obratný.

Mobilitu zajišťují dvě hlavní kola a jedno všestranné kolečko vpředu, díky kterému se vysavač otáčí. Nádobku na vysáté nečistoty o objemu 400 ml můžete snadno vyjmout a očistit od prachu a nečistot jemným navlhčeným hadříkem nebo přiloženým štětečkem. Nabíjecí stanice je také černá a vysavač ji bez problémů vyhledá, i když svůj úklid právě dokončil v jiné místnosti. Robot nemá problém se všude vejít, díky výšce 7,5 cm hezky vysaje pod sedačkou, topením i skříní.

Líbilo se nám
  • vejde se pod nábytek
  • gumový nárazník šetrný k nábytku
Nelíbilo se nám
  • pouze jedna (ne moc praktická) barevná varianta

Baterie: na jedno nabití uklidí celý byt

Mamibot je vybaven lithiovou baterií o kapacitě2 600 mAh, která má podle výrobce zajistit úklid o délce až 120 minut. Pochopitelně se výdrž bude odvíjet od zvoleného režimu sání a velikosti uklízené plochy. Při tomto testu Mamibot uklidil zhruba 50 metrů čtverečních na automatický režim a baterie stačila na dva úklidy. Kromě nabíjení přes stanici, což zabere zhruba tři hodiny, můžete kabel z adaptéru připojit rovnou do zařízení.

Mamibot PetVac300
Nabíjet můžete jak skrze stanici, tak i přímo kabelem.
Líbilo se nám
  • možnost nabíjení přímo z adaptéru
Nelíbilo se nám
  • délka nabíjení

Zkušenosti: umí nejen vysávat

Testovaný robotický vysavač se cenou i schopnostmi řadí spíše mezi základ. Podobně výkonný ILIFE V5s Pro jsme pro vás testovali již dříve a v kapitole Pro koho je vhodný se můžete podívat, co očekávat od zařízení v této cenové kategorii. Mamibot je totiž ILIFE velmi podobný.

Mamibot PetVac300

Mamibot nedisponuje žádnou chytrou funkcí, která by mu pomohla s orientací v prostoru – mapováním, kamerou atp. Jediným pomocníkem jsou senzory po jeho těle. Ale i přesto se stávalo, že narazil do tmavšího nábytku, také bloudil a několikrát se vracel na stejná místa místo toho, aby jezdil systematicky, jak výrobce slibuje. Nelze navíc očekávat, že by se časem schopnost orientace zlepšila, jako je tomu u vysavačů s laserovou navigací.

Sbírání nečistot funguje celkem dobře. Občas se stalo, že robot štětinkami některou větší nečistotu spíše odhodil, než aby ji přiblížil k sacímu otvoru. Většinou ji ale zachytí o chvíli později. Nemůžeme zapomenout ani na čištění samotného vysavače. Je velice jednoduché. Vysunutí 400ml nádobky na nečistoty je snadné a rychlé, stejně jako samotné odstranění nečistot. V tuto chvíli nám ulehčí práci i to, že 200ml nádobka na vodu je s ní spojená, takže žádné vyměňování nádobek není zapotřebí.

Prostředí aplikace Smart Mamibot

Pomocníkem je aplikace Smart Mamibot, která je dostupná pro Android i iOS. Prostřednictvím aplikace můžete zapnout vysavač, zvolit režim vysávání, ovládat jej ručně nebo naplánovat, kdy má začít uklízet. Když začne vysávat, v aplikace vidíte mapku uklizeného prostoru. Ale bohužel opravdu jen velmi abstraktní, takže si jen těžko uděláte přehled o tom, kde vysavač vlastně byl a jaký prostor na úklid teprve čeká. Vysavač však můžete propojit s Google Home a Alexou a ovládat jej hlasem. Aplikace je jednoduchá a dobře ovladatelná, jen ty mapy by mohly více odpovídat realitě.

Mamibot PetVac300

Co mě hodně překvapilo a co tento vysavač umí velmi dobře, je mopování. I když se zdá, že 200ml nádobka na vodu je malá, bez dolévání vody s čistícím prostředkem vytřel celý byt o rozloze 50 metrů čtverečních. Nádržka dokáže dávkovat vodu velmi pozvolna samospádem, přesto nezanechává podlahu zbytečně mokrou, ale ani naopak příliš suchou. Pokud tak budete umývat/mopovat běžně zašpiněnou podlahu, budete s výsledkem spokojeni. Hrubší nečistoty již Mamibot nemusí zvládnout tak dobře, ale to se od něj v této cenové třídě ani neočekávalo.

Zařízení dokáže dávkovat vodu velmi přesně.

Při celkovém zohlednění všech kladů a záporů jsem byla s Mamibotem spokojená. Velké plus má za mobilní aplikaci, díky které jde snadno ovládat. Samozřejmě že vzhledem k ceně musíte počítat s tím, že bude mít své „mouchy“. Zmínit můžeme občasné narážení do nábytku, kvůli absenci některé z chytrých funkcí, jež by mu pomohly s orientací v prostoru.

Líbilo se nám
  • kvalitní mopování
  • aplikace pro iOS a Android
  • propojení s Google Home a Alexou
Nelíbilo se nám
  • špatná orientace v prostoru
  • občasné narážení do nábytku

Zhodnocení: dala bych mu šanci

Na začátku testování tohoto vysavače jsem byla skeptická, ale během několika týdnů používání jsem se s ním naučila pracovat. Mamibot PetVac300 určitě nenahradí ruční vysavač nebo mop při velkém úklidu, ale mohl by se stát vaším parťákem při běžném uklízení během týdne. O to méně práce budete mít při generálních úklidech.

Mamibot PetVac300

Za cenu čtyři tisíce korun bych mu dala šanci už proto, jak mě překvapil svým důkladným mopováním a aplikací jako skvělým pomocníkem.

Klady
  • snadné ovládání
  • cena
  • bohatý obsah balení
  • aplikace pro iOS i Android
Zápory
  • občasné narážení do nábytku
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze