Ratchet & Clank: Rift Apart (PC)
test

Ratchet & Clank: Rift Apart (PC)

Animovaný film, který můžete prožít

Tato hra doslova klame tělem. Vypadá jako roztomilá hopsačka pro děti, řada jejich aspektů však má značný potenciál zaujmout i dospělé. I proto se po dvou letech po vydání na PS5 podívá i na osobní počítače. Jak se tento přerod povedl?

Jsou tomu už dva roky, co vyšla další dobrodružství Ratcheta a jeho robotického společníka Clanka. Díl s podtitulem Rift Apart měl naplno využít konzole PlayStation 5 a ukázat její přednosti. To se povedlo. A pokud máte dostatečně výkonné PC, můžete si to užít i nyní. Pro pamětníky, kteří vyrostli na filmech od Pixaru, je to vskutku zvláštní zážitek. Na obrazovce vidíte něco, co vypadá jako vaše oblíbené animované filmy, a to jak stylizací, tak mírou detailů. Ale zatímco ony filmy vznikaly na těch nejlepších počítačích dlouhé měsíce, hra se renderuje v reálném čase přímo na vašem stroji.

Ke své škodě poněkud klame tělem. Zatímco takové porty z konzolí, jako jsou The Last of Us Part 1 nebo Returnal, vzhledem a náplní přímo cílí na spíše starší a zkušenější PC hráče, Ratchet a Clank svým roztomilým vzhledem evokuje titul, který koupíte synovci k Vánocům a dál už se o něj nestaráte. Takový unáhlený závěr je však velká chyba, která vás o mnohé ochudí.

Od sedmi do sta let

Bude to samozřejmě znít jako klišé, ale toto je hra, která zaujme jak děti, tak jejich rodiče. Doporučený věk, tzv. PEGI je 7 let. Osobně byl asi hru doporučil takto malým dětem jen v případě, že jsou to ostřílení „pařani“. Nečeká tam na ně sice nic, co by mohlo narušit jejich vývoj, ale mnohé herní techniky jsou docela složité, zvláště když dojde na dimenzionální skoky. Ale zároveň je to něco, co hře neobyčejně prospívá, protože za celou dobu hraní, se nedostaví stereotyp. Jen souboje s bossy by mohly být trochu přístupnější, ale to snadno ovlivníte individuálním nastavením obtížnosti.

Naopak čím jste starší, tím víc si hru vychutnáte i z jiných úhlů než jen čistě herně. Například kroky zlého robotického císaře, proti němuž bojujete, dobře ukazují jak snadné je pro zlo pomocí propagandy a dalších technik uchvátit myslí lidí nebo jiných tvorů. Multidimenzionální přepínání na hrdinky Rivet a Kit zase může vyvolávat úvahy o „genderu“, jeho rolích a stereotypech. A pokud se nechcete nořit do žádných hlubokých úvah, pak je tu pro vaše pobavení nálož popkulturních odkazů, zejména na velká díla sci-fi žánru. Díky oficiálním českým titulkům si to vše užijete, i pokud nejste jazykově vybaveni.

Bez problémů to nešlo

Jako u všech portů, i zde je nutné položit si otázku, jak se povedl převod z uzavřeného systému jedné herní konzole do nekonečné variability herních PC. Bývá spíše výjimkou, aby se proces povedl na první dobrou. Jenže jsou dva druhy problémů: takové, které musíte hledat, a ty, které si vás najdou.

Bohužel, na mnohých herních sestavách bez ohledu na jejich výkon hlásí jejich majitelé náhodné pády hry. Stejně jako v námi testované verzi hned po vydání se neukázala žádná chyba, následoval jen prostý pád na plochu. U staršího hráče to vyvolá jen znechucení, po kterém si počká na zásilku patchů, ale představte si, jak se asi musí cítit dítě, které se na hru těšilo.

O to smutnější je, když prvních pár týdnů zběsilého záplatování všechny tyto pády a nemálo dalších problémů odstraní – jako by hra nemohla vyjít o měsíc později. I z toho důvodu platí obvyklé doporučení, tedy počkat na plné vybroušení všech detailů a také na první slevu, protože plná cena je neskromných 60 €, tedy asi 1 500 korun.

Foto: Insomniac Games, Nixxes Software, PlayStation PC LLC

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze