Samsung QE55Q75TAT
test

Samsung QE55Q75TAT

Stylový a spolehlivý

Pokud Samsung něco umí, je to design. Důkazem budiž i letošní řada QLED televizí, které sází na ladné linie a chytré funkce. Nechybí povedený stojan, kvalitní obraz i zvuk nebo přehledné prostředí Tizen.

Letos Samsung na český trh uvádí spoustu televizorů, například i velmi zajímavé modely The Frame či The Serif. Jde však o velmi specifické kousky a ne každému bude jejich vzhled vyhovovat. Nyní jsme ale otestovali řadu Q75T, přičemž v námi testované 55palcové verzi vychází na necelých 30 tisíc korun. Těšit se můžete na ostrý obraz, velmi slušný zvuk a krásný design. Otázkou zůstává, jak je na tom Tizen.

Technické parametry Samsung QE55Q75TAT

Rozměry 123,01 × 70,59 × 5,74 cm
Hmotnost 16,7 kg
Úhlopříčka 55 palců
Typ displeje LED
Rozlišení displeje 3 840 × 2 160 pixelů
HDR HDR 10
Reproduktory 20 W (2.0 Ch)
Operační systém Tizen
Hlasové vyhledávání ano (bez češtiny)
EPG ano
Internetový prohlížeč ano
Obchod s aplikacemi Samsung
Počet tunerů DVB-T
Počet tunerů DVB-S
Příjem signálů DVB-T/T2, DVB-S/S2, DVB-C
Wi-Fi 802.11b/g/n/ac
Bluetooth verze 4.0
Kabelová konektivita 4× HDMI, 2× USB 2.0, 1× Ethernet
Záznam na USB úložiště ano
Cena 29 900 Kč

Konstrukční zpracování: elegance především

Tenký rámeček je u dnešních televizí naprostou samozřejmostí a nejinak je tomu u řady Q75T. Je spíše lehce matný a decentně zaoblený, což je jakési poznávací znamení Samsungu. Například Sony je věrno spíše ostřeji řezaným hranám.

Samsung QE55Q75TAT

V případě vzhledu musíme zmínit podstavec. S tím si dal Samsung dost práce. Na první pohled a při sestavování působí trošku komplikovaně. Ledacos naznačuje již 8 šroubků, které je nezbytné zašroubovat pro správnou pevnost. Pozor si dejte jen na malou plastovou pacičku, která slouží pro zajištění dvou částí stojanu do chvíle, než vše zajistíte již zmíněnými šroubky. Pokud si nedáte pozor, lze plastovou pacičku velmi snadno ulomit. Televize stojí na jedné noze, která má podlouhlý horizontálně orientovaný stojan, jehož barevné ladění samozřejmě koresponduje se samotným rámem televize.

Samsung si dal záležet i na zadní straně.

Samsung si dal záležet i na zadní straně. Ta je samozřejmě černá a celá plastová, avšak patřičným krytem ji lze celou zakrýt. Na druhou stranu, jakmile televizi někam postavíte, ve většině případů na zadní stranu nijak neuvidíte. Za zmínku naopak stojí, že obdobným způsobem lze zakrýt i zadní část nohy/stojanu. Uvnitř tohoto krytí pak lze vést napájecí kabel tak, že není takřka vůbec vidět.

Líbilo se nám
  • stříbrné rámečky
  • povedený podstavec

Konektivita: nic vám chybět nebude

Základem bezdrátové komunikace je Bluetooth ve verzi 4.0, díky kterému k televizoru připojíte například bezdrátovou klávesnici nebo myš. Pokud Bluetooth nestačí, je tu Wi-Fi 802.11b/g/n/ac, kterou využijete například pro zrcadlení plochy z telefonu či sdílení obsahu napříč zařízeními ve vaší domácí síti.

Internet samozřejmě lze zajistit i kabelem skrze ethernetový konektor. Na pravém boku se dále nachází veškerá konektorová nadílka. Jde o čtveřici HDMI 2.0 a dostalo se i na dvojici USB 2.0. Zamrzí však, že Samsung zcela ignoruje modernější a rychlejší USB 3.0 – alespoň jeden takový konektor bychom na televizi rádi viděli. Jeden USB konektor je určen například pro flashdisk, druhý s vyšším napětím dokáže napájet i externí disk. Dále nechybí optický zvukový výstup a konektory pro připojení antén televizního vysílání. Líbí se nám řešení Clean Cable, kdy všechny nezbytné kabely můžete elegantně protáhnout předpřipravenými otvory a minimalizovat jejich viditelnost.

Líbilo se nám
  • Wi-Fi
  • Bluetooth
Nelíbilo se nám
  • chybí USB 3.0

Dálkový ovladač: kov a elegance

Samsung u svých chytrých televizí nasazuje jeden druh dálkového ovládání, avšak liší se jeho zpracování a materiály. Dražší kousky mají ovladač hliníkový, levnější obvykle plastový. Řada Q75T patří mezi spíše dražší, v balení tak najdete opravdu designově velmi povedený kovový ovladač.

Samsung QE55Q75TAT

Samsung se nadále snaží o minimum tlačítek a většinu akcí obsloužíte čtyřsměrným ovladačem kruhového tvaru s potvrzovacím středem. Pakliže hledáte klasická čísla, vyvoláte je na obrazovku skrze speciální tlačítko. Totéž platí pro barevná tlačítka. To je o něco méně pohodlné a mnohdy narazíte na zádrhely, typicky při snaze o spuštění HbbTV, které je závislé na samostatném červeném tlačítku. To na ovladači Samsungu chybí a bude vás to stát trochu nervů, než se vše naučíte.

Připojit můžeme drobný tip. Pakliže jste doma měli starší televizi Samsung s konvenčním ovladačem, nemusíte jej vyhazovat – nadále jej lze používat. Zejména, pokud často přepínáte kanály pomocí čísel, případně využíváte již zmíněnou funkci HbbTV, přijde vám starší ovladač vhod, protože funguje zcela korektně.

Samsung QE55Q75TAT

Poměrně návykové je přepínání kanálů či úprava hlasitosti. Obojí probíhá skrze naklopitelná tlačítka evokující joysticky, která lze vychýlit nahoru i dolů a následně též použít pro potvrzení. Samotný ovladač Samsung pojmenoval jako One Remote, což není náhoda. Má sloužit i jako ovladač pro váš set-top box či další spárovanou elektroniku. Dodejme, že nechybí speciální tlačítko pro hlasové ovládání a k tomu nutný mikrofon. Vše je skvělé až do chvíle, kdy zjistíte, že systém televize nerozumí českým povelům. Jde o zásadní konkurenční nevýhodu. Například televize LG či jakékoliv televizory s Android TV rozumí i češtině.

Zpracování ovladače je naprosto příkladné. Snadná je také případná výměna dvou mikrotužkových (AAA) baterií, které však u nové televize samozřejmě najdete v balení.

Líbilo se nám
  • příjemně lehký
  • kvalitně zpracovaný
Nelíbilo se nám
  • chybí některá důležitá tlačítka

Obraz: krásný a jemný

Díváme se na 55palcovou variantu, což znamená 139cm úhlopříčku. Na této ploše operuje velmi jemné 4K rozlišení a Samsung se náležitě pyšní také speciálním procesorem Quantum Processor 4K. S jeho pomocí dokáže televize tzv. upscalovat obraz a i starší a méně kvalitní obrazové materiály vypadají ve výsledku mnohem lépe. Vhod přijde také funkce adaptivního obrazu, kdy se jas automaticky reguluje dle okolního světla v místnosti. Velmi dobré vykreslení detailů pak obstarává podpora HDR10+ či velmi vysoký jas 1 000 nitů.

Samsung QE55Q75TAT

Barevné podání QLED panelu je skutečně velmi povedené a dobře nastavené od výrobce již od samotného počátku. Není tudíž nutné nic sáhodlouze nastavovat. Spolehnout se můžete na vynikající pozorovací úhly a čitelnost i v případě, že by na televizi dopadaly sluneční paprsky. Působivé barevné podání u kvalitního obsahu zajišťuje také funkce duálního LED podsvícení televize.

Maximální kvality obrazu docílíte pouze s vhodným obsahem, ideálně například z Blu-ray disků, případně streamovacích služeb. Běžné televizní vysílání je i s nástupem DVB-T2 nadále v tristní kvalitě, pak je vám sebelepší televize k ničemu. Čest několika málo výjimkám v čele s Českou televizí, která své kanály šíří ve Full HD. Televizor je samozřejmě plně připraven na příjem DVB-T2 v Česku a naladíte i starší síť DVB-T, která však nejpozději do konce roku 2020 skončí a v mnoha krajích již skončila. Kromě pozemního vysílání je k dispozici tuner pro satelitní (DVB-S2) a také kabelové vysílání (DVB-C2).

Líbilo se nám
  • jemné rozlišení
  • působivé barvy

Zvuk: velmi slušný základ

V televizoru jsou reproduktory v sestavení 2.0 o celkovém výkonu 20 W. Zvuk je nádherně čistý a zní až překvapivě slušně. V tomto ohledu televize spíše příjemně překvapila a pokud nejste hudební nadšenec, zvuk linoucí vám bude postačovat. U řady Q75T vás může ještě zaujmout funkce automatického zesílení hlasu, která skutečně funguje. Pokud například budete v místnosti vysávat, dojde k automatickému navýšení hlasitosti s důrazem na výšky a hlasy postav. Jakmile se úroveň hluku sníží, televize promptně reaguje a hlasitost vrací do původních hodnot.

Líbilo se nám
  • velmi slušný zvuk
  • důraz na hloubky
  • automatické zesílení hlasu

Prostředí: svižný Tizen s muškami

V chytrých televizích Samsung je operační systém Tizen. Po prvním zapnutí budete v ideálním případě vyzváni k instalaci aplikace Smart Switch do vašeho chytrého telefonu. Pomocí ní byste měli vše hravě zvládnout. Ani s aplikací ale nemusíte mít vyhráno. Nám se občas nezadaří obnova dat z předchozích televizí. Nejde však o pravidlo a celý proces může klidně proběhnout zcela hladce. Pak stačí jen pár kliků na vašem telefonu a televize je okamžitě připravena k použití se vším, nač jste zvyklí.

Pokud máte vše úspěšně za sebou, můžete naladit programy, což je nejlepší nechat na automatice. Abychom byli zcela přesní, můžete naladit programy, který by vám například chyběly. Během obnovy dat totiž dojde i k naladění kanálů, které jste měli v původní TV. Proces ladění je svižný a následné přeskládání programů velmi intuitivně řešené. Jde ostatně o vizitku celého prostředí. Pohyb v něm je plynulý. Lehce schované je pouze nastavení, což však může být ku prospěchu. Alespoň se do něj nedostane někdo, kdo by mohl něco pokazit.

Podoba prostředí je jinak shodná napříč všemi modely Samsung, což usnadňuje orientaci a brzy jste všude jako doma. Vše funguje velmi svižně a především stabilně. Vše se točí kolem tenkého pruhu ve spodní části televize, odkud se dostanete ke všem klíčovým funkcím – vysílání, aplikacím či nastavení. Za celou dobu testování se nám nestalo, že by si televize postavila hlavu a odmítala reagovat.

Líbilo se nám
  • přehledné nastavení
  • snadné řazení kanálů
Nelíbilo se nám
  • občasné problémy s cloudem

Chytré a multimediální funkce: oproti konkurenci omezené

Tizen má rozhodně velmi dobře našlápnuto, co se možností i ovládání týče. Prozatím však stojí na půli cesty. Nejpalčivějším problémem je i v roce 2020 žalostný nedostatek aplikací. V tomto ohledu je dále především konkurenční webOS a také Android TV. Ano, v obchodě Samsungu najdete například Facebook i HBO GO či klienty pro IPTV, avšak to je jen nezbytný základ. Smířit se musíte v podstatě s absencí her. Nabídka sice čítá několik desítek titulů, ale buď jde o nezáživné deskovky, nebo hry s velmi špatnou hratelností. Podrobněji jsme se možnostem Tizenu věnovali v samostatném článku.

Kromě obchodu s aplikacemi lze samozřejmě využívat HbbTV, tedy i doplňkový obsah televizí v síti DVB-T2. Jistě byste také rádi využili vlastní obsah. Flashdisk nepředstavuje problém a po připojení dojde k automatickému načtení. To je velmi svižné. Pakliže jde o obrázky či hudbu, vše probíhá korektně. Již loni jsme však pocítili, že televize Samsung neumí v nativní aplikaci přehrávat videa s jinak běžnými kodeky. Tento neduh se v roce 2020 ještě prohloubil a přehrát především starší soubory je nemožné. Samo o sobě by to ničemu nevadilo, jenže pro systém Tizen neexistuje alternativní video přehrávač.

Líbilo se nám
  • Tizen má budoucnost
Nelíbilo se nám
  • prostředí trpí nedostatkem aplikací
  • Bixby neumí česky
  • jediný dostupný přehrávač neumí DivX či Xvid

Zhodnocení: slušná TV pro obrazově náročnější

Řada Q75T má v letošním roce prozatím tři varianty, kromě námi testované 55palcové můžete sáhnout i po větších modelech s 65 a 75palcovou úhlopříčkou. V jejich případě však cena raketově roste. Námi testovaná varianta se prodává těsně pod hranicí 30 tisíc korun, což shledáváme jako rozumně nastavenou cenu. Zejména za televizi, která opravdu dobře vypadá, zapadne téměř do jakkoliv místnosti a zakládá si na kvalitním obrazovém podání, což je samozřejmě to nejdůležitější.

Samsung QE55Q75TAT

Prostředí je u Samsungu sázka na jistotu. Alespoň přehledností... Ohledně chytrých části již výhrady lze mít. Tizen totiž neumí česky a trpí nedostatkem aplikací. Komplikované je pouštění běžných videí z flashdisku, což je často využívaná a u konkurence bezproblémová funkce.

Samsung QE55Q75TAT je povedená TV z roku 2020, po které sáhnete ve chvíli, kdy kladete důraz na obrazovou kvalitu, vzhled a současně stále ještě rozumnou cenu. Jestli hledáte naopak spíše televizi pro zábavu s mnoha aplikacemi, neuděláte chybu, když do hledáčku zařadíte konkurenci s Android TV či webOS.

Klady
  • elegantní vzhled
  • chytře řešený stojan
  • dostatečně kvalitní obrazové podání
  • stylové dálkové ovládání
  • přehledné prostředí
Zápory
  • na ovladači chybí některá důležitá tlačítka
  • špatný video přehrávač
  • chudá nabídka aplikací
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze