Samsung UE50RU7402 Série 7 (2019)
test

Samsung UE50RU7402 Série 7 (2019)

Levná, chytrá a stříbrná
13

Nová a moderně vypadající chytrá televize vás nemusí finančně zruinovat. Na dnešní test dorazila letošní novinka od Samsungu zařazená do Série 7. Ačkoliv se cenově pohybuje pod hranicí 15 tisíc korun, může překvapit stylovým designem i chytrým ovladačem z kovu. Cizí ji není ani kvalita obrazu, kdy se chlubí 4K rozlišením a podporou HDR.

V letošní nabídce chytrých televizí značky Samsung se samozřejmě nenachází jen drahé modely, na které zájemci nestačí ani průměrný měsíční plat. Na dnešní test nám do redakce dorazila televize spadající do kategorie UHD a Série 7. Ta nabízí za rozumnou cenu důraz na kvalitní obraz ve vysokém rozlišení. Ani levnější televize se nemusí stydět za svůj vzhled a překvapením je nasazení prémiového dálkového ovládání. Nechybí ani veškeré konektivita a operační systém Tizen.

Technické parametry Samsung UE50RU7402 Série 7 (2019)

Rozměry (se stojanem) 112,5 × 65 (73,6) × 5,9 (34,7) cm
Hmotnost (se stojanem) 13,8 kg (16,5 kg)
Úhlopříčka 50 palců
Typ displeje LED
Rozlišení displeje 3 840 × 2 160 pixelů
HDR HDR 10
Reproduktory 20 W (2.0 Ch)
Operační systém Tizen
Hlasové vyhledávání ano (bez češtiny)
EPG ano
Internetový prohlížeč ano
Obchod s aplikacemi Samsung
Počet tunerů DVB-T
Počet tunerů DVB-S
Příjem signálů DVB-T/T2, DVB-S/S2, DVB-C
Wi-Fi 802.11b/g/n/ac
Bluetooth verze 4.0
Kabelová konektivita 3× HDMI, 2× USB 2.0, 1× Ethernet
Záznam na USB úložiště ano
Cena 15 000 Kč

Konstrukční zpracování: horší stojan

Dnešní chytré televize vypadají velmi podobně. Velká obrazovka a co možná nejtenčí rámeček. Jelikož se tentokrát pohybujeme v segmentu levnějších televizorů, není rámeček tak extrémně tenký. Opticky jej zvětšuje i použití stříbrné barvy, kvůli které se rámeček neztrácí s obrazovkou, ale naopak dominantně vystupuje. Jde však o alespoň částečně odlišný vzhled a pokud vám černé odstíny nevoní, bude stříbrná příjemným oživením.

Samsung UE50RU7402 Série 7 (2019)
Stříbrná je příjemným oživením.

Poměrně velkým problémem dnešních televizí je sestavení po vybalení. Aby to bylo vše ještě zapeklitější, liší se systém vybalení a sestavení model od modelu a dále je vše podmíněno ještě velikostí úhlopříčky. V případě dnes testovaného kousku máte televizi vytáhnout a umístit například na velký stůl tak, že budou záda směrem vzhůru. Opět je zapotřebí minimálně dvou párů rukou a stejně budete bojovat s tím, jak televizi chytit a zbytečně netrápit obrazovku.

Jakmile máte televizi připravenou, je čas se zaměřit na stojan. Ten je v případě tohoto padesátipalcového modelu poměrně mohutný a skládá se ze dvou části. Ta první, menší, se nasazuje přímo na televizi. Na menší část se připojuje hlavní část stojanu, která je jištěna malou plastovou pacičkou a následně čtyřmi křížovými šrouby. Vše nasazujte s maximální opatrností, neboť plastová pacička se může velmi snadno zlomit. Její přítomnost je však velmi pochybná, neboť hlavní jištění obstarává zmíněná čtveřice šroubů. Jakmile máte stojan upevněný, můžete využít ještě poslední plastový díl, kterým zakryjete například viditelné šrouby.

Záda televize jsou plastová a mírně prohnutá. Možná právě zde by se výrobce dokázal vyřádit co se vzhledu týče. Jenže proč by to dělal, když zadní stranu uvidíte v podstatě jen po prvním vybalení?

Líbilo se nám
  • stříbrné rámečky
Nelíbilo se nám
  • obtížnější vybalení televize

Konektivita: vše potřebné

Základem bezdrátové komunikace je Bluetooth ve verzi 4.0, díky kterému k televizoru připojíte například bezdrátovou klávesnici nebo myš. Pokud Bluetooth nestačí, je tu Wi-Fi 802.11b/g/n/ac, kterou využijete například pro zrcadlení plochy z telefonu či sdílení obsahu napříč zařízeními ve vaší domácí síti.

Internet samozřejmě lze zajistit i kabelem, a to skrze ethernetový konektor. Na pravém boku se dále nachází veškerá konektorová nadílka. Jde o trojici HDMI 2.0 a dostalo se i na dvojici USB 2.0. Zamrzí však, že Samsung zcela ignoruje modernější a rychlejší USB 3.0 – alespoň jeden takový konektor bychom na televizi rádi viděli. Dále nechybí optický zvukový výstup a konektory pro připojení antén televizního vysílání. Líbí se nám řešení Clean Cable, kdy všechny nezbytné kabely můžete elegantně protáhnout předpřipravenými otvory a minimalizovat jejich viditelnost.

Líbilo se nám
  • Wi-Fi
  • Bluetooth
Nelíbilo se nám
  • chybí USB 3.0

Dálkový ovladač: chytrý a kovový

Samsung u svých chytrých televizí nasazuje jeden druh dálkového ovládání, avšak liší se jeho zpracování a materiály. Dražší kousky mají ovladač hliníkový, levnější obvykle plastový. Zde se však k našemu překvapení nachází hliníková varianta, která vypadá velmi elegantně.

Samsung se nadále snaží o minimum tlačítek, nicméně v letošním roce jen tak přidal další tři s pevně přiřazenou funkcí, což je v rozporu s jeho původním plánem. Většinu akcí obsloužíte čtyřsměrným ovladačem kruhového tvaru s potvrzovacím středem. Pakliže hledáte klasická čísla, vyvoláte je na obrazovku skrze speciální tlačítko. Totéž platí pro barevná tlačítka. To je o něco méně pohodlné a mnohdy narazíte na zádrhely, typicky při snaze o spuštění HbbTV, které je závislé na samostatném červeném tlačítku. To na ovladači Samsungu chybí a bude vás to stát trochu nervů, než se vše naučíte.

Dálkové ovládání

Připojit můžeme drobný tip. Pakliže jste doma měli starší televizi Samsung s konvenčním ovladačem, nemusíte jej vyhazovat – nadále jej lze používat. Zejména, pokud často přepínáte kanály pomocí čísel, případně využíváte již zmíněnou funkci HbbTV, přijde vám starší ovladač vhod, protože funguje zcela korektně.

Poměrně návykové je přepínání kanálů či úprava hlasitosti. Obojí probíhá skrze naklopitelná tlačítka evokující joysticky, která lze vychýlit nahoru i dolů a následně též použít pro potvrzení. Pokud byste mimochodem chtěli rychle vypnout zvuk, stisknete tlačítko pro změnu hlasitosti. Samotný ovladač Samsung pojmenoval jako One Remote, což není náhoda. Má sloužit i jako ovladač pro váš set-top box či další spárovanou elektroniku. Dodejme, že nechybí speciální tlačítko pro hlasové ovládání a k tomu nutný mikrofon. Vše je skvělé až do chvíle, kdy zjistíte, že systém televize nerozumí českým povelům. Jde o zásadní konkurenční nevýhodu. Například televize LG či jakékoliv televizory s Android TV rozumí i češtině.

Zpracování ovladače je naprosto příkladné. Snadná je také případná výměna dvou mikrotužkových (AAA) baterií, které však u nové televize samozřejmě najdete v balení.

Líbilo se nám
  • příjemně lehký
  • kvalitně zpracovaný
Nelíbilo se nám
  • chybí některá důležitá tlačítka

Obraz: krásný a jemný

Díváme se na 50palcovou variantu, což znamená 127centimetrovou úhlopříčku. Na této ploše operuje velmi jemné 4K rozlišení a Samsung se náležitě pyšní také speciálním UHD procesorem. Technologie Dynamic Crystal Color pak zajišťuje velmi realistické barevné podání. Velmi dobré vykreslení detailů pak obstarává podpora HDR.

Samsung UE50RU7402 Série 7 (2019)

V praxi je obrazové podání televize opravdu velmi kvalitní v rámci segmentu. Při standardním nastavení působí barvy trošku mdle, ale to lze částečně řešit skrze uživatelské nastavení. Srovnání s dražšími přístroji tento model samozřejmě nesnese. Černá není tak působivá, o barvách již řeč byla a slabší jsou také pozorovací úhly. Na mysli však máme sledování ze skutečně ostrých úhlů. Při běžném umístění ve vašem obývacím pokoji žádné obtíže mít nebudete.

Maximální kvality obrazu docílíte pouze s vhodným obsahem, ideálně například z Blu-ray disků, případně streamovacích služeb. Běžné televizní vysílání je i s nástupem DVB-T2 nadále v tristní kvalitě a pak je vám sebelepší televize k ničemu. Čest několika málo výjimkám v čele s Českou televizí, která své kanály šíří ve Full HD. Televizor je plně připraven na příjem DVB-T2 v Česku a naladíte i starší síť DVB-T, která však nejpozději v průběhu roku 2020 skončí. Kromě pozemního vysílání je k dispozici tuner pro satelitní (DVB-S2) a také kabelové vysílání (DVB-C2).

Líbilo se nám
  • jemné rozlišení
  • snaha o detailní zobrazení
Nelíbilo se nám
  • v krajních případech horší pozorovací úhly

Zvuk: obyčejný základ

V televizoru jsou reproduktory v sestavení 2.0 o celkovém výkonu 20 W. Zvuk je nádherně čistý a zní až překvapivě slušně. V tomto ohledu mne televize spíše příjemně překvapila a pokud nejste hudební nadšenec, zvuk linoucí se z televize vám bude postačovat.

Líbilo se nám
  • velmi slušný zvuk
  • důraz na hloubky

Prostředí: svižný Tizen s muškami

V chytrých televizích Samsung se nachází operační systém Tizen, v roce 2019 už v páté verzi. Po prvním zapnutí budete v ideálním případě vyzváni k instalaci aplikace Smart Switch do vašeho chytrého mobilního telefonu. Pomocí ní byste měli vše hravě zvládnout. Ani s aplikací ale nemusíte mít vyhráno. Nám se například nepodařilo obnovit nastavení starších televizí z cloudu, což se děje již pravidelně na jakékoliv televizi Samsung bez objektivních důvodů. Naštěstí tento nedostatek nezastaví proces prvotního nastavení.

Máte-li vše úspěšně za sebou, můžete naladit programy, což je nejlepší nechat na automatice. Proces je to velmi svižný a následné přeskládání programů velmi intuitivně řešené. Jde ostatně o vizitku celého prostředí. Pohyb v něm je plynulý. Lehce schované je pouze nastavení, což však může být ku prospěchu. Alespoň se do něj nedostane někdo, kdo by mohl něco pokazit.

Podoba prostředí je jinak shodná napříč všemi modely Samsung, což usnadňuje orientaci a brzy jste všude jako doma. Vše funguje velmi svižně a především stabilně. Za celou dobu testování se nám nestalo, že by si televize postavila hlavu a odmítala reagovat.

Líbilo se nám
  • přehledné nastavení
  • snadné řazení kanálů
Nelíbilo se nám
  • problémy s cloudem

Chytré a multimediální funkce: aplikace stále chybí

Jak jsme již zmínili, Samsung do svých chytrých televizí nasazuje operační systém Tizen. Ten má rozhodně velmi dobře našlápnuto, co se možností i ovládání týče. Prozatím však stojí na půli cesty. Nejpalčivějším problémem je i v roce 2019 žalostný nedostatek aplikací. V tomto ohledu je dále především konkurenční webOS a také Android TV. Ano, v obchodě Samsungu najdete například Facebook i HBO GO, avšak to je jen nezbytný základ. Podrobněji jsme se možnostem Tizenu věnovali v samostatném článku.

Po stisku tlačítka s domečkem vidíte nejnovější aplikace, které si můžete přeskládat. Pokud vládnete angličtinou, lze televizi ovládat i hlasově, neb nechybí asistent Bixby. Počeštění by však citelně prospělo, neboť aktuálně se využití ze strany českého zákazníka výrazně snižuje. Kvůli Bixby vám televize v podstatě nikdy nerozumí, což je otravné zejména při vyhledávání textu. Vše musíte ručně ťukat pomocí ovladače, a to je zdlouhavé.

Obchod s aplikacemi

Díky připojení k internetu si můžete užívat také funkce HbbTV (Hybridní televizní vysílání), které dnes nabízí prakticky každý televizní kanál – obvykle postačí stisknout červené tlačítko. Konzumovat tak můžete doplňkový obsah, který se skládá z archivů nejrůznějších pořadů, informací či jednoduchých her, které jsou uzpůsobené pro dálkové ovládání. Zde však přichází již zmíněný drobný problém – červené tlačítko na ovladači chybí. Vy tak musíte stisknout jiné tlačítko, vyvolat doplňkové funkce a následně virtuální červené tlačítko stisknout šipkou nahoru. U některých televizních stanic navíc bohužel jeden stisk nestačí – je třeba tlačítko stisknout dvakrát/třikrát. Nemusím asi nijak zdůrazňovat, jak otravné a nepohodlné to je. Myslím, že by Samsung jedno tlačítko na ovladač ještě přidat mohl, ostatně v modelovém roce 2019 přidal hned tři a pro našince ta méně důležitá.

Nesmíme zapomenout ani na možnost si pouštět vlastní obsah ze sítě či připojitelného zařízení. I obyčejný flashdisk nepředstavuje problém a po připojení dojde k automatickému načtení. To je velmi svižné. Pakliže jde o obrázky či hudbu, vše probíhá korektně. U video souborů můžete narazit na problém. Soubory AVI televize téměř nikdy nepřehraje, problémy mívá i se soubory s koncovkou *.MP4. Vždy záleží na konkrétním kodeku a nejrozšířenější kodeky podporovány bohužel nejsou. Vše by snadno vyřešil alternativní video přehrávač, jenže to by v obchodě s aplikacemi nějaký musel být. Vše je velmi paradoxní, neboť staré televize Samsung s přehráváním videa s různými kodeky neměly sebemenší problém.

Líbilo se nám
  • Tizen má budoucnost
Nelíbilo se nám
  • prostředí trpí nedostatkem aplikací
  • Bixby neumí česky
  • jediný dostupný přehrávač neumí DivX či Xvid

Zhodnocení: značková a líbivá televize za přijatelnou cenu

V dnešní době můžete chytrou televizi s veškerou základní konektivitou pořídit i za pět tisíc korun. Cena se samozřejmě odvíjí od úhlopříčky a také od konkrétní značky. Za věhlasnější si přeci jen něco připlatíte. Dnes testovaná televize Samsung UE50RU7402 Série 7 (2019) patří jednoznačně k cenově dostupnějším modelům. Přesto nabízí velmi slušnou velikost obrazu 127 centimetrů a dobrou kvalitu obrazového podání. Speciální procesor a jemné 4K rozlišení odvádí svou práci dobře. Líbí se nám vzhled televize, která především díky stříbrnému odstínu vyčnívá nad ostatními. Drobné výhrady lze mít ke stojanu, avšak ten budete řešit jednou. V případě přidělání na stěnu vlastně nikdy.

Samsung UE50RU7402 Série 7 (2019)

Prostředí je u Samsungu sázka na jistotu. Alespoň co se přehlednosti týče. Ohledně chytrých části již výhrady lze mít. Tizen totiž neumí česky a trpí nedostatkem aplikací. Komplikované je pouštění běžných videí z vašeho flashdisku, což je často využívaná a u konkurence bezproblémová funkce.

Samsung UE50RU7402 Série 7 (2019) je povedeným modelem, po kterém sáhnete ve chvíli, kdy kladete důraz na obrazovou kvalitu, líbivý vzhled a současně stále ještě rozumnou cenu. Hledáte-li naopak spíše televizi pro zábavu s mnoha aplikacemi, neuděláte chybu, když do hledáčku zařadíte i konkurenci s Android TV či webOS.

Klady
  • stříbrný design
  • dostatečně kvalitní obrazové podání
  • elegantní dálkové ovládání
  • přehledné prostředí
Zápory
  • komplikovanější sestavení
  • na ovladači chybí některá důležitá tlačítka
  • špatný video přehrávač
  • chudá nabídka aplikací
Diskuze ke článku
Pavel
nevím v čem je lepší nebo horší, prostě standartní Samsung serie 7..
Horác
Hlavně, je malá. Dnes už bych pod 60" nešel. Mám sice jen 55" a když jsem to vybalil tak to byla obrovská kráva, ale po dvou letech vidím, že pro mě je ideál 65"
Test?
Tomuto rikate "test"?! Web nectu - narazil jsem tu nahodou, ale protoze porad vaham nad OLED (ano, to je typ technologie narozdil od LED!!! kdyztak uz tak LCD LED) LG OLED55B8SLC, tak jsem na levny Samsung koukl. Vzdyt jste z podani obrazu, coz byva u TV nejdulezitejsi neotestoval vubec nic a neni to jen o tom ze na to nemate vybaveni, ale v tomto pripade i znalosti - netusim tedy, pro koho je clanek s tak "dulezitymi" poznatky urcen. Co jsem se tech. dozvedel, je, ze TV ma HDMI 2.0 (pojede 3840x2160 pri 60Hz mozna), marketingove HDR (pokud to neni alespon qantum dot nebo OLED aby ae to dalo pri pusteni HDR zdroje aspon poznat, nema to cenu zminovat) a ma 5Ghz Wi-Fi. Jupiiii. To, ze to nepodporuje divx jste zjistil jak? Ze jste po siti/z disku chtel prehtat xlet stary film v SD rozliseni? Priste napiste neco o nejakem mobilu, tam neni co zku*vit.
Opravdove recenze TV napr zde:

https://www.avforums.com/review/lg-55oledb8v-55oledb8slc-review.14479

Popr. pro rychlejsi konzumaci Yt kanal HDTVTest (najdete jmeno Vincent Teoh)
Jakub
Dobrý den,

dejte si pozor na přehrávání filmů z USB, HDD atd. Samsung u tohoto modelu a této řady může mít a mívá problém s přehráváním klasických formátů napr. avi atd.
Jsem prodejce této elektroniky a světe div se, opravdu s tím samsung má problémy.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze