Sony KD55AG9BAEP
test

Sony KD55AG9BAEP

Pan minimalista s dechberoucím obrazem
1

Sony patří mezi zavedené výrobce televizí. Nejnověji jsme měli možnost otestovat jeho špičkovou řadu AG9 v 55palcové variantě a pakliže si potrpíte na luxus, budete dosyta odměněni. Novinka se tváří konzervativně, ale přidává minimalistický vzhled, vynikající OLED panel i nadějné prostředí pod patronátem Android TV.

Chytré televizory japonské značky Sony jsou zpravidla vybaveny operačním systémem Android TV. V dnešním testu se blíže podíváme na jeden z vrcholných modelů roku 2018 s označením KD55AG9BAEP, který se chlubí, jak název napovídá, displejem s úhlopříčkou 55 palců, což lze dnes považovat za jakýsi standard. Díky zařazení do série MASTER se můžete těšit na skvělou obrazovou kvalitu i nejvýkonnější procesor, který Sony do TV nasazuje. Cena však v naší variantě ční nad hranicí 70 tisíc korun, což už rozhodně není málo. Našli jsme na televizi nějaké nedostatky?

Technické parametry Sony Bravia KD55AG9BAEP

Rozměry bez stojanu 122,6 × 71 × 4,0 cm
Rozměry se stojanem 122,6 × 71,4 × 25,5 cm
Hmotnost bez stojanu 18,7 kg
Hmotnost se stojanem 22,3 kg
Úhlopříčka displeje 55 palců (138,9 cm)
Typ displeje OLED
Rozlišení displeje 3 840 × 2 160 pixelů
HDR ano
Výkon reproduktorů 2×20 W + 2×10 W
Operační systém Android TV
Hlasové vyhledávání ano
EPG ano
Internetový prohlížeč ano
Obchod s aplikacemi Google Play
Počet tunerů (pozemní)
Počet tunerů (satelitní)
Příjem signálů DVB-T/T2, DVB-S/S2, DVB-C
Wi-Fi 802.11b/g/n/ac
Bluetooth verze 4.2
HDMI
Ethernet
USB 3.0
Záznam na USB úložiště ano
Výstup na sluchátka ne
Cena 75 000 Kč

Konstrukční zpracování: kde je vlastně stojan?

Sony lze považovat za spíše konzervativní značku, která televizory produkuje dlouhá desetiletí. Ani takový výrobce však nemůže zcela přehlížet moderní trendy, a důkazem budiž právě řada AG9. Ta v sobě snoubí japonskou preciznost s minimalistickým designem a důmyslnými technologickými prvky. Samotný panel má velmi malý rámeček, zejména po bočních stranách a nahoře. Spodní část je mírně zesílena, což je ale pravidlem u drtivé většiny dnešních televizí. Výrobce do prostoru umisťuje své logo a bývá zde i malá dioda, která svým blikáním dává na odiv, že přijímá povely z dálkového ovladače. Pro někoho by však, zejména večer, mohl být proužek rušivým elementem, a proto jej lze v nastavení vypnout.

Zadní stranu televize uvidíte většinou pouze jednou, a to kdy ji vybalíte. Zde je tak nutné říci, že mařit čas s více propracovaným vzhledem by bylo trošku zbytečné. Přesto se výrobci snaží a Sony není výjimkou. Jakmile televizi sestavíte a vše nezbytné připojíte, máte možnost celá záda přikrýt plastovými částmi. Zadní část je zajímavá ještě něčím dalším: Sony si dalo záležet na tloušťce a samotný panel má v nejužších místech 5 milimetrů. Tlustší část s nezbytnými proprietami se nachází až níže. Vše je velmi působivé, avšak v praxi poněkud zbytečné. Manipulace s televizí je totiž obtížné, nemáte ji, za co chytit.

Sony KD55AG9BAEP

Pro potřeby testu nám dorazil model s 55palcovou úhlopříčkou, což je dnes standardní velikost. Můžete mít ale klidně požadavky na větší úhlopříčku a Sony vám je dokáže splnit. V nabídce je 65palcová úhlopříčka s příplatkem 30 tisíc korun. Pakliže chcete mít doma takřka skutečné kino, máte možnost sáhnout po 75palcovém modelu. Jeho cena však již převyšuje 200 tisíc korun.

Se stojanem získává televize šmrnc.

Hloubka bez stojanu činí přesně 4 centimetry, což je velmi málo. Hmotnost samotného televizoru je 18,7 kilogramů a pokud připočítáme i stojan, zvýší se na 22,3 kilogramů. Televize je tak již vcelku velká a těžká. Ve výsledku rozhodně nepočítejte, že si s ní například vyběhnete sami do druhého patra. Zabraňují tomu rozměry. Jistotu bezpečné manipulace zajistí až další pár rukou.

Velmi zajímavě je řešený stojan. Ukotvení pomocí čtyř šroubů je vcelku obvyklé, avšak drtivá většina stojanu zmizí v těle televize a vy vidíte jen tenký kovový podstavec, na kterém televize „leží“. Jakmile televizor postavíte, získává finální šmrnc. Vše totiž vypadá tak, jako kdyby zařízení stálo samo o sobě bez stojanu. Případně leželo ve vaší obývací stěně. Jde o důmyslné a dobře vypadající řešení. Netřeba dodávat, že také velmi originální.

Sony KD55AG9BAEP
Líbilo se nám
  • konzervativní a elegantní vzhled
  • neuvěřitelně tenký rámeček
  • výborně vymyšlený podstavec
  • možnost zakrýt celou zadní stranu
Nelíbilo se nám
  • obtížná manipulace s televizí

Konektivita: dostatek všeho

Začněme technologií Bluetooth ve verzi 4.2, díky které k televizoru připojíte například bezdrátovou klávesnici nebo myš. Pokud Bluetooth nestačí, je tu Wi-Fi 802.11b/g/n/ac. Wi-Fi využijete například při zrcadlení plochy z telefonu, k čemuž slouží vestavěný Chromecast. Ten se vždy hodí, navíc ušetříte nemalé peníze.

K dispozici je i zrcadlení pomocí technologie Miracast. Pokud vyžadujete například AirPlay, stačí skrze Obchod Play doinstalovat nepostradatelnou aplikaci AirScreen, která je dostupná zcela zdarma a umožní sdílení i z Apple produktů. Pro potřeby telefonů s Androidem můžeme doporučit aplikaci Google Home, která sice primárně slouží k ovládání celé chytré domácnosti, ale nabízí i rychlé zobrazení displeje telefonu na vaší televizi. Zde je pouze potřeba zmínit, že je nutné míti dostatečně výkonný telefon.

Sony KD55AG9BAEP

Internet samozřejmě můžete přijímat i kabelově, a to skrze ethernetový konektor. Na boční straně se dále nachází dvojice USB 3.0 portů, další je na spodní straně. Dostalo se i na čtveřici HDMI 2.0 (jedno z boční strany, tři zespodu). Samozřejmostí je digitální optický výstup pro zvuk a CI/CI+ slot.

Líbilo se nám
  • Wi-Fi ac
  • dostatek konektorů
  • Bluetooth
  • vestavěný Chromecast

Dálkový ovladač: konzervativní klasika

Na dálkové ovladače u Sony jsme si dříve poměrně často stěžovali. Sony se však chytlo za hlavu a tentokrát k řadě AG9 dodává dálkový ovladač, který lze označit za jakousi nestárnoucí klasiku. Současně však nepůsobí lacině a je hoden sekundovat drahé televizi. Kombinuje plastová záda s hliníkovou čelní stranou. Působí reprezentativně a současně se i velmi pohodlně drží.

Dálkový ovladač

Někomu může přijít docela dlouhý, ovšem to je daň za spoustu tlačítek. Sony je věrno klasice a má zde numerickou část, všechna barevná tlačítka, ovládací kurzor a dokonce i dedikované klávesy pro ovládání multimédií. Výhodou je, že se poměrně brzy zorientujete, co k čemu slouží. Ve srovnání s moderními ovladači Samsungu jde Sony zcela opačným směrem, a je to dobře. Každý si může vybrat dle toho, co mu lépe vyhovuje.

Co nás na ovladači přeci jen lehce štvalo, byl jeho rozsah. Pokud jsme s ním nemířili přímo (nebo takřka přímo) na televizi, nebylo možné jej využít. Je to docela otravné, protože ovladače s lepším rozsahem měly už i televize před 30 lety.

Vždy se může stát, že vám ovladač vypoví službu. Tím nejprostším problémem budou vybité baterie – zde je využívána dvojice „mikrotužek“. V daný moment máte možnost použít trojici malinkatých tlačítek vzadu na levé straně televizoru. Jde o přepínání programů a vypínač.

Líbilo se nám
  • reprezentativní vzhled
  • přehledný
  • příjemně lehký
Nelíbilo se nám
  • nutno mířit přímo na TV

Obraz: oku lahodící OLED panel

Jak již víte, na dnešní test dorazila televize Sony s úhlopříčkou 55 palců, což znamená 139,8 centimetrů. Na této ploše lze již docenit 4K rozlišení a především pak obrovské výhody nejmodernějšího OLED panelu. Barvy jsou opravdu ostré a vytříbené, není se ostatně čemu divit – Sony neponechalo nic náhodě a vysoký dynamický rozsah zprostředkovávají technologie HDR, HDR10 a HLG, které oceníte především při konzumaci obsahu z UHD Blu-ray disků či Netflixu.

Sony KD55AG9BAEP

Řada AG9 se navíc chlubí novými technologiemi pro ještě kvalitnější barevné podání a působivý kontrast. Díky přítomnost Picture Processor X1 Ultimate se můžete těšit na opravdu přirozené barevné podání. Sluší se však připomenout, že si jej vychutnáte a celkově všimnete jen u kvalitního obsahu. Zmíněný nejvýkonnější procesor dobře kombinuje tmavou černou OLED panelu s vysoce kontrastními barvami.

Televizor má rovněž výborné pozorovací úhly, a sledování je tak možno i ve větším počtu lidí. V nastavení si vše můžete doladit k obrazu svému. Osobně se ale přiznám, že nemuset psát recenzi, možná bych nastavení zcela minul. V Sony dokázali obraz od počátku vyladit k dokonalosti a uživatele nenapadne nic měnit.

Sony KD55AG9BAEP

A jak je na tom běžné sledování televize? Ačkoliv se pomalu přechází na DVB-T2, kde aktuálně naladíte přibližně 7 kanálů ve Full HD, stále bude většina diváků sledovat pořady v SD rozlišení. I s tím si televize dokáže poradit a obraz působí vcelku dobře. Pro úplnost dodejme, že dnes testovaný model je plně připraven pro příjem signálu DVB-T2 v České republice.

Líbilo se nám
  • kvalitní obraz OLED panelu
  • speciální procesor pro lepší barvy a kontrast
  • ideální nastavení již od výrobce

Zvuk: více než dostačující základ

V námi testovaném přístroji se nachází hned čtyři za displejem schované reproduktory mířící přímo na vás. Výsledkem je působivý zvuk, který oceníte zejména při sledování filmů, neboť máte skutečně pocit, že se zvuk line přímo ze sledované scény. Výkon reproduktorů činí 2×20 W a 2×10 W a jsou postačující i na základní poslech hudby, jakožto podkres při vaší činnosti. V tomto ohledu vás televize rozhodně nezklame.

Sony KD55AG9BAEP

Dnešní doba již příliš nepřeje klasickému 3,5mm jacku, a tak jej na televizích řady Sony AG9 nenajdete.

Líbilo se nám
  • kvalitní zvuk
Nelíbilo se nám
  • chybí 3,5mm jack

Uživatelské prostředí: Android s vlastní hlavou

Pokud vlastníte telefon nebo tablet s Androidem, je nastavení televizoru otázkou pár klepnutí na jejich displej. Bohužel nikde není psáno, že se vám to skutečně povede. Často televizí preferovaný postup selže a vám nezbyde nic jiného, než provést vše ručně. Netřeba dodávat, že tato chvíle je prvním momentem, kdy na vás televize může a nemusí udělat dobrý dojem.

Nastavení televize

Samostatnou kapitolou je také fakt, že si systém tu a tam postaví hlavu. Jak se to projevuje? Například přestanou jít přepínat kanály. Grafika na displeji sice programy přepíná, ale ve skutečnosti se nic neděje. Řešení? Musíte televizi na několik vteřin natvrdo vypojit ze zásuvky. Pravidelný problém je s pády aplikací (YouTube, HbbTV,...), které se samovolně ukončí a vrátí televizi na běžnou televizní stanici, kde byla naposled. Posléze je opět nutné TV odpojit od elektřiny. Snad ještě horší je ovšem fakt, že jde o problém snad všech televizí Sony, neboť jsem s tím setkal již minimálně u pěti různých modelů.

Základní nastavení (obraz v obraze, vstupy, streamované vysílání například skrze službu LepsiTV či SledovaniTV) lze přepínat pomocí tlačítka Action Menu, zbylé nastavení je nutné hledat přímo v prostředí Android TV, kterým je televizor vybaven.

Naladění televizních kanálů určitě nechte na automatice, vše trvá několik málo minut. Velmi intuitivní je seřazení naladěných kanálů dle vašich preferencí. V tomto Sony vskutku vyniká. Vždy stačí jen kanál označit a šipkami přesunout na požadované místo. Přeskládání přibližně 40 kanálů, které lze aktuálně v síti DVB-T/T2 chytit, je tak otázkou zhruba 10 minut. Kromě digitálního pozemního vysílání můžete přijímat také kanály skrze satelit (DVB-S/S2) či kabel (DVB-C).

Líbilo se nám
  • přehledné nastavení
  • snadné řazení kanálů
Nelíbilo se nám
  • neustále se opakující problémy

Chytré a multimediální funkce: Google musí zapracovat

Jak už jsme zmínili, dnes testovaná televize je vybavena systémem Android TV. Ten je jedním z aktuálně nejvyspělejších OS, které můžete v chytré televizi mít. Podrobněji jsme se mu věnovali v samostatném testu.

Do chytré části se dostanete stisknutím tlačítka Home. Pokud však plánujete zavítat do aplikace Netflix, případně Google Play (filmy), můžete se tam dostat vyhrazeným tlačítkem v centrální části ovladače. Prostředí Android TV je velice intuitivní a všechny aplikace se řadí podle druhu (aplikace, hry, vstupy, nápověda a důležité informace). Pokud nainstalujete aplikaci z Obchodu Play, automaticky se zařadí dle druhu. Mezi nainstalovanými aplikacemi pak procházíte horizontálně. Zde bychom si ovšem dovedli představit možnost volby a změny řazení.

Prostředí Android TV

Díky připojení k internetu si můžete užívat také hybridní televizní vysílání, které dnes nabízí prakticky každý televizní kanál – postačí stisknout červené tlačítko. Konzumovat tak můžete doplňkový obsah, který se skládá z archivů nejrůznějších pořadů, informací či jednoduchých her, které jsou uzpůsobené dálkovému ovladači.

Nesmíme zapomenout ani na možnost si pouštět vlastní obsah ze sítě či připojeného zařízení. I obyčejný flashdisk nepředstavuje problém a po připojení dojde k automatickému načtení. Vy jen vyberete, zda budete konzumovat obrázky, video či hudbu. Nativní videopřehrávač je poměrně schopný, ale občas narazíte na to, že vám některé video nepřehraje. Problém? Kdepak. Stáhněte si VLC přehrávač a již vždy přehrajete cokoliv.

VLC lze zařadit mezi jednu z mála skutečně užitečných aplikací. Nabídka je totiž v současné chvíli opravdu chudá a nijak zásadně se nerozrůstá, což samozřejmě uživatele příliš netěší. Pokud se podíváme na hry, několik jich existuje. Pár jich je dokonce upraveno pro ovládání pomocí dálkového ovladače. Pro ukrácení dlouhých chvil se tak hodí vcelku dobře. Mnohem lepší je to však s gamepadem, který jednoduše připojíte do USB v televizi. Za posledních pár měsíců v obchodě přibylo poměrně dost aplikací, které se tváří jako optimalizované pro Android TV a ovládání skrze gamepad. Bohužel je to pravda jen v ojedinělých případech. Mnohé hry jsou roztáhlé a rozmazané mobilní verze, které přes ujištění nefungují s gamepadem. Pro ukládání nejen aplikací a her je připravena 16GB interní paměť.

Televizoru pochopitelně nechybí EPG, které vyhledá podrobnosti k danému obsahu a v případě připojení externího disku umožní daný pořad také nahrát. Pokud se navíc připojíte k internetu, televize vyhledá i další podrobnosti, případně vám zpřístupní trailer skrze YouTube. Opomenout nesmíme ani tlačítko pro hlasové zadávání. Ať už se nacházíte kdekoli v prostředí, po stisku tlačítka můžete v českém jazyce vyhledávat obsah dle vašich preferencí.

Sony KD55AG9BAEP
Programový průvodce (EPG)
Líbilo se nám
  • přehledné přehrávání multimédií
  • 16GB interní paměť
  • hraní s gamepadem
Nelíbilo se nám
  • prostředí trpí nedostatkem aplikací
  • mnohé aplikace nejsou optimalizované pro Android TV
  • špatně fungující HbbTV

Zhodnocení: pro náročné jako stvořená

Letošní novinky řady AG9 od Sony by si do hledáčku měli zařadit všichni konzervativněji smýšlející zájemci, kteří chtějí moderní televizi, jež však nebude váš obývací prostor hyzdit módními výstřelky. Platí to nejen pro samotnou televizi, ale i dálkové ovládání, které je vkusné a pohodlné. Samotná televize bude jen decentním doplňkem domácnosti a bude maximálně nenápadná. Opravdu zdařilé je řešení zadní strany a především pak podstavce. Tenké rámečky kolem displeje i z profilu pak vybízejí k zavěšení na zeď, kdy bude televizor opět velmi nerušivým elementem.

Sony KD55AG9BAEP

U televize je však nejdůležitější obrazová kvalita, a ta u řady AG9 dosahuje špičkové úrovně. Za vše může především nasazení OLED panelu, ale i moderních technologií ve spolupráci s výkonným procesorem. Slušnou laťku drží také zvukové podání, byť zde bude velmi záležet na nárocích konkrétního zájemce.

Opačnou stranou mince je prostředí, kde úřaduje svéhlavý Android TV, který sice má ambice být skvělým systémem, ale prozatím narážíte spíše na nedostatky. Přesto patří, co se televizních operačních systémů týče, k těm lepším. U drahého televizoru, kterým 55palcová varianta řady AG9 je, to však příliš odpouštět nelze. Budoucí uživatel bude chtít televizi aktivně a spolehlivě používat a nikoliv ji obden vytahovat z elektrické sítě.

Klady
  • konzervativně elegantní vzhled
  • velmi tenké rámečky i profil
  • důmyslně řešená zadní strana
  • skvěle řešený podstavec
  • špičková kvalita OLED panelu
  • velmi dobrý zvuk
  • vestavěný Chromecast
  • výhody Android TV
Zápory
  • nevýhody Android TV
  • nedostatky v optimalizaci
  • chybí 3,5mm jack