Sony PS-LX310BT
test

Sony PS-LX310BT

Gramofon, který si zasluhuje pozornost
2

V dnešní recenzi se společně podíváme na zoubek sympaticky vyhlížejícímu gramofonu japonského výrobce Sony s označením PS-LX310BT. Komu je toto stylové zařízení, které je mnohými neprávem považováno za pouhou vzpomínku na časy minulé, určeno a co vlastně umí? To i mnohé další se dozvíte na následujících řádcích.

V dnešní době, kdy hudebnímu průmyslu kralují streamovací služby jako Spotify či Apple Music, se může na první pohled zdát, že pro léty osvědčené gramofonové desky již na trhu není místo. Dnešní posluchači totiž rádi díky připojení k internetu poslouchají hudbu kdekoliv se jim zrovna zamane a zároveň chtějí mít možnost si vyhledat jakéhokoliv interpreta, a to ideálně okamžitě. Tato kritéria gramofonové desky, respektive gramofon, bohužel nesplňují. Na druhou stranu se rozhodně nejedná ani o žádnou relikvii, což potvrzuje i fakt, že mnozí tento hudební nosič a přehrávač stále preferují před jinými digitálními či přinejmenším kompaktnějšími ekvivalenty, a to ať už pro vysokou úroveň zvukové kvality, nebo nádech starých dobrých časů, kdy bylo běžné si k poslechu vyhradit čas a hudba nesloužila primárně jen jako zvuková kulisa pro jiné aktivity (tak jako je tomu dnes).

Obsah balení: bezpečnost především

Gramofon jsem obdržel ve větší kartonové krabici, jejíž přepravu nejpohodlněji vyřešíte převozem v automobilu, avšak k přenosu přímo vámi dobře poslouží i všemi důvěrně známá modrá taška nejmenovaného švédského výrobce nábytku. Při rozbalování vás potěší (a částečně bude zároveň frustrovat), že je vše pečlivě zabaleno, a to jak gramofon, tak veškeré díly. Důkladné balení mohu hodnotit pouze kladně, neboť se díky tomu zmenšuje riziko, že dojde k poškození při převozu domů nebo při změně umístění.

Instalace: vyhraďte si 10 minut

Samotné vybalení a instalace mi jakožto uživateli, který doposud gramofon nikdy neskládal, trvala přibližně deset minut. Při „rešerši“ toho, jak náročné bylo poskládat klasické starší gramofony, které jste možná zahlédli u prarodičů, jsem ocenil, jak jednoduchá je kompletace tohoto modelu. U těch starších totiž muselo (možná s trochou nadsázky) docházet v podstatě ke kalibraci zařízení tak, aby gramofon správně hrál. To vám však naštěstí u tohoto nehrozí. Pokud byste si snad nevěděli rady, pomůže vám přiložený návod, který vše vysvětlí.

Pravděpodobně technicky nejnáročnější činností je nasazení gumového lanka na motor gramofonu, tedy zprovoznění točícího mechanismu, který následně otáčí hliníkovým talířem, na němž spočívá gramofonová deska. Vše je naštěstí opět podrobně popsáno v návodu, takže to nebyl větší problém a nasazení talíře je otázkou několika sekund. Na ten v balení najdete rovněž potah. Z těch opravdu nutných činností, které předcházejí spuštění gramofonu, musím zmínit ještě uvolnění ramena vyvedeného z hliníku. To je z pochopitelných důvodů připevněno k podstavci drátkem obaleným v plastu, který je u elektroniky běžný. Na konci najdeme samotnou hlavičku přenosky, která je chráněna plastovou krytkou, kterou doporučuji důkladně uschovat, neboť je průhledná a lze ji snadno ztratit.

Kabel zvukového výstupu je napevno připojen, což je škoda.

Pomyslnou třešničkou na dortu je pak nasazení ochranného plastového krytu. K jeho instalaci stačí zasunout samostatně zabalené plastové klouby do otvorů v základně a v krytu, který lze otevřít v maximálním úhlu 45 stupňů. Esenciálně důležitým příslušenstvím je pak dodávaný nabíjecí adaptér, který je poměrně malý i lehký a ke gramofonu se připojí skrze k tomu určenou zdířku na zadní straně.

Na zadní straně rovněž najdeme zvukový výstup v podobě kabelu se dvěma konektory typu cinch (jeden s bílým a jeden s červeným označením), který bohužel na rozdíl od adaptéru nelze odpojit a s gramofonem je spojen napevno. S přihlédnutím k tomu, že kabel adaptéru odpojit lze, a rovněž tomu, že jednou z hlavních předností tohoto gramofonu je možnost bezdrátového připojení skrze Bluetooth, mi toto rozhodnutí přijde jako trochu nešťastné. Dokáži si představit, že při umístění gramofonu na takovém místě, kdy je viditelná i zadní strana a uživatelé z gramofonu přehrávají hudbu skrze Bluetooth, nemusí z estetického hlediska trčící kabely působit nejlépe. U většiny uživatelů to však pravděpodobně nebude představovat větší problém. Na závěr prozradím, že v balení najdete rovněž adaptér k přehrávání rychlostí 45 otáček za minutu, který se dá chytře schovat přímo v základně gramofonu.

Líbilo se nám
  • precizně zabaleno
  • obsahuje vše potřebné
Nelíbilo se nám
  • kabel pro vedení zvuku nelze odpojit

Konstrukční zpracování: japonská kvalita

Gramofon je převážně plastový, což ničemu nevadí. Plast totiž naživo nepůsobí nijak lacině, a přestože by přicházely v úvahu prémiovější materiály, jako například dřevo či kov, dal výrobce přednost dobře vypadajícímu plastu, díky čemuž mohl nabídnout příznivější cenu.

Černá spodní část gramofonu doplněná o průhledný ochranný kryt vypadá decentně a tento vzhled snad nikoho nemůže urazit. To, že se Sony rozhodlo nijak neexperimentovat s barevnými variantami a na trhu je k dispozici pouze černá verze, je podle mě pouze dobře.

Plastová jsou i tlačítka, která se nachází vpravo dole na přední straně a pak také na straně zadní. Při otevřeném krytu máme dále přístup k párovacímu tlačítku umístěném na levém boku a dvěma ovládacím kolečkům na pravém boku. Pochválit mohu u spodních tlačítek příjemný stisk s klasickým gramofonovým „feelingem“. Pokud jste někdy taková gramofonová tlačítka mačkali, asi víte, co mám na mysli.

Černá barva působí decentně a elegantně.

Plastové zpracování má ještě jednu další výhodu, a tou je hmotnost přibližně tři kilogramy. Gramofon si s sebou pochopitelně asi příliš často nosit nebudete, minimálně méně často než například Bluetooth reproduktor Sony (na obrázku), se kterým jsem gramofon rovněž testoval. Nižší hmotnost však oceníte při přenosu z prodejny domů, při stěhování a podobně. Zpracování tak nemám s ohledem na cenu absolutně co vytknout a v tomto ohledu výrobce chválím.

Líbilo se nám
  • decentní, avšak příjemný design

Ovládání: jednodušší to už být nemůže

Ovládání gramofonu, potažmo přítomnost klasických fyzických tlačítek, asi nikoho nepřekvapí. Při prvním zapnutí musíte nejprve na zadní straně zmáčknout tlačítko, kterým zajistíte přívod energie do zařízení. Poté můžete pomocí tlačítek na přední straně kontrolovat, respektive spouštět a zastavovat, přehrávání gramofonové desky. Já jsem však nejprve gramofon spároval se sluchátky skrze Bluetooth, k čemuž jsem využil tlačítko na levém boku. V něm je ukryta malá barevná dioda, která svítí či bliká podle toho, jestli je zařízení v procesu vyhledávání a párování dostupných zařízení, nebo už je gramofon spárován. Samotné párování probíhalo vcelku rychle, a to i přesto, že sluchátka nebyla značky Sony. Následně jsem na talíř položil gramofonovou desku běžného průměru dvanácti palců a zmáčkl tlačítko Play, čímž se raménko přenosky s jehlou automaticky přesunulo ze stojánku na desku a začalo přehrávání.

Další tlačítka pravděpodobně nebudete používat. Pokud však ano, budete pravděpodobně měnit rychlost přehrávání (na výběr máte mezi 33 1/3 či 45 otáčkami za minutu), případně lze na zadní straně, kde sídlí vypínací/zapínací tlačítko, nastavit výstup na „phono“ (RCA) či „line“ (linkový výstup) nebo upravit přepínač zesílení posuvným tlačítkem gain s možnostmi nastavení low, mid a high. Snad s výjimkou tlačítka pro Bluetooth párování se jedná o tlačítka čistě mechanická, tedy posuvná či na pružinku, která nedovolí mít zmáčknutých více tlačítek najednou (na přední straně např. logicky tlačítko play a stop). Gramofon tedy nelze jednoduše ovládat skrze Bluetooth, jak jsou dnes uživatelé zvyklí, což může být pro mnoho uživatelů zřejmé, ale raději to zde uvádím.

Gramofon lze bezdrátově spárovat s až 8 zařízeními.

Sony PS-LX310BT lze bezdrátově spárovat s až osmi zařízeními, což jsem sice netestoval, ale mohu potvrdit, že spojení s jedním bylo zcela bezproblémové a stabilní. Jakmile navíc máte gramofon s některým zařízením spárovaný, stačí abyste měli jak gramofon, tak reproduktor/sluchátka zapnuté, a automaticky se propojí. S poslechem jsem neměl problém dokonce ani ze vzdálenosti přibližně osmnácti metrů, když jsem se nacházel za dvěma zdmi, za což rozhodně chválím. Pohyb po bytě s nasazenými sluchátky by tak neměl představovat větší problém.

Líbilo se nám
  • jednoduché párování
  • více možností nastavení

Zvuk: uspokojí i náročnější

Pokud se řadíte mezi audiofily, předpokládám že si gramofon před koupí nejprve budete chtít osobně vyzkoušet. V takovém případě vám doporučím navštívit specializovanou prodejnu. Pokud však spadáte do spektra uživatelů, kteří sice mají rádi kvalitní poslech hudby, ale standardně nad výběrem přehrávače a připojené aparatury netráví desítky až stovky hodin času pro zajištění toho nejlepšího možného výsledku, dovolím si tvrdit, že budete zcela spokojeni.

Během několikadenního testování jsem poslouchal převážně rockovou hudbu, přesněji Rolling Stones, a to jak přes Bluetooth (sluchátka i reproduktor od stejného výrobce), tak kabel. Přiznám se, že jsem nejspíš ani nedosáhl využití plného potenciálu, který by mi umožnilo propojení se zesilovačem a výkonnější soustavou reproduktorů.

Raménko se po dohrání desky automaticky zvedne.

Rozhodně oceňuji možnost propojit gramofon jak drátově, tak bezdrátově (skrze Bluetooth ve verzi 4.2 s podporou kodeků SBC i Qualcomm aptX). Kvalita zvuku pro mě byla v obou případech milým překvapením. Při poslechu jsem byl schopen velmi dobře rozpoznat jednotlivé nástroje, basům ani kytaře nechyběl důraz a celkově jsem si poslech opravdu užíval. Velmi se mi líbila také schopnost gramofonu automaticky zvednout raménko po dohrání desky, aniž bych se musel jako uživatel o cokoliv starat.

Líbilo se nám
  • kvalita zvukového výstupu
  • automatické zdvihnutí raménka přenosky

Zhodnocení

Gramofon Sony PS-LX310BT mě mile překvapil, a to i jako zástupce spíše mladší generace, která na dobu gramofonů a přetáčení stran již nevzpomíná s žádnou nostalgií. Osobně na tomto modelu oceňuji opravdu jednoduché složení, možnost jej spárovat s až osmi zařízeními skrze Bluetooth a líbivý, i když spíše usedlý design. Potěšila mne i kvalita zpracování. S ohledem na cenu pohybující se kolem šesti tisíc korun tak gramofonu nemám co vytknout.

Sony PS-LX310BT

Ať už hledáte gramofon, který poslouží jako primární zařízení k poslechu hudby u vás doma, nebo jej alespoň částečně považujete za lifestylový doplněk, jehož používání vzrůstá na popularitě a občasně byste si rádi přehráli nějakou tu desku, věřím že jeho nákupem neuděláte krok vedle a s tím, co dostanete, budete spokojeni. Pokud jste doposud zůstávali gramofony nepolíbeni, ale láká vás vstoupit do těchto vhod, je Sony PS-LX310BT vhodným adeptem.

Klady
  • kvalita zvuku
  • povedený design
  • bezdrátové propojení s až osmi zařízeními
  • jednoduchá montáž i ovládání
Zápory
  • neodpojitelný cinch kabel
Diskuze ke článku
Marko Konečný
Marko Konečný
prosím, viac takýchto recenzií... taký dobrý fejtón dnes aby jeden fakt pohľadal...
Branislav
Dobrý den gramofon Sony PS-LX310BT mám od Vianoc, poslouchám cez receiver ONKYO a bedne Pioneer anebo bluetooth sluchátka LAMAX Muse anebo bluetooth reproduktor LAMAX Solitaire, hrá fakt skvele, mám staršie LP aj nové. Zaujímalo by ma, pri výmene jehly či sa mení jen jehla anebo celá tá ""krabička"" v kterej je jehla zasunutá, pretože jak som bol zvyklý na starých gramofonoch menilo sa komplet ""krabička"" z jehlou

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze