Sony XF9000
test

Sony XF9000

Pro dotvoření dokonalé atmosféry

I když jsou 4K televizory od Sony vybaveny kvalitními reproduktory již v základu, pravý audiofil bude hledat další možnosti, jak zvuk zvýraznit a zážitek si tak ještě zpříjemnit. V takovém případě se nabízí zvukový projektor XF9000 od Sony s podporou Dolby Atmos. I přes subtilní rozměry poskytne špičkový nadstandardní zvukový výstup a dokonalou iluzi prostorovosti.

Pokud jste pravý milovník filmových trháků v ultrajemném 4K rozlišení, určitě patříte i do skupiny uživatelů náročných na kvalitu zvukové projekce. Domácí kino má dnes doma nespočet lidí, ne ve všech případech se však musí jednat o doplněk, který podtrhne čistotu interiéru. Právě k tomu jsou určené zvukové projektory, které se snaží zbavit přebytečných beden a mnoha metrů kabelů.

Sony XF9000

Pokud vlastníte 4K UHD televizor od Sony a chcete něco, co bude skvěle ladit, nabízí se zvukový projektor XF9000, který díky technologii Vertical Surround Engine vytvoří téměř dokonalou iluzi prostorového zvuku, to vše navíc stisknutím jediného tlačítka na ovladači.

Počet kanálů 2.1kanálový zvuk Dolby Atmos / DTS:X
Rozměry projektoru 930 x 58 x 85 mm
Hmotnost projektoru 2,5 kg
Rozměry subwooferu 190 x 382 x 387 mm
Hmotnost subwooferu 7,8 kg
Celkový výstupní výkon 300 W
Typ zesilovače S-Master
Typ subwooferu bezdrátový
Konektorová výbava HDMI (ARC), optický audio vstup, analogový vstup (stereo mini), USB typu A
Bluetooth 4.2, RX (přijímač)
NFC/Wi-Fi ne/ne
Kompatibilní s 4K ano
Režimy zvuku Automatický zvuk, Kino, Hudba, Herní studio, Zprávy, Sport
Efekty zvuku režim Noc, Hlasový režim
Spotřeba energie projektor 38 W, subwoofer 20 W
Dálkové ovládání ano
Cena cca 13 tisíc korun s daní

Obsah balení: připraveno na start

V poměrně neobvyklé krabici nalezneme kromě zvukového projektoru také samostatně stojící subwoofer, dálkový ovladač včetně baterií, optický kabel pro spojení s televizorem a také podrobný manuál. Mimo toho se v balení nachází i speciální nalepovací lišty, které vám pomohou při umisťování projektoru na zeď pod televizor. Šroubky si musíte obstarat vlastní, Sony nechává výběr na uvážení majitele podle typu zdi.

Konstrukční zpracování: černá síla

Zvukové projektory mohou mít podobu jedné větší skříně, případně mohou být rozdělené na dvě hlavní části – projektor a samostatně stojící subwoofer. Přesně tak je tomu i u Sony. Projektor s délkou 930 milimetru je ideální jak pro umístění pod televizor, tak také pro zavěšení na zeď. Zbylé rozměry činí 58 × 85 milimetru, hmotnost poté velice příjemných 2,5 kilogramu.

Sony XF9000

To subwoofer je již jiná váha, konkrétní rozměry činí 190 x 382 x 387 milimetrů, hmotnost poté necelých 8 kilogramů. Vzhledem k jeho konstrukci si své místo najde většinou vedle televizního stolku. Pokud máte místo stolku například kameninový podstavec, může být klidně umístěn i zde – design interiéru vám rozhodně nepokazí.
Obě jednotky jsou vyvedeny v černé barvě, což působí velice elegantně.

Obě jednotky jsou vyvedeny v černé barvě, což působí velice elegantně. Samotný projektor je z velké části plastový (tedy až na přední stranu se stínidlem), avšak konstrukční zpracování je příkladně robustní a použité plasty hodnotíme jako velice kvalitní. Potěší také matná povrchová úprava, díky čemuž na těle projektoru ani subwooferu neuplývají otisky prstů. Stejně tak se hodí i zdrsněný povrch plastu na čele projektoru. Horší to však budou mít majitelé v prašnějším prostředí – černé a zároveň matné provedení je na prach doslova magnet.

Sony XF9000
Hlavní konektorovou výbavu nalezneme na zadní straně v nápaditém výseku.

Zpět ale ke zvukovému projektoru. Ovládání zajišťují tlačítka na čele. Jedná se o kapacitní senzory, jejíchž existenci naznačují pouze bílé popisky. Přímo na těle lze projektor vypnout/zapnout, přesměrovat vstup, aktivovat technologii Bluetooth a tedy i samotné párování a nechybí zde pochopitelně i oddělené senzory pro regulaci hlasitost. Všechny kapacitní senzory mají vlastní LED diodu, která se nachází hned pod nimi v děrovaném stínidle. Diody nabídnou bílé nebo modré podsvícení, záleží na aktuálním stavu (párování, přepnutí vstupu atd.)

Přední straně projektoru dominuje výrazné děrování již zmíněného kovového stínidla. Hlavní konektorovou výbavu nalezneme na zadní straně v nápaditém výseku. Jedná se o jeden USB konektor, dvě HDMI (HDMI IN, HDMI Out TV ARC) a dále pak analogový i optický vstup. Na zadní části lze pozorovat také množství průduchů pro chlazení a pochopitelně i závity pro umístění projektoru na zeď. Ty jsou celkem dva, což pro danou hmotnost zařízení bohatě postačuje.

Pomalu se dostáváme k samostatně stojícímu subwooferu. Jak již padlo, rozměry i hmotnost jsou výrazně vyšší, což je vzhledem k primární funkci subwooferu logické. Přední straně opět dominuje elegantní stínidlo výdechu, zbytek těla je prostý všech zbytečností. Na čele nalezneme pouze velice nenápadné logo společnosti Sony. Vyšší hmotnost je vykoupena použitými materiály, jeho bočnice jsou totiž dřevěné a nalakované na černo. Opět se jedná o matnou povrchovou úpravu, lesklý je pouze přední díl, který je jako jediný kompletně plastový. Kombinace dřeva a lesklého plastu působí elegantně, opět se však jedná o „lapku“ prachových částeček.

Jediná dvě malá tlačítka nalezneme ze zadní strany, kde se nachází vypínač a také tlačítko pro párování pomocí technologie Link. Subwoofer lze spojit jedině bezdrátově. Samozřejmostí je ještě skrytá LED dioda signalizující stav, která se elegantně skrývá pod kovovým stínidlem na přední straně. Její svit je zcela dostatečný, i z běžné pozorovací vzdálenosti ihned vidíte, v jakém módu se subwoofer aktuálně nachází.

Kvalitu konstrukčního zpracování i samotné materiály hodnotíme jako nadprůměrně kvalitní, v interiéru vám zvukový projektor od Sony rozhodně ostudu neudělá. Nejvíce to novince bude slušet u televize Bravia XF90, pro kterou byl projektor designéry speciálně vytvořen, a to primárně kvůli speciálnímu designu podstavce televize. Pochopitelně jej lze umístit i k jiným televizorům od Sony či k televizorům od konkurence.

My jsme projektor testovali společně s televizorem Sony Bravia AF8, kde se jako jediné vhodné umístění jeví stěna. Vzhledem k nízkému podstavci Bravie AF8 není vhodné umístit projektor přímo před televizor, například na televizní stolek, neb část projektoru by zasahovala do obrazu.

Funkce a režimy: pro každou příležitost

I když jde o zvukový projektor v konfiguraci 2.1k (zvukový projektor je vybaven pouze dvěma předními reproduktory na bocích), Sony se chlubí, že se snadno přiblížíte prostorovému zvuku 7.1.2k. To má na starost technologie Vertical Surround Engine, která se aktivuje přímo skrze ovladač. Projektor díky rozložení reproduktorů dokáže zvuk šířit různými směry tak, aby bylo dosaženo prostorového vnímání. Pro spuštění prostorového režimu slouží jediné tlačítko a my musíme říci, že Vertical Surround Engine funguje perfektně.

Pro dosažení ještě lepšího vnímání zvuku si Sony připravilo hned několik speciálních režimů, které se hodí aktivovat dle toho, co na televizoru aktuálně konzumujete za obsah. Jedná se o režimy Kino, Herní studio, Sport, Hudba a Zprávy. Názvy režimů jsou samy o sobě dostatečně výstižné, my jen doplníme, že při sledování zpravodajství se režim opravdu hodí přepnout. Sony v tu chvíli začne zvuk soustředit tak, aby perfektně vynikly právě dialogy a monology v popředí. Díky tomu vám neunikne sebemenší detail.

Pokud často sledujete TV i poté, co váš partner odejde spát, vyplatí se speciální efekt Noc. Po jeho aktivaci dojde podobně jako v režimu Zprávy k zaostření dialogů, ale celková hlasitost výrazně klesne. Není tedy zapotřebí ztlumovat zvuk manuálně, kdy spolu s hlasitostí klesne i srozumitelnost projevu.

Zvukový projektor se skvěle hodí ke sledování 4K obsahu, a to díky podpoře přenosu signálu 4K HDR 18 Gb/s a technologii HDCP 2.2. Podporuje tedy i Dolby Vision, HDR10 a Hybrid Log Gamma, které jsou součástí dražších 4K televizorů od Sony. Co to znamená? Zvuk je díky podpoře rychlého přenosu mezi televizorem skvěle optimalizovaný a nedochází ke zpoždění. Zde se samozřejmě bavíme o spojení skrze HDMI ARC (kabel, který dokáže zpracovávat zvuk a zároveň se stará o přenos příkazů mezi TV a projektorem). Bezdrátový přenos skrze technologii Bluetooth 4.2 je sice na pohled efektnější (není třeba dalších kabelů) , avšak zde funguje Sony XF9000 víceméně jako běžný reproduktor.

Praktické zkušenosti: skvělý doplněk

Zvukový projektor je bezesporu skvělým doplňkem, ale je nutné najít správné využití. Nejvíce se hodí k televizorům, které mají standardní stojánek a lze jej tedy umístit přímo pod TV. Alternativně jej lze pověsit i na zeď, kde je však nutné myslet na to, že z projektoru povede kabel navíc, který může onu vizuální složku trochu kazit. Kvalitativně je na tom zvukový projektor perfektně, zvláště se subwooferem tvoří dokonalou dvojici, která citelně „rozduní“ každou místnost. Velice se nám líbily speciální režimy, které fungují dle očekávaní a každý zvolený obsah zní dle představ.

Ideálně se tedy projektor hodí pro nižší řadu 4K televizorů.

Jak už jsme zmínili, zvukový projektor jsme testovali spolu s televizorem Bravia AF8. Tento televizor je už v základu vybaven perfektním zvukem, a to díky formě šíření. Bravia AF8 disponuje technologií Acoustic Surface, díky které se zvuk šíří celou obrazovkou, tedy ne z běžných reproduktorů jako u konkurence. Zde si dovolíme tvrdit, že kvalita zvuku je již tak na špičkové úrovni a díky stylu šíření je rovněž docíleno prostorového pocitu. Ideálně se tedy projektor hodí pro nižší řadu 4K televizorů, které sice mají perfektní obraz, avšak zvuková stránka je spíše průměrná. Zde zažijete opravdový pocit zadostiučinění.

Sony XF9000

V konektivitě sice chybí Wi-Fi či NFC pro snadné párování například s mobilním telefonem, ale dostalo se na Bluetooth, které ocení většina. Pokud to však s přenosem zvuku myslíte opravdu vážně, nakonec stejně sáhnete po kabelovém typu spojení, které zpřístupní ten pravý zážitek, navíc kompatibilní s nejnovějšími funkcemi moderních 4K televizorů.

.

Zhodnocení: kvalita za rozumnou cenu

Pokud máte novější 4K televizor, ale zvuková složka vám zkrátka nevyhovuje, brzy začnete přemýšlet o vhodném doplňku. Buď se rovnou pustíte do domácího kina, které je finančně a prostorově poměrně náročné, nebo sáhnete po alternativním zvukovém projektoru. Pokud chcete udržet investici v rozumné výši, Sony XF9000 vás rozhodně nezklame. Nabídne skvěle optimalizovaný zážitek, který uspokojí i náročnější posluchače, navíc jej lze spojit i bezdrátově a dosáhnout tak opravdu minimalistického pojetí s maximálním komfortem.

Klady
  • elegantní design
  • kvalita konstrukčního zpracování
  • technologie Vertical Surround Engine
  • množství režimů
  • zvukový efekt Noc
  • možnost přidělat na zeď
  • přijatelná cena
Zápory
  • domácí kino nenahradí
  • chybí Wi-Fi a NFC
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze