Stray
test

Stray

Kočičí příběh trochu jinak

Nový titul Stray je ukázkou toho, co může vzejít ze spojení lásky ke kočkám a videohrám. Vývojáři z BlueTwelve Studio totiž přinesli ucelený herní zážitek, který potěší nejen příznivce mňoukání, ale také zajímavých postapokalyptických světů. Povede se této zatoulané kočce najít své příznivce?

Pokud jste majiteli nového předplatného PlayStation Plus Extra nebo Premium, můžete si zdarma stáhnout zcela nový titul Stray (který je dostupný i pro majitele PC). Právě tímto způsobem Stray pronikl i do mé virtuální knihovny. A přestože kočky příliš nemusím, hra mě svým zpracováním i sympatičností hlavního čtyřnohého hrdiny dosti zaujala a na řádcích níže prozradím, proč si zaslouží i vaši pozornost.

Kolik má kočka životů?

Hned na začátku hry se seznámíte s hlavním čtyřnohým protagonistou, jehož pravé jméno (pokud vůbec nějaké má), stejně jako pohlaví, během hry není zmíněno. Tato kočka má boty toulavé stejně jako další společníci z její smečky, od níž se však záhy nechtěně oddělí. Strmý pád při zdolávání sutin naštěstí přežije a chvíli poté začne prozkoumávat město, které se zprvu zdá jako zcela prázdné... a vy už jistě tušíte, že to nebude tak úplně pravda. Po chvíli pátrání kočka narazí na komunitu robotů, jež v městě zůstali, stejně jako podivné stvoření mírně připomínající krysy, kterým se musí kočka vyhýbat. A tak začíná příběh plný prozkoumávání a zjišťování, co se vlastně stalo, proč jsou ve městě pouze roboti a kam zmizeli všichni lidé.

Příběh Stray se přitom vcelku pěkně odvíjí a nenudí, za což vděčí i některým úsekům, které obsahují menší hádanky. Filmečky (cutscény) vzhledem k menšímu rozpočtu zcela chybí a hlavním lákadlem je tak samotné prozkoumávání světa a kochání se městem osvíceným neony. Nejedná se o hru s otevřeným světem, samotné prostředí je však natolik pěkně zpracováno, že je zkrátka snadné podlehnout touze si důkladně projít veškerá zákoutí, zvlášť když si na nich dali vývojáři tolik záležet a na PlayStationu 5 běží hra v rozlišení 2 160p při 60 FPS.

Zpracování světa a míra detailů je navíc o to působivější, že BlueTwelve Studio je poměrně malé, přesto se vývojářům povedlo připravit zajímavý svět. V některých případech by se od nich mohla učit i podstatně větší studia s více zaměstnanci a většími zdroji. Chytře byla vyřešena rovněž absence dabingu. Respektive dialogy ve Stray nechybí, jedná se však pouze o dialogy textové doplněné o švitoření robotů a mňoukání kočky.

Tím se dostáváme k dronu B-12, jenž pomáhá kočce s protloukáním se nehostinným světem a sám zjišťuje, co se vlastně stalo, neboť ztratil paměť. Jedná se o sympatického společníka a vztah kočky a drona může tak trochu připomínat duo Ratchet & Clank. I v tomto případě nosí kočka drona v batůžku na zádech stejně jako jí pomáhá zdolávat překážky.

Mňau sem, mňa tam

Velmi pěkně si vývojáři poradili i se zpracováním samotné kočky. Ostatně na vývoji hry se podílely osoby, jež mají kočky rády a mají nějaké doma. Předlohou kočce pak měl být Murtaugh, viz příspěvek na sociální síti Twitter. Kočka působí opravdu velmi realisticky, má realistické (kočičí) pohyby, různě se protahuje, vrní, mává ocasem a podobně.

Na PlayStationu 5 se mi také dost líbila pěkně zpracovaná haptická odezva, kdy ovladač různě vibruje a při zmáčknutí tlačítka z něj vychází mňoukání. Během hraní jsem tak překvapil našeho huskyho tajemným mňoukáním z ovladače, na internetu ostatně najdete celou řadu videí koček reagujících na mňoukání ze hry Stray. Dalo by se říct, že i díky tomu se Stray stala virální záležitostí.

Zhodnocení

Stray není a ani se nevydává za dlouhou hru. U konce můžete být zhruba za šest hodin dobré zábavy, herní doba však může být klidně i kratší nebo delší. Podstatné však je, že Stray nenudí, ať už kočky máte rádi, či nikoliv. Vzhledem k tomu, že je pro majitele zmíněných předplatných PlayStation Plus tato hra zdarma a standardně se prodává zhruba za 800 Kč, se podle mě jedná o povedený herní titul, který jde příkladem všem menším hrám a přinejmenším vyzkoušení Stray mohu rozhodně doporučit. .

Foto: BlueTwelve Studios

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze