ViewSonic X10-4K
test

ViewSonic X10-4K

Čistá práce

Projektor ViewSonic X10-4K sice není novinkou, přesto se ale vzhledem k dostupnější ceně stává terčem zájmu těch, kteří přemýšlí nad pořízením 4K projektoru pro domácí použití. Není se čemu divit, navíc když připočteme luxusní design a velmi kvalitní zpracování.

Projektory na fZone.cz testujeme pravidelně, ale spíše výjimečně ty domácí s vysokým rozlišením. Obvykle přednost dáváme přenosným. Tentokrát se nám však zalíbil projektor z vyšších cenových pater – X10-4K od Viewsonicu. Tato značka není našim čtenářům neznámá, přečíst jste si mohli například recenze projektorů M2 a M2e.

ViewSonic X10-4K je kvůli svým rozměrům a hmotnosti spíše projektorem na doma, ne na časté přenášení. Nabízí zato ale vysokou kvalitu obrazu, špičkové reproduktory a opravdu bohatou nabídkou funkcí.

Technické parametry ViewSonic X10-4K

Rozměry 26,1 × 27,1 × 16,6 cm
Hmotnost 4,1 kg
Typ lampy DLP LED, 0,47 palců
Světelný tok 2 400 LED lumenů (cca 800-1 000 ANSI lumenů)
Životnost lampy 30 000 hodin
Rozlišení 4K, 3 840 × 2 160 px
Maximální úhlopříčka 30 až 200 palců / 0,7 - 5,1 m
Automatická korekce zkreslení ano
Automatické ostření ano
Podpora 3D ano, brýle DLP-Link
Podpora HDR10 ano
Ochrana očí ano
Korekce zkreslení ano, vertikálně +28 °/- 40 °
Konektorová výbava 1× USB-A 2.0, 1× USB-A 3.0, 1× USB-C 3.1, ethernet, 3,5mm vstup a výstup, 2× HDMI 2.0, 1× SPDIF, slot pro microSD kartu (max 64 GB)
Bezdrátová komunikace Wi-Fi, Bluetooth 4.0
Reproduktor 2× 8 W, Harman Kardon
Operační systém Android (bez Google Play služeb)
Obsah balení projektor, napájecí kabel se zdrojem, USB-C–USB-C kabel, Wi-Fi dongle, dálkový ovladač
Cena cca 35 tisíc korun

Obsah balení: vcelku bohaté

V krabici je poměrně dost příslušenství. Kromě samotného projektoru je to také infračervený ovladač a adaptér do elektrické sítě spolu s prodlužujícím kabelem. Součástí balení je kabel USB-C–USB-C pro přenos dat. Dostalo se také na základní dokumentaci. Dodáme, že konektory jsou zakryté pomocí magnetického koženého obalu, který připomíná Smart Cover pro iPad.

Líbilo se nám
  • bohaté balení

Konstrukční zpracování: přenosný, ale spíše na jedno místo

I když ViewSonic představuje projektor X10-4K jako přenosný, komabinace rozměrů 26,1 × 27,1 × 16,6 cm s hmotností 4,1 kg napovídá, že bude lepší, když si najde stálé místo. Abychom však ViewSonicu nekřivdili, součástí těla je praktický výklopný držák, díky kterému se přeci jen lépe přenáší z místa na místo. To rozhodně není standard, takže chválíme.

Projektor je elegantní, rozhodně vypadá více jako doplněk, než jako kus techniky, který chcete skrýt před zraky okolí. A to je dobře. I když je tělo plastové, díky šedé barvě, která imituje kov, působí ViewSonic X10-4K velmi kvalitně. Kromě šedého plastu si ViewSonic pohrál i s detaily, například již zmíněný úchyt imituje kůži. Zmínili jsme také krytku konektorů. Ta je magnetická, skládací a kožená. Kombinace šedé a sedlově hnědé vypadá dohromady fantasticky.

Stojánek je velmi praktický

Přední straně dominuje lampa, senzory ostření, infračervený přijímač, senzor vzdálenosti a také pár popisků, které upozorňují na hlavní přednosti projektoru. Bočnice sloužící pro odvod tepla jsou děrované, stejně tak jako výstup dvou reproduktorů Harman Kardon s výkonem 8 W. Potěší také praktický stojánek, který zvedne náklon projektoru o 15, respektive 30 stupňů. Jde vidět, že na detailech si dal ViewSonic záležet.

ViewSonic X10-4K

Je škoda, že výrobce nepřidal i nějakou krytku lampy, chrání ji jen sklo. Nechybí ale funkce Eye Protection, která chrání zrak v momentě, kdy se před lampou objeví cizí předmět (či přímo člověk). To se hodí v momentě, kdy máte neposedné dítko, případně větší domácí zvíře, které by mohlo být jasným svitem uchváceno.

ViewSonic X10-4K

Na zádech je pak potřebná konektivita. Jde o 1× USB-A 2.0, 1× USB-A 3.0, 1× USB-C 3.1, ethernet, 3,5mm vstup a výstup, 2× HDMI 2.0, 1× SPDIF a slot pro microSD kartu. Nechybí tlačítko ON/OFF a samozřejmě také napájecí zdroj. V těle je již předinstalovaný Wi-Fi dongle, nachází se ve speciálním boxu hned vedle konektorů. K dispozici je i podpora Bluetooth 4.0.

Zajímavým prvkem je kruhový přepínač, kterým můžete projektor vypnout/zapnout a také regulovat hlasitost. Vypadá to retro, ale nám se líbí.

Líbilo se nám
  • elegantní design
  • kvalitní zpracování
  • pěkné detaily
  • ovládací tlačítko na projektoru
  • magnetická krytka konektorů
  • praktický stojánek
Nelíbilo se nám
  • projektor nelze plnohodnotně ovládat bez ovladače

Ovladač: nutnost

ViewSonic X10-4K budete nejčastěji ovládat přibaleným dálkovým ovladačem, pokud tedy nejste příznivci mobilních aplikací. Ten je plastový, černý a docela velký. Dominantním ovládacím prvkem je kruhový ovladač, kterým můžete plynule pojíždět po nebo proti směru hodinových ručiček, a prohlížet tak nabídku napříč celým systémem. Plní i funkci potvrzení.

ViewSonic X10-4K

Co se týká funkčnosti, nijak nepřekvapí. Nabízí tlačítko ON/OFF, přepnutí zdroje, automatické ostření, tlačítko volby, nastavení, šipku zpět a tlačítko Home. Skrze ovladač můžete regulovat i hlasitost, případně zvuky zcela utlumit. Oceňujeme, že výrobce použil klasické AAA baterie, pro fungování jsou potřeba dvě. Jen přístup k bateriím je náročnější. Ovladač rozhodně působí luxusněji než například u řady projektorů M, potěší také jemné podsvětlení, které vždy po pár vteřinách automaticky pohasne.

ViewSonic X10-4K

Čekáte na nějaké „ale“? Jedno tu je. Ovladač nemá Bluetooth, ale sází na infračervený paprsek. Kvůli tomu je nutné mířit ovladač více napřímo, jinak projektor na povel nezareaguje.

Líbilo se nám
  • dobře padne do ruky
  • kruhový ovladač
  • přehledný
  • kvalitní zpracování
Nelíbilo se nám
  • nemá Bluetooth
  • výměna baterií chce trochu trpělivosti

Obraz a funkce: to se nám líbí

X10-4K nabízí LED lampu s technologií DLP a svítivostí 2 400 LED lumenů, konkrétně jde o 800 až 1 000 ANSI lumenů. Zde je důležité uvědomit si, že LED projektor více svítí a nižší ANSI lumeny neznamenají, že by byl obraz příliš tmavý. Pro srovnání, přenosný projektor M2 nabízí 1 200 LED lumenů (500 ANSI lumenů). Svítivost je dostatečná pro promítání v mírně zatemněné místnosti, pokud však máte místnost světlejší, případně nemáte možnost zatáhnout závěsy, kvalitní podívané se během dne nedočkáte. Nativní rozlišení je 3 840 × 2 160 px, tedy plnohodnotné UHD. Projektoru ale bohužel chybí digitální zoom, potěší nicméně automatické ostření, které probíhá velmi svižně a při každé změně polohy projektor přeostří. Dodáme, že lampa má specifikace f/1.8 a kontrastní poměr činí 3 000 000 : 1.

ViewSonic X10-4K si poradí s UHD rozlišením.

Kvalita obrazu je výborná, pokud projektoru pomůžete se světelnými podmínkami. Barvy jsou živé, kontrastní, skvěle funguje také oprava lichoběžníkového zkreslení. Bohužel pouze vertikální (+28 °/-40 °), oprava horizontálního zkreslení chybí úplně. To znamená, že projektor musí mířit na plátno ideálně zepředu, tedy z konferenčního stolku.

Abyste dosáhli úhlopříčky 80 palců, je nutné projektor umístit do vzdálenosti 142 cm, 120palcovou úhlopříčku vykouzlíte ze vzdálenosti 212 cm. To však není pro ViewSonic maximem, to je až 200palcový obraz.

Velkou pochvalu zaslouží i dvojice reproduktorů Harman/Kardon, která hraje opravdu skvostně, na poměry projektorů jde určitě o velký nadstandard. Hlasitost je opět velice slušná a zvuk se navíc ani při opravdu vysoké hlasitosti nijak nedegraduje, k filmům jde tedy o skvělý doplněk. Důležitým faktorem je i hlučnost. Za celou dobu testování projektor nespustil větráčky na maximum, kdy jsou již poměrně dost slyšitelné, průměrná hlučnost dosahuje 30 dB.

Projektor nabízí opravdu velmi dobré podání barev a rozlišení UHD je špičkové pro sledování nejnovějších filmů. Jednotlivé body nejsou z dálky vůbec pozorovatelné, kontrast a podání barev zastřešuje podpora HDR10+. Projektor podporuje i 3D, ovšem pouze v rozlišení Full HD. K tomu je nutné dokoupit i speciální brýle s cenou okolo tisíce korun. V režimu 3D si lze povšimnout i úbytku jasu, což znamená, že scény jsou objektivně tmavší a ne každý film je ve 3D takovým zážitkem, který bychom očekávali.

Líbilo se nám
  • špičkové rozlišení
  • podpora HDR10+ a 3D
  • tichý chod
  • krátká projekční vzdálenost
Nelíbilo se nám
  • 3D jen při Full HD rozlišení
  • jas není dostatečný pro promítání ve světlé místnosti

Prostředí operačního systému: Android přítomen

Prostředí je založeno na Androidu s velice jednoduchým launcherem (nadstavbou). U projektoru to tolik nevadí, přesto jsme očekávali něco trochu jiného. Základní obrazovku tvoří předinstalované aplikace od výrobce, odkaz na HDMI či USB zdroje a také pruh s vámi nainstalovanými aplikacemi. Ty můžete nainstalovat skrze aplikaci Aptoide, ovšem zde jich bohužel moc nenajdete.

Obchod Play k dispozici není, takže musíte instalovat skrze .apk balíčky. To není velký problém, integrovaný správce souborů vám je ochotně nainstaluje. Většina aplikací se ale bohužel i přes bezproblémovou instalaci nespustila. Máme však řešení – stačí nainstalovat alternativní launcher, například oblíbený HALauncher, který je k dispozici zdarma. Následně již nebyl problém spouštět téměř jakoukoli aplikaci, například Sledování TV, které zpřístupní klasické televizní stanice.

Líbí se nám také možnosti bezdrátového zrcadlení obsahu z jiného zařízení. ViewSonic si rozumí i s produkty Apple, protože se tváří jako Apple TV, a to hned od prvního zapnutí a nastavení Wi-Fi sítě. Kladně hodnotíme i přehlednost prostředí a nastavení.

ViewSonic si rozumí i s produkty Apple.

Bohužel vlivem toho, že se uvnitř nenachází certifikovaný Android, přijdete o některé aplikace, které u projektoru očekáváte. Tak například velkým neduhem je nemožnost spustit Netflix ve 4K rozlišení, k dispozici je varianta, která zvládne přehrávat tituly v maximálním rozlišení 480p. To je opravdu spíše z nouze ctnost. Některé streamovací aplikace se vám nepodaří nainstalovat vůbec a poté přichází na řadu kompromis v podobě boxu s Android TV. My jsme využili služeb Xiaomi Mi TV Stick, který zpřístupnil kompletní nabídku aplikací ve Full HD rozlišení. Pokud byste chtěli využít maximální potenciál zařízení, vyplatí se investovat do Xiaomi Mi TV Box S.

Dokupovat zařízení může někomu připadat hloupé, ovšem ViewSonic X10-4K není jediným projektorem, který s tímto má problém. Většina projektorů není certifikována Googlem a i ty, které jsou, nemusí vůbec Netflix ve 4K podporovat, protože pro změnu nejsou certifikovány Netflixem. Jde o začarovaný kruh, ze kterého se nejsnáze vymaníte pořízením boxu s Android TV.

Líbilo se nám
  • možnost instalovat .apk balíčky
  • prostředí je vcelku přehledné
Nelíbilo se nám
  • není certifikován Googlem
  • většina streamovacích aplikací nefunguje vůbec

Zhodnocení: kvalita

Projektor X10-4K od ViewSonicu nás překvapil špičkovým rozlišením, velmi dobrým podání barev a také skvělými reproduktory. Navíc skvěle vypadá, což se cení. Bohužel je zde ale pár drobností, které se nám nelíbí, ale za které ViewSonic zas až tolik nemůže. Předem jde o nedostupnost některých aplikací, které byste na projektoru zřejmě očekávali, když už si jej pořídíte pro filmové večery. Samozřejmě existuje alternativa v podobě Android TV boxů, takže pokud se (jako já) bez Netflixu neobejdete, pár set korun navíc vás již zřejmě nezruinuje.

ViewSonic X10-4K

Dostáváme se totiž k ceně projektoru, která činí zhruba 35 tisíc korun. To opravdu není málo, ale za na druhou stranu ně získáte projektor, kterým jistě ohromíte.

Foto: Martin Fajmon, fZone.cz

Klady
  • UHD rozlišení
  • podpora HDR10+
  • podpora 3D (ve Full HD rozlišení)
  • krátká projekční vzdálenost
  • slušná konektivita
  • dobrá svítivost lampy
  • špičkové reproduktory
  • elegantní design a špičkové provedení
Zápory
  • problémy s Android aplikacemi
  • vysoká cena
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze