Xiaomi Mi Projector 2 Pro
test

Xiaomi Mi Projector 2 Pro

Kvalita bez kompromisů

Hledáte domácí projektor, který z větší části zastoupí televizor a vykouzlí bezchybné filmové večery? Pokud nechcete utrácet horentní sumy, ale přesto máte vysoké nároky na kvalitu, možná vás zaujme dnes testovaný Mi Projector 2 Pro od Xiaomi. Ten za velmi rozumné peníze nabízí kvalitní podívanou, elegantní design a navíc třeba i nativní podporu Netflixu.

Dle specifikací dokáže nový Mi Projector 2 Pro zastoupit i lepší televizor. Na nás je srovnání tabulkových specifikací s realitou. Podaří se nám vyšťourat i nějaké nedokonalosti?

Hned na začátek poznamenáme, že novinka od Xiaomi patří mezi středně drahé domácí projektory, čemuž odpovídá částka na hranici 20 tisíc korun.

Technické parametry Xiaomi Mi Projector 2 Pro

Rozměry 21,5 × 20,1 × 14,3 cm
Hmotnost 3,7 kg
Typ lampy DLP LED
Světelný tok 1 300 ANSI lumenů
Životnost lampy 30 000 hodin
Rozlišení Full HD, 1 080p
Maximální úhlopříčka 60 až 120" (152 až 305 cm)
Automatická korekce zkreslení ano, 6osá stabilizace
Automatické ostření ano, ToF senzor
Podpora 3D ne
Podpora HDR10+ ano
Ochrana očí ne
Konektorová výbava 2× HDMI (1× HDMI 2.0 + 1× HDMI 1.0 ARC), 2× USB 2.0, ethernet port, 3,5mm jack, S/PDIF
Bezdrátová komunikace Wi-Fi, Bluetooth 4.2
Reproduktor 2× 10 W
Operační systém Android TV 9.0 (s GMS)
Procesor Amologic T972
RAM/ROM 2/16 GB
Obsah balení projektor, napájecí kabel se zdrojem, dálkový ovladač, hadřík na čištění, dokumentace
Cena cca 20 tisíc korun

Obsah balení: vše potřebné

Z všeho nejdříve se podíváme na balení. Je vcelku velkorysé, kromě samotného projektoru v něm nalezneme dálkový ovladač s technologií Bluetooth. Samozřejmostí je napájecí kabel, který v tomto případě vypadá podobně jako od notebooku. Jde tedy o zdroj a delší přívodní kabel. Dostalo se i na základní dokumentaci, respektive průvodce spuštění a hadřík na čištění skla lampy. Je možná škoda, že Xiaomi nepřibalilo nějaký základní obal na přenášení, ovšem to není standard ani u konkurence.

Líbilo se nám
  • nic důležitého nechybí

Konstrukční zpracování: s nápadem

V záplavě černých a jinak tmavých projektorů jsme rádi, když vidíme něco trochu jiného. A Mi Projector 2 Pro jiný je. Tělo je samozřejmě primárně plastové, je však nezvykle bílé a přední strana, kde je i lampa, je dokonce podpořena efektní šedou síťovinou. Projektor tak vypadá opravdu elegantně a v interiéru se za něj stydět nebudete, právě naopak.

Xiaomi Mi Projector 2 Pro

Rozměry činí 215 × 201 × 143 mm, jde tedy o takovou kostku. Hmotnost není nejnižší (3,7 kg), stále však perfektně zapadá do kategorie přenosných projektorů.

Jak už jsme zmínili, na přední straně je samotná lampa a také průchod nezbytných senzorů (například senzoru ostření), nahoře poté je hardwarové tlačítko pro vypnutí/zapnutí. Bočnice jsou děrované, průchody slouží jak pro zpestření designu, tak pro ventilaci a ochlazování vnitřností.

Design je jedním slovem povedený.

Čisté provedení je nám velmi blízké, v Xiaomi se soustředili na detaily. Zadní strana je domovem konektorů, které nejsou schované pod krytkou, což nám nijak nevadí. V nabídce naleznete dvě HDMI (1× HDMI 2.0 + 1× HDMI 1.0 ARC), dvě USB 2.0 a ethernet port pro co nejrychlejší konektivitu. Dostalo se i na vstup pro sluchátka a konektor S/PDIF.

Xiaomi Mi Projector 2 Pro

Je škoda, že Xiaomi nedosadilo alespoň jeden konektor USB 3.0 nebo ještě lépe USB-C. Na zadní straně je i proprietární napájecí vstup. Projektor je určen pro promítání ze stolku, nehledejte tedy závit na klasický stativ, využít tak můžete jen různé podstavcové alternativy s nutností upnutí.

Líbilo se nám
  • elegantní design
  • bílá barva
  • kvalitní zpracování
  • chytré rozmístění prvků
Nelíbilo se nám
  • chybí závit na stativ

Ovladač: nutnost

K projektoru dostanete i dálkový ovladač s Bluetooth, který se neliší od toho, který Xiaomi dává například k Mi TV Boxům. Jde o poměrně jednoduchý plastový ovladač, který však neurazí. Na tlačítka není příliš bohatý, naleznete zde však dvě volby navíc pro přímý vstup do aplikací Netflix a Amazon Prime Video. Dále jsou zde směrová tlačítka, tlačítko pro potvrzení, šipka zpět, tlačítko pro návrat na domovskou obrazovku, vyvolání kontextové nabídky a také tlačítka pro úpravu hlasitosti. Napájení zajišťuje dvojice AAA baterií.

Líbilo se nám
  • snadné ovládání
  • dostatek tlačítek
  • Bluetooth
Nelíbilo se nám
  • pouze plastový

Obraz a funkce: to se nám líbí

Mi Projector 2 Pro je osazen lampou DLP LED, která nabízí Full HD rozlišení (1 080p) a projekční vzdálenost až 120", tedy více než 300 cm. Výrobce zároveň jedním dechem dodává, že možná je až 200" úhlopříčka (5 metrů), ovšem upozorňuje, že zde již výrazně klesá kvalita obrazu. Pro vaši představu, pro dosažení 100"úhlopříčky (zhruba 2,5 metru) je nutné, aby byl projektor ve vzdálenosti 2,5 metru od stěny/plátna, pro úhlopříčku 2 metry postačí, aby byl projektor 2 metry daleko.

Důležitým faktem je svítivost projektoru, zde se Xiaomi může pochlubit hodnotou 1 300 ANSI lumenů, což je dostatečné pro promítání v lehce potemnělé místnosti. V našem případě (mezonetový půdní byt) stačilo odstínit dvě okna ze čtyř a obraz byl již s přehledem pozorovatelný. Čím více tmy projektoru nabídnete, tím lepší kvalitu obrazu si tím zajistíte. Aby však nedošlo k omylu, projektoru nemusíte dopřát úplnou tmu, aby byl obraz kvalitní.

Xiaomi musíme pochválit za automatické ostření i korekci zkreslení. Při úvodním nastavení si díky senzoru ToF změří vzdálenost od podkladu a automaticky zaostří obraz, stejně tak dokáže automaticky nastavit i korekci zkreslení, a to díky 6osé stabilizaci, koriguje jak vertikální, tak horizontální zkreslení. Projektor tak může být klidně i na stolku vedle sedačky (nemusí mířit přímo), obraz se srovná automaticky, tedy pokud máte na zdi plátno, které vymezí prostor. Pokud s automatikou nebudete spokojeni, nebo nemáte plátno, můžete přepnout na manuální režim a jemné nuance doladit ovladačem. Vše funguje až neuvěřitelně snadno a rychle, takže i manuální korekce zabere maximálně pár vteřin. Díky tomu všemu má projektor skvěle našlápnuto stát se náhradou televize, protože vás neomezuje ani nezdržuje zbytečně dlouhým nastavováním, ať jej umístíte kamkoli.

Automatické ostření a korekce zkreslení jsou velkým benefitem.

Kvalita obrazu je jedním slovem výborná, a to i přestože nenabízí nativní 4K rozlišení. Barvy jsou živé a kontrastní, nechybí podpora HDR10+. Velkou pochvalu zaslouží i dvojice reproduktorů, které hraje opravdu skvostně, na poměry projektorů jde určitě o velký nadstandard. Hlasitost je opět velice slušná a zvuk se navíc ani při opravdu vysoké hlasitosti nijak nedegraduje, k filmům jde tedy o skvělý doplněk. Dodáme, že Xiaomi Mi Projector 2 Pro je osazen dvojicí reproduktorů, každý s výkonem 10 W.

Xiaomi Mi Projector 2 Pro

Možná se ptáte, zda není problém to, že chybí 4K rozlišení a zda nejsou jednotlivé body pozorovatelné. Naštěstí nejsou, pokud máte přímé srovnání se 4K projektory, rozdílu si samozřejmě všimnete, ale nejde o žádnou tragédii a z běžné pozorovací vzdálenosti 3 metrů je vše hezky ostré. 3D chybí, což tolik nevadí, protože domácí projektory málokdy nabídnou kvalitní 3D, většinou dojde k citelnému poklesu rozlišení a hlavně svítivosti.

Líbilo se nám
  • slušné rozlišení i svítivost
  • velká úhlopříčka
  • skvělé reproduktory
  • podpora HDR10+
Nelíbilo se nám
  • někomu může chybět 3D

Prostředí operačního systému: plnotučný Android TV

Mi Projector 2 Pro je vybaven plnotučným systémem Android TV. A když říkáme plnotučným, myslíme tím opravdový systém Android TV ve verzi 9.0 s podporou GMS. Pokud se ptáte, proč tolik zdůrazňujeme podporu Androidu TV, je to jednoduché. Právě díky této certifikaci můžete instalovat všechny důležité aplikace a navíc, nechybí nativní podpora Netflixu a dalších streamovacích služeb. Například nedávno testovaný projektor X10-4K takové štěstí neměl, což přináší běžným uživatelům nemalé problémy.

Sice v rámci Android TV nemáte k dispozici tolik aplikací jako ve standardním Obchodě Play v rámci systému Android, ovšem nabídka je i tak pestrá. Pokud nenajdete vhodnou aplikaci, lze instalovat i aplikace s koncovkou .apk – po připojení myši a klávesnice tak máte takový malý velký počítač.

S Netflixem můžete počítat.

Za podporu Android TV a nativní podporu Netflixu dáváme Xiaomi palec nahoru.

Líbilo se nám
  • nativní podpora Android TV
  • podpora Netflixu
  • možnost instalovat .apk balíčky

Zhodnocení: kvalita

Projektor Xiaomi Mi Projector 2 Pro patří k tomu nejlepšímu, co se poměru ceny a výkonu týká. Za zhruba 20 tisíc korun (v akcích i méně) získáte projektor, který má ambice nahradit televizor těm, kteří obsah stejně konzumují primárně večer. Nejde o náhradu pro ty, pro které je TV nezbytnost a mají ji puštěnou od ráno do večera, ale spíše o zajímavou volbu pro fandy filmových večerů, pro které je Xiaomi Mi Projector 2 Pro jako stvořený. Za nás nenacházíme jediný důvod, proč bychom jej neměli doporučit k nákupu.

Doporučujeme - fZone.cz

Foto: Martin Fajmon, fZone.cz

Klady
  • výborný poměr cena/výkon
  • slušné rozlišení i svítivost
  • špičkové reproduktory
  • podpora Android TV 9.0 a GMS
  • snadné ovládání
  • jednoduché úvodní nastavení
  • automatické ostření a korekce zkreslení
  • elegantní design a kvalitní provedení
Zápory
  • chybí závit na stativ
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze