Sony Bravia AF8 OLED
test

Sony Bravia AF8 OLED

Sexy OLED. Amen
2

Když Sony na začátku tohoto roku představilo model AF8, vypadalo to, že Sony A1 konečně získala ideální alternativu pro ty, kteří si chtějí televizor bez problémů umístit na zeď. Mělo jít o cenově dostupnější kousek, avšak časem se ceny srovnaly. Teď nastává otázka, jaký televizor se vyplatí více.

Prvním televizorem Sony s OLED panelem byl model Bravia A1, který jsme pro vás v uplynulých měsících otestovali. Jde o špičkový televizor, čemuž odpovídají odborné recenze. I přes nesporné výhody a kvalitní provedení má však Bravia A1 pár neduhů. Jedním z nich může být fakt, že kvůli sklopnému kloubu je velice náročné a vlastně i neestetické umisťovat televizor na zeď.

Sony Bravia AF8 OLED
Sony AF8

Letošní model A8F je oproti tomu na zeď jako dělaný. Zpracování stojanu je již standardní, i přesto je na první pohled téměř neviditelný. Kromě jiného typu podstavce má jít o velice podobné televizory, však i AF8 nabídne vysoké 4K rozlišení i podporu HDR10 a o výkon se stará procesor X1 Extreme. Dle tabulkového srovnání tedy jde o téměř identické televizory, pár rozdílů však přeci jen nalezneme. Nejenom na ty se bude soustředit naše dnešní recenze.

Technické parametry Sony Bravia AF8

Rozměry 144,7 x 83,6 x 5,5 cm
Hmotnost bez stojanu 24,4 kg
Hmotnost se stojanem 28 kg
Hmotnost celého balení 37 kg
Úhlopříčka displeje 64,5 palců (164 cm)
Typ panelu OLED
Rozlišení displeje 4K UHD, 3 840 × 2 160 pixelů
HDR HDR10, Dolby Vision, HLG
Výkon reproduktorů 5 × 10 W
Operační systém Android TV (7 Nougat)
Hlasové vyhledávání ano
EPG ano
Internetový prohlížeč předinstalovaná aplikace Vewd
Obchod s aplikacemi Google Play (for Android TV)
Počet pozemních tunerů
Počet satelitních tunerů
Příjem signálů DVB-T2/S2/C
Wi-Fi 802.11b/g/n/ac
Bluetooth 4.1
HDMI 4× 2.0, pouze 2 podporují 4K 60 FPS
Ethernet
USB 3× (1× USB 3.0 vespod, 2× USB 2.0 na boku)
Záznam na externí úložiště ano
Výstup na sluchátka ano
Cena testované varianty 95 700 Kč

Konstrukční zpracování: zpátky k praktické klasice

Sony Bravia A1 byla exkluzivní v mnoha ohledech, avšak nejvíce nás upoutala samotná konstrukce. Výklopný stojan je něco, čím se snadno odlišila a dodnes snadno odliší od konkurenčních řešení. Každý experiment s sebou samozřejmě nese různá úskalí, v případě modelu A1 šlo o problém s umístěním na zeď. Díky značné šířce stojanu bylo téměř nemyslitelné jej umístit na zeď, alespoň pokud jste nechtěli ztratit nic z exkluzivity designu a čistoty vašeho obývacího pokoje. Značný odstup od zdi přeci jen nepůsobil zrovna elegantně, a to mluvíme jen o efektu takového řešení.

Sony AF8 na to jde jinak. Místo výklopného stojanu vsadilo Sony na vcelku standardní, i když tentokrát velice zajímavé řešení. Stojan je klasický, s přímým kontaktem s podložkou. Do televizoru se zasouvá pomocí dvou kovových vidlic, díky čemuž je prakticky neviditelný. Celá konstrukce stojanu je pochopitelně kovová, stejně jako lišty, které se do stojanu následně přišroubují. Sony zapracovalo na tenkosti celého řešení, stojan je díky nízké výšce při umístění na běžně vysokou podložku téměř neviditelný. Televizor tak stojí v pravém úhlu s podložkou (oproti modelu Bravia A1, která se lehce opírala směrem dozadu), navíc není problém AF8 umístit na zeď. K tomu lze využít běžný VESA nástavec s roztečí 30 × 20, případně 30 × 30 cm, a to v závislosti na zvolené úhlopříčce obrazovky.

Na první i druhý pohled působí Bravia AF8 opravdu luxusním dojmem.

O tom, že má panel extrémně tenké rámečky, jste asi nepochybovali. Jsou tenké jak po stranách, tak také nad a pod panelem. V nejširší části, tedy na spodní hraně, se nachází jen hlavní světelná LED dioda a rovněž logo výrobce.

Díky standardnímu stojanu se Sony povedlo zapracovat také na tloušťce. Ta činí necelý centimetr, v nejtlustším místě (ve spodní části, kde se nachází „batůžek“ s elektronikou) je Bravia AF8 tlustá asi 5,5 centimetru. Výrazně nižší je také hmotnost. 65palcová varianta AF8 váží ve výsledku stejně jako 55palcová varianta modelu Bravia A1, odchylka je v tomto případě opravdu minimální. Pokud bychom srovnávali 65palcové varianty, Bravia A1 je ještě o pár nezanedbatelných kilogramů těžší.

Detaily Sony AF8

Na první i druhý pohled působí Bravia AF8 opravdu luxusním dojmem. Minimální rámečky displeje, stříbrná kovová lišta rámující obvod televizoru, úžasně tenký podstavec z kovu – zkrátka radost pohledět. Snazší je i manipulace s televizorem, a to díky nižší hmotnosti. Ano, Bravia AF8 již nepůsobí tak jedinečně, jako tomu bylo u Bravie A1, přesto se jedná o jeden z nejluxusnějších televizorů vůbec.

Líbilo se nám
  • extrémně tenké rámečky panelu
  • praktičtější podstavec
  • dostatečná stabilita díky těžkému podstavci
  • kvalitní materiály

Konektivita: nic nechybí

U prémiového modelu nijak nepřekvapí, že je vybaven bohatou konektivitou. V tomto ohledu na tom Bravia A8F není hůř než Bravia A1. Základem je spojení s internetem. Nechybí tu LAN konektor a samozřejmě Wi-Fi ve standardu 802.11a/b/g/n/ac s podporou zrcadlení Miracast. K bezdrátovému spojení doplňme, že televizi nechybí ani Bluetooth ve standardu 4.1 pro případný přenos souborů, případně pro párování příslušenství.

Vzhledem k přítomnosti operačního systému Android TV nesmíme opomenout ani vestavěný Chromecast, díky kterému můžete zrcadlit obsah jak z Androidu, tak také ze systému iOS i desktopového prohlížeče Chrome.

V širší části televizoru najdete hned čtveřici HDMI portů (jeden z boku), tři USB konektory (dva z boku), samozřejmostí je také digitální optický výstup pro zvuk a CI/CI+ slot. Aby byl výčet kompletní, nechybí samozřejmě klasický 3,5mm jack pro sluchátka. Po připojení externího harddisku zvládne televizor také nahrávat obsah vysílání, maximem je v tomto ohledu kapacita 4 TB. Lehce nepříjemný je fakt, že jediný USB port, který nahrávání na harddisk podporuje, je ten spodní, tedy hůře dosažitelný.

Líbilo se nám
  • rychlá Wi-Fi, přítomnost LAN konektoru
  • vestavěný Miracast i Chromecast
  • Bluetooth 4.1
  • dostatečné množství USB
Nelíbilo se nám
  • rychlé USB pro záznam na HDD na spodní hraně

Dálkový ovladač: ano, známe

O dálkovém ovladači k televizorům Sony se toho řeklo již mnohé a vzhledem k tomu, že i u modelu AF8 nalezneme stejný, mohli bychom vás rovnou odkázat do recenze Sony Bravia A1, přesto vás o pár postřehů neochudíme. V krátkosti lze říci, že oproti dnešním zjednodušeným ovladačům je ovladač od Sony doslova retro. Příval tlačítek může v první chvíli vyděsit, přesto si během pár dnů zvyknete. Lehce navíc zamrzí, že tlačítka nejsou téměř vůbec barevně odlišená, výjimečně lze nalézt zelený či modrý font. Podsvícení chybí zcela.

Nalézt lze i kladné vlastnosti. Například tlačítko se symbolem mikrofonu pro vás na základě hlasového vstupu vyhledá vše a napříč celým systémem, navíc v českém jazyce. Po zadání příkazu se rozsvítí oranžová LED dioda, která informuje o záznamu vašeho hlasu, po ukončení povelu se LED dioda sama zhasne. Ovládání televizoru zajišťuje infračervený paprsek, je tedy nutné myslet na přímou viditelnost, jinak se daná akce neprovede. V tomto ohledu nám lehce chyběly dovednosti moderních Bluetooth ovladačů.

Ovladač je na první pohled prakticky identický s tím, který naleznete v základním balení Sony Bravia A1, přesto tu jeden rozdíl existuje. Zatímco ovladač u Sony A1 je ze spodní strany kovový, u modelu A8F jde o plastový výlisek, který díky soft-touch povrchu připomíná kůži. Je pravda, že podobné provedení lépe odolá případným škrábancům či mastnotě, přesto se nám chladivý kov u A1 líbil více.

Líbilo se nám
  • množství programovatelných tlačítek
  • bytelné provedení, soft-touch povrch
Nelíbilo se nám
  • chybí podsvícení
  • hodila by se technologie Bluetooth
  • retro design

Obraz: perfektní

Sony AF8 lze zakoupit ve dvou velikostech, konkrétně 55 a 65 palců. Nám na test dorazila varianta větší, tedy ta s úhlopříčkou 164 centimetrů. Jedná se tedy o opravdu velký televizor, kde rozhodně nepřekvapí nasazení 4K rozlišení. Vyzdvihnout je nutné OLED technologii, která zajišťuje skutečně reálné podání černé. Model AF8 je v pořadí teprve druhým televizorem Sony s OLED panelem. Co se týče 4K HDR videa, tak Sony nabízí podporu standardu HDR10. Nechybí ani Dolby Vision, tato funkce však bude zpřístupněna až v následujících týdnech formou softwarové aktualizace.

O zpracování obrazu se stará interní procesor X1 Extreme, který svoji práci odvádí více než dobře. Jak si možná pamatujete, jde o stejný procesor, který využívá i Bravia A1, přesto se nemá novinka za co stydět. I v roce 2018 jde o pokročilé řešení, které se o většinu nastavení postará automaticky a hlavně správně. Vyloženě pro hráče AF8 není, latence se pohybuje mezi 30 a 45 ms. To sice není špatné, ale ani perfektní.

Díky HDR, nasazení OLED technologie a procesoru X1 Extreme jsme si libovali i v případě konzumace pouhého „HD“ obsahu, tedy typicky televizního vysílání ve vysokém rozlišení. Té pravé kvality pochopitelně docílíte až s příslušným obsahem ve 4K rozlišení. I novinka se chlubí perfektním kontrastem. Nedochází k žádným obrazovým artefaktům, které jsou pozorovatelné u levnějších zobrazovačů. Doplníme, že se televizor chlubí maximálním jasem 700 cd/m2, což je stejná hodnota jako u Bravie A1. Nebudeme si nic nalhávat, konkurenti od Samsungu to umí i lépe, přesto jsme ani v jednom momentě nezpozorovali problém. Nutno také zmínit, že nelze porovnávat svítivost LED a OLED panelů – druhým jmenovaným stačí méně a dokáží vykouzlit stejně přesvědčivý, ne-li přesvědčivější výsledek.

Sony Bravia AF8 OLED

Televizory značky Sony se mohou chlubit tím, že i při ponechání nastavení na automatice je obraz vždy příkladně ostrý, ale ne přeostřený. Díky tomu působí scény velice přirozeným dojmem, jakékoliv kýčové přechody se netýkají ani modelu Bravia AF8. V případě přímého srovnání obrazové kvality modelu A8F a A1 přesto pár rozdílů pozorovat můžeme. I přesto, že jsou oba televizory osazeny stejným OLED panelem a pro zpracování obrazu se stará tentýž procesor X1 Extreme, barvy u modelu A1 se nám zdály o pár procent líbivější, především v akčnějších scénách. Ani u modelu AF8 nedochází k žádnému zpomalení či rozostření, přesto citlivé a vytrénované oko rozdíl rozezná.

Obraz AF8 je po všech stránkách špičkový, není tedy důvod k obavám, případně k tomu upřednostnit model Bravia A1. Oba modely stojí na špičce dnešní nabídky a rozdíly jsou jen nepatrné.

Líbilo se nám
  • perfektní černá
  • příkladná ostrost
  • Dolby Vision, HDR10
  • ideální nastavení od výrobce
  • nadprůměrná svítivost

Zvuk: Acoustic Surface v plné parádě

Opět si neodpustíme malé připomenutí a srovnání, protože stejně jako model Bravia A1, i Bravia AF8 disponuje technologií Acoustic Surface, díky které se zvuk šíří celou obrazovkou, tedy ne přímo běžných reproduktorů, jak je to běžné u konkurence.

Na zadní straně se nachází vždy na každé straně dva měniče (ty jsou umístěné v „křídlech“ podpírající panel), které rozezní celý panel televizoru. Zvuk tedy vystupuje přímo z panelu a neputuje k vám odrazem, například od podložky nebo stěny (dle umístění). Dvojice subwooferů je umístěná na vrchní straně podpěrného dílu. Jednoduše řečeno je celý panel jeden velký reproduktor. Vyloženě ideální je zvuk i u diskuzních pořadů, kdy oceníte přímou soustředěnost zvuku do prostoru.

V případě zvukové složky je model AF8 naprosto totožný s modelem A1, v tomto ohledu jsou si oba modely rovny. My jsme mohli ocenit jen větší úhlopříčku testovaného modelu, protože v tomto případě větší plocha = větší reproduktor.

Líbilo se nám
  • špičková kvalita dialogů
  • přímé směřování zvuku k divákovi
  • skvělá basová složka

Uživatelské prostředí: přehledné

Úvodní nastavení telefonu s operačním systémem Android TV je snadné. Nejinak je tomu i u televizorů na platformě Android TV. Pokud vlastníte telefon nebo tablet s Androidem, je nastavení otázkou pár klepnutí na jejich displej, v opačném případě je nutné vzít si na pomoc ovladač. V úvodním průvodci vás čeká nastavení bezdrátové sítě, vstupů a samozřejmě také obrazu.

Sony Bravia AF8 OLED

Základní nastavení (obraz v obraze, přepínání mezi vstupy i mezi streamovaným vysíláním, například skrze službu LepšíTV či SledováníTV) lze přepínat pomocí tlačítka Action Menu, zbylé nastavení je nutné hledat přímo v prostředí operačního systému Android TV. Pokud by vás zajímalo, zda se nastavení nějak liší od jiných Android TV od Sony, potěšíme vás – prvotní nastavení je zcela identické, tedy více než snadné.

Ladění televizních kanálů se vyplatí nechat na automatice, vše trvá několik málo minut. Velmi intuitivní je seřazení naladěných kanálů dle vašich preferencí. Dnes recenzovaný televizor je pochopitelně připravený na příjem signálu DVB-T2/S2/C.

Chytré a multimediální funkce: plnotučný Android TV

Jak už jsme zmínili, Sony Bravia AF8 je stejně jako model A1 osazena operačním systémem Android TV ve verzi 7. Tento systém je jeden z aktuálně nejvyspělejších systémů, který můžete v chytré televizi nalézt. Podrobněji jsme mu věnovali v samostatném testu a do budoucna plánujeme ještě další články, které vám například poradí, jaké aplikace by ve vašem televizoru s Android TV neměly chybět.

Sony Bravia AF8 OLED

Podrobněji se systému věnovat nebudeme, můžete navštívit například recenzi nedávno testovaného televizoru XE80, který rovněž nabízí tuto platformu. Jen dodáme, že Android TV je u AF8 se stejnými klady i neduhy. Primární problém vidíme v tom, že domovskou obrazovku si nikdy zcela nepřizpůsobíte k obrazu svému – aplikace se shromažďují podle využití, stejně tak některé na úvodní obrazovce vůbec neuvidíte a je nutné zavítat do nastavení. Ano, lze to obejít některými aplikacemi, které slouží jako takové skladiště, moc elegantní to však není. Stejně tak se můžete setkat s občasnými záseky animací. Zde ovšem nekritizujeme televizor, ale spíše platformu jako takovou.

Sony Bravia AF8 OLED

Díky připojení k internetu si můžete užívat také funkce HbbTV (Hybridní televizní vysílání), které dnes nabízí prakticky každý televizní kanál – postačí stisknout červené tlačítko. Konzumovat tak můžete doplňkový obsah, který se skládá z archivů nejrůznějších pořadů, informací či jednoduchých her, které jsou uzpůsobené dálkovému ovladači. Televizoru pochopitelně nechybí speciální EPG aplikace, která vyhledá podrobnosti k danému obsahu a v případě připojení externího disku umožní daný pořad také nahrát. Pokud se navíc připojíte k internetu, televize vyhledá i další podrobnosti, případně vám zpřístupní trailer skrze aplikaci YouTube.

Líbilo se nám
  • zřejmě nejpokročilejší systém pro TV
  • množství aplikací
  • přehlednost
Nelíbilo se nám
  • občasné záseky animací

Zhodnocení: povedla se

Se 4K OLED televizory je to podobně jako s drahou dovolenou či drahými hodinkami. Víte že existují výhodnější alternativy, nikdy vás ale neuspokojí tak, jako právě luxus. Pokud se chcete nechat rozmazlovat při sledování byť jen obyčejného SD vysílání, je Sony AF8 skvělou volbou. Každá zábava něco stojí, námi testovaná varianta vyjde na necelých 97 tisíc korun, avšak můžeme vám s klidnými svědomím říci, že i za pár let bude Sony AF8 perfektním televizorem, kterému nebude chybět nic podstatné.

Sony Bravia AF8 OLED

Co když se ale rozhodujete právě mezi Bravií A1 a AF8? Zde jednoznačná rada neexistuje. Pokud chcete televizor umístit na zeď, určitě sáhněte po dnes testovaném modelu. Pokud plánujete umístit televizor na podložku či televizní stolek, máte na výběr. Nám Sony Bravia A1 učarovala především svým provedením, které sice není tolik praktické, ale působí dokonale. Pro Bravii A1 rovněž hovoří i snížená cena, někteří obchodníci zlevnili televizor o pořádný kus oproti doporučené ceně.

Ať už sáhnete po A1 nebo AF8, chybu neuděláte. U obou se hledají chyby jen velice těžko a spíše než o nedostatky jde o hledání nepatrných drobností. I Sony Bravia AF8 od nás dostává doporučení a palec nahoru.

Klady
  • perfektní obraz a špičkový zvuk
  • tenké rámečky panelu
  • praktický a téměř neviditelný stojan
  • snadné umístění na zeď
  • velice malá tloušťka
  • intuitivní systém Android TV
  • snadné nastavení
Zápory
  • nemůže si ji dovolit každý
  • dálkové ovládání nepůsobí moderně