Budoucnost podle Epsonu? Tiskárna, která vyrábí papír ze skartovaných dokumentů

Návštěva Epson Days
Budoucnost podle Epsonu? Tiskárna, která vyrábí papír ze skartovaných dokumentů
Fotografie: Ioannis Papadopoulos, fzone.cz
  • PaperLab dokáže recyklovat použitý papír a vyrábět z něj nový papír vhodný pro tisk
  • Inkoustové tiskárny využívají recyklovatelné inkoustové sáčky, pomocí nichž lze vytisknout až 86 000 stran

Značku Epson si většina z nás spojuje s tiskárnami, málokdo však ví, že má tento japonský výrobce ve svém portfoliu řadu dalších zajímavých produktů, mezi kterými najdeme špičkové projektory nebo roboty. Během návštěvy Epson Days v Praze jsme se dozvěděli, na jaké novinky se můžeme těšit v následujících měsících a měli příležitost se podívat na jedny z nejlepších projektorů, tiskáren, ale i speciálních robotů.

Jako první jsme se zastavili u robotické paže, která se na první pohled nijak neliší od dalších robotických paží. Její výhoda však tkví v tom, že dokáže dokáže díky vysoké flexibilitě utilizovat i malý prostor. Na konec paže je navíc možné nainstalovat nejrůznější nástavce pro různorodá použití. Robot tak může například kontrolovat funkcionalitu displejů mobilních telefonů i testovat tlačítka v interiérech vozidel.

Během prohlídky pochopitelně došlo také na tiskárny. Japonský výrobce má dlouholetou tradici a již v roce 1994 představil první laserovou tiskárnu. Na rozdíl od většiny ostatních značek se navíc soustředí na to, aby si maximum komponent vyráběl sám dle přístupu Monozukuri (snahy vyrábět věci, které zákazníci chtějí a potřebují a vyrábět je v co nejvyšší kvalitě). V současnosti provozuje Epson 134 továren rozmístěných po celém světě.

Epson Days
Recyklovatelné sáčky s inkoustem

Epson, přestože nabízí také laserové tiskárny, vidí budoucnost v inkoustové technologii. Ta má, ačkoliv to mnoho lidí neví, rovněž několik druhů tisku. Kupříkladu technologie Inkjet Piezo nevyžaduje k tisku teplo, díky čemuž nabídne tiskárna delší životnost a lidově řečeno se na zařízení nemá takřka co pokazit. K tisku pak přichází na řadu speciální sáčky s inkoustem s kapacitou až 86 000 stránek, které jsou populární v korporátní sféře, ve zdravotnictví, ale i u škol. Sáčky jsou plně recyklovatelné, takže mají minimální dopad na přírodu. Epson se rovněž zaměřuje na to, aby měly nové tiskárny minimum vyměnitelných dílů, díky čemuž se výrazně snižuje čas případných oprav, které zpravidla probíhají přímo u zákazníka.

Technologicky nejzajímavějším počinem je však pravděpodobně PaperLab – tiskárna, nebo spíše celá „laboratoř“, která dokáže recyklovat použitý papír a vyrábět z něj nový papír vhodný pro tisk. Nejenže se tak zvýší bezpečnost dokumentů, jelikož budou 100% recyklovány, ale pochopitelně se také drasticky sníží environmentální dopad. Papír lze takto recyklovat až sedmkrát a podle použité lepící směsi lze vytvořit požadovaný odstín papíru. Tato novinka, která je v současnosti provozována například v Německu, se pravděpodobně brzy objeví i v ČR na jedné z pražských vysokých škol.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze