Tomu se říká nositelnost. Microsoft možná plánuje chytrý batoh s podporou AI

Tomu se říká nositelnost. Microsoft možná plánuje chytrý batoh s podporou AI
Fotografie: Tamara Bellis, unsplash.com
  • Batoh by měl nejrůznější senzory a hlasové ovládání
  • Pomocí umělé inteligence by uživateli pomáhal řešit nejrůznější problémy

Když se řekne wearables neboli nositelná elektronika, lidé si obvykle představí hodinky, sluchátka, možná i brýle nebo prsteny. Další věc však zůstává poněkud stranou, a to zavazadla. Tu a tam se objeví nějaký experimentální počin, jako tento kufr plný elektroniky, mezi nimi powerbanka, bezdrátová nabíječka nebo zámek ovládaný přes Bluetooth, ale pořád to není něco, co by naplno využívalo všechny současné možnosti.

To by se mohlo v dohledné době změnit. Alespoň podle patentu, který si nechal zapsat Microsoft a který byl zveřejněn na stránkách úřadu pro ochranu duševního vlastnictví uspto.gov. V popisu se hovoří o nositelných zařízení s podporou umělé inteligence, například batohů. Batohu může obsahovat senzory, například mikrofon a kameru a může přijímat kontextový hlasový příkaz od uživatele. Hlasový příkaz může obsahovat neexplicitní odkaz na objekt v prostředí. Batoh použije senzory ke snímání prostředí, engine umělé inteligence k identifikaci objektu v prostředí a digitálního asistenta k provedení kontextového úkolu v reakci na kontextový hlasový příkaz. Kontextový úkol se může týkat objektu v prostředí. Batoh může uživateli dát odpověď na kontextový hlasový příkaz.

Batoh
Bateoh je plný senzorů, mezi nimiž nechybí kamery a mikrofony.

Toto poněkud kostrbaté vyprávění dostává lepší smysl při názorné ukázce. Microsoft ukazuje lyžaře, který má na zádech batoh s umělou inteligencí a ptá se, zda může sjet určitou cestu. Batoh pak pomocí svých senzorů předává informace umělé inteligenci, která pak lyžaře informuje, po které cestě se má vydat. Co zní pro běžného člověka jako onen pověstný „kanón na vrabce“ dává u lidí s různým postižením, například zrakovým, mnohem větší smysl. Microsoft však tuto možnost výslovně nezmiňuje.

Batoh
Stane se takový batoh nepostradatelným pomocníkem lyžařů? Microsoft si myslí, že by mohl.

Patent byl podán 2. května 2023 a zveřejněn 24. srpna 2023. U každého takového dokumentu platí, že není naprosto jasné, jestli a kdy takové zařízení zamíří do výroby a mezi uživatele. Vzhledem k tomu, jak moc je tato představa abstraktní, to asi jen tak nebude.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze