Tento patent výrobce letadel budí hrůzu. Chce vám do mozku pouštět elektřinu

Tento patent výrobce letadel budí hrůzu. Chce vám do mozku pouštět elektřinu
Fotografie: Philipp Danne, unsplash.com
  • Kamery mají snímat a rozpoznávat emocionální stav cestujícího
  • V případě potřeby nabídnou transkraniální magnetickou nebo proudovou stimulaci

Dávno jsou pryč časy, kdy létání bylo čistým potěšením pro ty nejbohatší. Nyní má k letecké přepravě přístup nesrovnatelně více lidí. Co však nezaplatí penězi, musí nahradit mnohdy značným diskomfortem během cestování. Nekonečná čekání na letištích, ponižující osobní prohlídky, stísněné interiéry letadel a pak samotný let a vše, co ho může ohrozit, ať už je to počasí nebo neukáznění spolucestující. Není divu, že se aerolinky i výrobci letadel snaží, abychom cestovali o něco příjemněji.

Nápad brazilského výrobce menších letadel Embraer však budí přinejmenším rozpaky. Jeho patent podaný u příslušného úřadu ve Spojených státech ukazuje sestavu zařízení, která „umožňují neinvazivní diagnostiku duševního stavu a stimulaci mozku prostřednictvím konsenzuální transkraniální stimulace.“

Patent
Toto není přeprava nebezpečných zločinců, ale snaha, jak létání naopak zpříjemnit.

Jak by to mělo konkrétně fungovat vyplývá z následujícího popisu a diagramů. Poblíž sedadla by byla umístěna kamera, která snímá obličej cestujícího a poskytuje obraz jeho výrazu tváře. Tato data by následně putovala do výpočetní jednotky, která by výraz tváře přečetla a odvodila aktuální emoční stav. A nyní pozor, přichází to hlavní: pokud by systém usoudil, že se necítíme v pohodě, nabídl by nám transkraniální stimulaci, včetně elektrické stimulace stejnosměrným proudem, magnetické stimulace a pulzního ultrazvuku.

Vše to tak nějak dává smysl. Transkraniální magnetická nebo proudová stimulace je uznávanou metodou léčby deprese a potenciální možností léčby některých dalších duševních onemocnění. Že by se tak ale dělo v letadle, kde by vás rozrušily turbulence nebo plačící dítě, je představa jak ze špatného sci-fi filmu. Vedle ní dokonce blednou obvyklé obavy o soukromí z neustále nahrávajících kamer.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze