Toyota investuje do elektrických letadel pro městskou dopravu

Toyota investuje do elektrických letadel pro městskou dopravu
  • Japonská automobilka již investovalo do kalifornského startupu Joby Aviation téměř 9 miliard korun
  • Toyota se chce podílet na kontrole nákladů během zavádění letadel do masové výroby

Toyota investovala 394 milionů dolarů (8,8 miliardy korun) do kalifornského startupu Joby Aviation, který se zabývá vývojem elektrických letadel Electric Vertical Take-Off and Landing (eVTOL), neboli elektrických letadel připomínajících drony. Joby Aviation již deset let pracuje na elektrickém letounu pro až pět pasažérů. Elektrický stroj umožňuje kolmý start a přistání díky šestici rotorů, které lze libovolně naklápět. Vedle snadného ovládání v obtížných podmínkách patří mezi výhody stroje i nulové emise, tichý chod a rychlost, nízké provozní náklady a vyspělé bezpečnostní technologie.

Toyota vstoupí do výroby i řízení

Toyota byla lídrem současné investiční série, v rámci které start-up shromáždil dohromady 590 milionů dolarů. Vedle financí se chce Toyota na projektu podílet podporou organizace výroby a nastavením systémů kvality a kontroly nákladů během zavádění letadla do masové výroby. V představenstvu Joby Aviation zasedne viceprezident Toyota Motor Corporation Shigeki Tomoyama, který bude zodpovídat za utváření strategie firmy.

Vzduch je pro nás výzva

Společně s Joby, inovativním autorem letadla eVTOL, jsme se rozhodli přijmout výzvu a vytvořit vzdušnou dopravu na krátkou vzdálenost, jež má potenciál na to, aby v budoucnu vnesla revoluční změny do našich životů. Díky tomuto vzrušujícímu počinu bychom rádi našim zákazníkům poskytli svobodu pohybu jak na zemi, tak i ve vzduchu," uvedl prezident Toyoty Akio Toyoda. „Toyota s námi navázala spolupráci na úrovni, která je v této branži bezprecedentní, jak po finanční, tak po obchodní a organizační stránce. Dosud nikdy se tak významný producent automobilů do takové míry neangažoval v rozvoji vzdušné dopravy,” dodal JoeBen Bevirt, zakladatel a CEO Joby Aviation.

Toyota nejsou jen auta

Toyota vedle produkce automobilů investuje souběžně do autonomních systémů řízení a internetových služeb pro vozidla, založených na sběrech velkých dat a výměně informací po síti, ale i do asistenčních robotů a rehabilitačních strojů postavených na umělé inteligenci. Koncern také rozvíjí carsharingové služby a systémy elektrické individuální mobility.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze