Transplantace kmenových buněk vyléčila ženě cukrovku 1. typu

Transplantace kmenových buněk vyléčila ženě cukrovku 1. typu
Fotografie: unsplash.com
  • Ženě byly odebrány vlastní kmenové buňky, které byly upraveny a následně vpraveny do břicha
  • Už za 75 dní pacientka nebyla odkázána na píchání inzulinu
  • Transplantaci je ale potřeba provést na dalších lidech, aby se prokázala účinnost

Léčba kmenovými buňkami je stále ve většině případů na svém začátku, ale již nyní prokazuje velkou pomoc u lidí s vážnými onemocněními. Čínským lékařům se nyní podařilo úplně poprvé zvrátit diabetes 1. typu u pacientky, které transplantovali její vlastní upravené kmenové buňky. Podle zveřejněné studie se stala prvním pacientem na světě, který tuto léčbu podstoupil a úspěšně se vyléčil.

Cukrovka 1. typu je autoimunitní onemocnění, kdy vlastní tělo začne napadat slinivku břišní, která produkuje inzulin. Nemocní jsou tak doživotně odkázáni na píchání inzulinu. Ačkoliv jsou dnešní možnosti velmi pokročilé, stále jsou zde vedlejší účinky, jako je diabetická noha, potíže se zrakem a horší hojení ran. Nemocní si navíc musí neustále kontrolovat stav hladiny cukru v krvi, aby neupadli do hyper nebo hypoglykémie.

Pacientce, která zákrok podstoupila, je 25 let a pochází z Tianjinu v Číně. Jak uvádí independent.com, nejdříve jí byly buňky extrahovány, aby mohly být naprogramovány do buněk slinivky břišní, a následně jí byly aplikovány do břicha. Jednalo se o 1,5 milionu buněk, které byly upraveny. Pacientka byla poté sledována, zda začne slinivka břišní produkovat inzulin a v jakém množství. Už za 75 dní nebyla pacientka závislá na píchání inzulinu, jelikož orgán fungoval jako u zdravého člověka.


Vědci zároveň uvedli, že během pozorování nezaznamenali žádné abnormality, které by byly s transplantací kmenových buněk spojeny. Dodali také, že pacientka musí být nadále sledována, aby mohla být potvrzena účinnost této metody. Navíc bere imunosupresiva, jelikož podstoupila transplantaci jater, a vědci tak nemohou posoudit, zda léky na potlačení imunity nemají vliv i na tuto transplantaci. Testy je tak potřeba rozšířit alespoň na 10 nebo 20 jedinců s cukrovkou 1. typu, aby mohla být léčba více prozkoumána.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze