Detoxikace těla za pomoci nejrůznějších diet? Tělo nic takového nepotřebuje

Vyvracíme nejčastější mýty
Detoxikace těla za pomoci nejrůznějších diet? Tělo nic takového nepotřebuje
Fotografie: unsplash.com
  • Tělo umí samo odbourat toxiny za pomoci jater, ledvin a trávicího systému
  • Očistné čaje, potravinové doplňky, koktejly a další jsou většinou jen marketingový tah
  • Pokud dojde k poškození orgánu, detoxikace ho neuzdraví

Přichází podzim a s ním i období nemocí a nachlazení. Možná i vy jste narazili na nejrůznější nabídky nebo rady, jak máte svému tělu ulevit a detoxikovat jej nebo očistit. Jenže tělo je dokonalý stroj, který dokáže neuvěřitelné věci, a tak většina detoxikačních nápojů a doplňků je jen marketingový tah, jak vylákat z lidí peníze. Jak to tedy s onou detoxikací těla je?

Jak má detoxikace těla fungovat?

Pod detoxikací se může ukrývat prakticky cokoliv – pití zeleninových šťáv, vynechání lepku či mléčných potravin, půst a také nejrůznější koktejly určené přímo k očistě těla. Jenže pokud nemáte zdravotní problém, jsou tyto nejrůznější diety k ničemu. Tělo má svůj vlastní detoxikační systém, který funguje. Jak uvádí nationalgeographic.com, tělo se toxinů zbavuje prostřednictvím jater, ledvin a trávicího systému. Jako příklad stačí uvést alkohol. Ten tělu způsobuje intoxikaci, ale přesto jej dokážeme v závislosti na množství postupně odstranit.

Určitě jste již slyšeli, že pro vaše tělo bude prospěšné, pokud každé ráno vypijete vodu s citronem. Zní to jako jednoduchá rada, která vám pomůže, jenže pravidelné pití vody s citronem vám nenávratně poškodí sklovinu. Někteří se dokonce odkazují na studie, které prokazují, že tento způsob detoxikace zabírá.

Voda s citrónem

Jedná se například o studii z roku 2015, která uvádí, že citronová detoxikační dieta, složená z javorového a palmového sirupu a citronové šťávy, sníží u žen s nadváhou hmotnost. Studie se zúčastnilo 84 korejských žen s nadváhou a byly sledovány po dobu 11 dní. Studie samozřejmě ukázala, že u žen došlo ke snížení váhy. Jenže v případě, že snížíte příjem kalorií, budete hubnout i bez pití citronové šťávy. Navíc studie probíhala jen po velmi krátkou chvíli.

Pro některé lidi však určitá změna jídelníčku může znamenat jakýsi restart, kterým například zastaví naučené návyky a začnou se pak lépe stravovat. Tento způsob očisty samozřejmě není vůbec špatný, jen je potřeba si uvědomit, že jde spíše o mentální změnu, kdy chcete udělat v životě nějakou obměnu.

Je zbytečné kupovat detoxikační přípravky

Je jedno, jestli se jedná o čaje, doplňky stravy, pleťové masky, nálepky nebo koktejly, není nutné tyto produkty kupovat, jelikož se ve většině případů podle theguardian.com jedná jen o marketingový tah. Samozřejmě čaje nebo koktejly mohou obsahovat nejrůznější vitamíny a minerály, které vašemu tělu prospějí, ale zaplatíte za ně i několikanásobek běžné ceny. Především je potřeba dávat pozor na nejrůznější firmy, které se na tyto očisty přímo zaměřují.

Tělo se toxinů umí zbavovat samo, bez pomoci dalších přípravků. Je potřeba myslet na to, že žádná detoxikace těla nedokáže obnovit poškozený orgán. Pokud například budete pravidelně pít alkohol a dojde k poškození jater, očistou těla je nevyléčíte. Zabere pouze vysazení alkoholu a dieta k tomu určená. Pokud ale chcete vašemu tělu dopřát něco „lepšího“, kupte si kvalitní potraviny, ze kterých si uvaříte dobré jídlo, které vašemu tělu dodá správné živiny.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze