Cukrovku si můžete přivodit cukrovinkami? Aneb co vše o cukrovce nevíte?

Vyvracíme nejčastější mýty
Cukrovku si můžete přivodit cukrovinkami? Aneb co vše o cukrovce nevíte?
Fotografie: unsplash.com
  • Cukrovka 1. typu postihuje děti a mladistvé a diabetes 2. typu vzniká ve střední věku
  • Jedná se o autoimunitní onemocnění, kdy slinivka neprodukuje inzulin, který koriguje hladinu cukru v krvi
  • Zvláště u prvního typu diabetu tak vůbec nezáleží na tom, zda dotyčná osoba jedla příliš sladkého

Cukrovka, neboli diabetes mellitus je jednou z mnoha civilizačních nemocí, které ovlivní váš celý život. Slyšeli jste jako děti, jak vám dospělí říkali, ať nejíte příliš sladkostí, jinak dostanete cukrovku? Možná vás to vyděsilo, ale rozhodně na tom nebylo nic pravdy. Samozřejmě zdravý životní styl patří k prevenci proti této chorobě, která má nepříjemné vedlejší následky, ale cukr jako takový cukrovku nezpůsobuje.

Co je tedy příčinou vzniku cukrovky?

Nejdříve je potřeba vědět, že existují dva typy diabetu. Cukrovka prvního typu postihuje většinou děti a mladistvé. V tomto případě jsou nemocní odkázáni na píchání inzulinu. Podle diabetesvoice.org se jedná o autoimunitní onemocnění, kdy slinivka není schopna produkovat inzulin a korigovat tak hladinu glukózy v krvi.

Cukrovka druhého typu vzniká až v pozdějším věku. Většinou je spojena se špatným životním stylem. Rizikové faktory jsou nadváha, rodinná anamnéza, konzumace ultrazpracovaných potravin a málo pohybu. V tomto případě dochází k poruše tvorbě inzulinu a nemoc se léčí většinou za pomoci léků, dodržováním diety a až v těžších formách se řeší pícháním inzulinu.

píchání inzulinu

V obou případech je tedy příčina ve slinivce břišní, která nezvládá udržovat správnou hladinu krevního cukru pomocí hormonu inzulin, který je produkován B buňkami Langerhansových ostrůvků. Konzumace cukru, zejména pak s prvním typem diabetu, nemá tedy s vypuknutím choroby nic společného.

Cukrovka neznamená zákaz cukru

Je potřeba vědět, že cukry a sacharidy znamenají pro diabetika velký rozdíl. Cukry jsou jednoduché sacharidy, které znamenají okamžitý přísun energie a tím i okamžitý nárůst cukru v krvi. Jsou obsaženy například ve sladkostech, limonádách a ovoci. Sacharidy oproti tomu mají pomalejší nástup energie a také se uvolňují postupně a delší dobu. Z tohoto důvodu jsou pro diabetiky vhodnější, jelikož lze lépe pomocí inzulinu upravovat hladinu cukru v krvi. Sacharidy jsou obsaženy v luštěninách, těstovinách, pečivu a ve většině zeleniny.

Při obou typech diabetu se dodržují určitá pravidla, aby se nemocní co nejvíce vyhnuli druhotným onemocněním, které jsou s cukrovkou spojeny. Je potřeba si také pravidelně měřit hladinu cukru v krvi, jelikož nejen jídlo vám může způsobit hypoglykémii, nebo hyperglykémii. Ať už jde o nedostatek nebo nadbytek cukru v krvi, obě situace mohou vést k závažným dopadům na zdraví a v těch nejhorších případech mohou znamenat i smrt.

Při zjištění nemoci to však pro nemocného neznamená, že si jídlo obsahující cukr či sacharidy už nikdy dát nemůže. Pokud dodržuje dietu, je potřeba vypočítat sacharidy tak, aby hladina cukru nebezpečně nestoupla. Pokud si pacient píchá inzulin, musí vědět, jaké jídlo vyžaduje kolik jednotek. Všeobecně pak platí, že rychlé cukry vyžadují více jednotek, jelikož hladina cukru v krvi rychle stoupne. Je tak lepší vždy volit potraviny, které obsahují sacharidy – ty zvednou hladinu cukru v krvi mnohem méně.

Je však potřeba vždy myslet na to, že cukry a sacharidy se nacházejí v mnoha potravinách. S výběrem jídel pacientům vždy ze začátku pomáhá diabetolog, který upozorní, u jakých potravin je potřeba dávat důraz na obsah sacharidů. A ne všechno zdravé je pro diabetiky dobré. Klasicky mezi tyto potraviny patří ovoce jako je banán či hrozny. Podle British Heart Foundation to však neznamená, že člověk s diabetem nemůže jíst ovoce, je ale potřeba přemýšlet nad jeho množstvím.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze