Šílenství kolem upravené fotky Kate Middletonové je ochutnávkou toho, co přijde

Glosa
Šílenství kolem upravené fotky Kate Middletonové je ochutnávkou toho, co přijde
Fotografie: Ondřej Pohl, fZone.cz

Jedna rodinná fotografie, na které jsou až příliš patrné následné editace. Pokud by se nejednalo o část britské královské rodiny, pak by to byl banální příběh, jakých se denně dějí tisíce. Jenže když žádné z nich nemůžeme věřit, tak jaký má smysl je vlastně sledovat?

Po delším pobytu Kate Middlentové se zuřivě spekulovalo o jejím zdravotním stavu, které ještě více rozvířilo pár neostrých záběrů z její cesty domů. Jako by nestačilo, co se stalo princezně Dianě, členové královské rodiny jsou stále pod drobnohledem tisku, který se zaklíná veřejným zájmem, jež sám vyvolal. Obranou před tím, aby vám bulvární fotografové vlezli až do ložnice je zveřejnit určité fotografie sám.

Měl to být obyčejný rodinný snímek ke Dni matek, který ukáže, že je Kate v pořádku. Zatímco obvykle máme tendenci fotky cizích rodin jen zběžně prohlédnout, tato byla prozkoumána do posledního pixelu. Na té fotce je něco zvláštního, hlavě ruce. Je zde přiměřený počet rukou, osm rukou pro čtyři lidi, ale všechny vypadají trochu nepatřičně. Kateiny ruce vidíme, ale její paže jsou schované za dvěma dětmi a jedna ruka vypadá mírně rozmazaně, zatímco na druhé chybí snubní prsten. Charlottino zápěstí vypadá, jako by splývalo s jiným chybějícím zápěstím, a rukáv jejího svetru splývá s jiným šedým svetrem, který na fotografii zřejmě není. A Louis prostě dělá s jednou rukou něco divného, co má pravděpodobně víc společného s tím, že je to malý kluk, než s úpravou.


Šílené teorie na sebe nenechaly dlouho čekat. A v jejich čele ta, že žádný takový snímek nevznikl, že je to jen fotka generována AI, která má zakrýt skutečný tvar věcí. „Jako mnoho amatérských fotografů občas experimentuji s úpravami,“ napsala Kate Middletonová ve svém prohlášení. „Chtěla jsem se omluvit za zmatek, který včerejší společná rodinná fotografie způsobila.“ Věřit tomu samozřejmě nemusíte, ale já osobně ano – a to ze zkušenosti s mou vlastní ženou a faktu, kolik času a energie vynakládá na to, aby naše rodinné fotografie vypadaly dobře.

Zdvižený prst

Až posud je příběh veskrze banální. Přístupnost nástrojů pro editaci, jejich integrace do chytrých telefonů a všudypřítomné umělé inteligence jsou až příliš velkým lákadlem. Kdo z nás si nikdy nevymazal z tváře pupínek a ani princezny v tomto ohledu nejsou výjimkou.

Jenže právě tento královský aspekt celé fotografii dodává společenský přesah. Nejvíce děsivé je, jak se k celé věci postavily světové agentury. Bez nějakého většího přemýšlení upravenou fotku převzaly, začaly šířit a de fakto ji tak legitimizovali. A pak ji narychlo a bez úspěchu pokoušely vzít zpět. Je jasné, že u tohoto veskrze nekonfliktního tématu nepředpokládají nějakou manipulaci, jako například u záběrů z válek, ale i tak… Nějaká kontrola by měla být na takových místech standardem.

Zatím se spíše čeká, že problémy, které technika způsobila pomůže taky vyřešit. Jediným pozitivním aspektem celé kauzy je, že pod vlivem rychlého rozvoje funkcí umělé inteligence je čím dál tím více lidí nedůvěřivých k tomu, co čte, slyší nebo vidí. Jak ale poznamenává jeden z diskutujících na internetu: „Kdyby se Buckinghamský palác skutečně snažil něco utajit, nikdy bychom na to nepřišli.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze