Uklidí dům, najde klíče, donese z lednice pití. To je robot od Aeolus Robotics

Uklidí dům, najde klíče, donese z lednice pití. To je robot od Aeolus Robotics
  • Nový robot společnosti Aeolus Robotics zvládne díky strojovému učení mnoho domácích prací zcela sám
  • Umí vracet věci po úklidu na svá místa, pomoci vám nalézt ztracené klíče, přinést z lednice vychlazený nápoj nebo prostě jen vrátit rozházené věci zpět na svá místa
  • Cena, dostupnost a ani jméno robota prozatím neznáme, ale dle slov tvůrců by měl stát méně než rodinná dovolená k moři

Pokud jste už někdy narazili na slavné dílo Isaaca Asimova „Já, robot“, určitě jste už také zapřemýšleli, jaké by to asi bylo mít v domácnosti robotického sluhu. Podobného fantazírování se nemohli zbavit ani technici ze společnosti Aeolus Robotics, avšak na rozdíl od většiny z nás nezůstali jen u představ. Vyvinuli proto vlastního robota, který by vám mohl doma kupříkladu uklízet, přestěhovat nábytek, nebo třeba jen donést pití z lednice.

Aeolus Robot

Dle jeho tvůrců se bude robot sám učit o svém okolí a domácnosti, ve které se pohybuje, a přizpůsobí podle toho své chování. „Prozatím je jen jako dítě, které se teprve rozkoukává a učí, ale i nadále budeme rozšiřovat jeho schopnosti, aby vyrostl z dítěte v dospělého. Čím více lidí bude tohoto robota používat, tím lepší bude,“ rozpovídal Alexander Huang, vedoucí technologií Aeolus Robotics.

Jednou z nejdůležitějších vlastností robota od Aeolus je fakt, že díky svému strojovému učení rozezná a zapamatuje si tisíce různých objektů a kam patří. Dokáže je tak vracet na správné místo, takže může kupříkladu odnést hračky dítěte z obýváku a vrátit je do jeho pokoje, kam patří. Dokonce vám může i pomoci hledat ztracené věci a dovést vás na místo, kde viděl vámi požadovanou věc naposledy.

Aeolus Robot

Zároveň může být robot propojen s vaší chytrou domácností prostřednictví Google Home a jeho Asistenta či pomocí Alexy od Amazonu. Samozřejmostí je také příslib častých aktualizací softwaru robota. „Tohle je úplně první multifunkční robot, který se chová jako člověk. Můžete říct třeba, 'Hej, robote, tenhle pokoj je teď uklízený, jak má být, takže si to prosím pamatuj při příštím úklidu a vrať mé věci přesně tam, kde jsou teď,' a robot tak příště učiní,“ říká Huang.

Aeolus Robot

Nový robot by mohl být také cenným společníkem třeba pro seniory. Díky funkci „rozpoznání postoje“ dokáže určit, zda člověk upadl a potřebuje pomoci zvednout, nebo zda ho nepostihl záchvat, aby zavolal automaticky záchranku.

Aeolus Robot

Aeolus prozatím poněkud tajnůstkaří ohledně prodejní ceny, ale tvrdí, že bude stát méně než rodinná dovolená k moři. Samotný robot je podobný svou velikostí i hmotností zhruba 12letému dítěti a prozatím nemá ani jméno, které chce ovšem společnost zveřejnit někdy v průběhu letošního roku. „Naším úkolem je spojit robotiku, umělou inteligenci a strojové učení do cenově dostupného domácího robota,“ doplňuje Huang.

Zdroje: aeolusbot.com, digitaltrends.com

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze