Ukrajinská policie odhalila kryptofarmu. Neuvěříte, jaký hardware používali

3
Ukrajinská policie odhalila kryptofarmu. Neuvěříte, jaký hardware používali
Fotografie: Markus Winkler, unsplash.com
  • Samotná těžba není na Ukrajině nelegální
  • Problém je však v původu elektrické energie
  • Vyšetřovatele překvapila i skladba použitého hardwaru

Televizní zpravodajství nabízí s železnou pravidelností jeden druh záběrů: těžce ozbrojení policisté vtrhnou do zdánlivě opuštěné zemědělské budovy, kde odhalí nelegální pěstírnu marihuany. Tu obvykle prozradí zvýšený pohyb lidí, ale hlavně pak nelegální odběr velkého množství elektřiny.

V poslední době však na nejeden policejní sbor čeká překvapení, když namísto plantáže rostlin nebo chemické laboratoře objeví amatérsky sestavenou serverovnu, která kradenou elektřinu mění „těžbou“ na kryptoměny. Přesně takový případ se odehrál i na Ukrajině a informoval o něm Kyjev Post. Tento případ je komplikovanější tím, že se farma nacházela v prostorách firmy starající se o distribuci elektrické energie. Policii a soudy tak čeká složité rozplétání celé organizace a dokazování, nakolik se jednalo o černý odběr či jen nesrovnalosti v dokumentech.

Kryptofarma

Rozhodně se totiž nejednalo o operaci malého rozsahu. Na stopu vyšetřovatele totiž přivedly mimo jiné i problémy s dodávkami elektrické energie v dané oblasti. Ty mělo na svědomí více jak pět tisíc nejrůznějších přístrojů. 3 800 z toho pak byly Playstationy 4 Pro úhledně naskládané do polic ve svislé poloze. Takováto sestava dokázala provozovatelům vydělávat kolem pěti miliónů korun měsíčně.

Diskuze ke článku
Nikita Radanovicz
Nikita Radanovicz
Bitcoin a jiné kryptoměny jsou docela slušný zlegalizovaný nelegální obohacování. Ne že by se to nedělo i s papírovou měnou, ale tu mají pod kontrolou alespoň státní banky. Bitcoin nikdo nekontroluje. Navíc mě děsí v té vší absurditě způsob jakým se coiny vydělávají.
Čelíme tu kde jakým zpřísňováním limitů na CO2, globálnímu oteplování, mrhání energií a nejrůznějšími restrikcemi ze stran různých vlád na omezení emisí, ale tady se jen tak zbůhdarma pálí energie, bez žádné přidané hodnoty, uvolňuje se neskutečné množství tepla do atmosféry a elektrárny se točí a točí. Kde je tedy ten smysl? Jaké hodnoty to vyrábí? Komu to prospívá? Je to jen sprosté obohacování na úkor všech a všemu.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze