Perseverace pomocí přístroje dokázal vytvořit na Marsu dýchatelný kyslík

Perseverace pomocí přístroje dokázal vytvořit na Marsu dýchatelný kyslík
Fotografie: NASA/JPL-Caltech
  • Přístroj MOXIE generoval kyslík celkem 16krát
  • Dokázal vyrobit 122 gramů kyslíku, což by stačilo pro menšího psa na 10 hodin
  • Molekulární kyslík vyrábí prostřednictvím elektrochemického procesu, kdy od sebe odděluje jednotlivé atomy

Rover Perseverance přistál na Marsu v únoru roku 2021 a kromě jiných přístrojů, které nám přinesly nové poznatky o této nehostinné planetě, v sobě ukrývá i přístroj MOXIE (Mars Oxygen In-Situ Resource Utilization Experiment). Ten prokázal schopnost vytvořit z marsovské atmosféry dýchatelný kyslík, což je zásadní informace pro budoucí mise. Astronauti by si totiž nemuseli vozit zásoby kyslíku s sebou, a navíc by mohl být využit i jako palivo do raket.

MOXIE generoval kyslík na Marsu celkem 16krát a podle NASA je jeho mise tímto ukončena. Přístroj během fungování ukázal, že je mnohem výkonnější, než se původně zdálo. „Působivý výkon MOXIE ukazuje, že je možné extrahovat kyslík z atmosféry Marsu. Vývoj technologií, které nám umožní využívat zdroje na Měsíci a Marsu, je zásadní pro vybudování dlouhodobé přítomnosti na Měsíci, vytvoření robustní lunární ekonomiky a umožní nám podpořit počáteční kampaň na lidský průzkum Marsu,“ uvedla zástupkyně administrátora NASA Pam Melroy.

Přístroj od doby, kdy se nachází na Marsu, dokázal vytvořit celkem 122 gramů kyslíku, což odpovídá přibližně tomu, co malý pes spotřebuje za 10 hodin. V neproduktivnějších časech byl schopný vytvořit 12 gramů kyslíku za hodinu při čistotě 98 % nebo lepší, což byl dvojnásobek cíle, který si NASA dala. MOXIE fungoval na Marsu celý rok a za tu dobu splnil veškeré technické požadavky. „Prokázáním této technologie v podmínkách reálného světa jsme se o krok přiblížili budoucnosti, ve které astronauti ze Země žijí na rudé planetě,“ uvedla ředitelka technologických demonstrací Trudy Kortes.


MOXIE je schopný vyrábět molekulární kyslík prostřednictvím elektrochemického procesu, který odděluje jeden atom kyslíku od molekul oxidu uhličitého. Přístroj nasaje marsovskou atmosféru, oddělí od sebe jednotlivé atomy a jak postupně atmosféra proudí přístrojem, je analyzována, aby byla zkontrolována čistota a množství získaného kyslíku. MOXIE byl první přístroj, který se pokusil vyrobit kyslík na Marsu a je jasné, že vědci se budou touto technologií nadále zabývat. V budoucnu by tak tyto přístroje mohly nahradit kyslíkové bomby u astronautů.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze