Ulice měst by jednou mohla osvětlovat geneticky upravená zeleň

Ulice měst by jednou mohla osvětlovat geneticky upravená zeleň
Fotografie: MIT
  • Oproti první generaci svítí tyto rostliny 10× silněji
  • Využívají podobný princip jako světlušky

Na noční osvětlení ve městech jme si zvykli tak, že si život bez něj už neodkážeme představit. Jenže to s sebou nese i zápory – vedle spotřeby energie se jedná také o světelné znečištění, které znesnadňuje pozorování noční oblohy a narušuje přirozené biorytmy lidí i zvířat.

svítící rostliny

V budoucnu by tak alespoň na některých místech mohly pouliční lampy nahradit svítící rostliny. Alespoň tak si to představují vědci z MIT, kteří tento objev představili už v roce 2017. Vylepšená generace však nabídne až desetkrát tolik světla, a je tak vhodná i k nasazení do praxe.

Podle studie mohou tyto rostliny druhé generace vydávat zářící světlo po dobu několika minut poté, co jsou po dobu 10 sekund „nabíjeny“ pomocí LED. Světelný efekt je možný díky nanočásticím s luciferázou, enzymem, který se nachází ve světluškách a který jim dává schopnost svítit.

svítící rostliny

Rostlina je kombinována se „světelným kondenzátorem“ vyrobeným z nanočástic s hlinitanem stroncia pokrytým oxidem křemičitým. Tyto drobné částice mohou absorbovat světlo ze slunce nebo LED, což rostlinám umožňuje svítit jasněji a déle než u první generace. Do budoucna se výzkumníci zabývají kombinací nanočástic luciferázy a světelných kondenzátorů, aby potenciálně zlepšili jas i životnost.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze