Umělá inteligence by mohla diagnostikovat COVID-19 podle zvuku kašle

Umělá inteligence by mohla diagnostikovat COVID-19 podle zvuku kašle
Fotografie: Annie Spratt, unsplash.com
  • Jde o analýzu neslyšitelných frekvencí
  • Kašel způsobený koronavirem má specifické projevy
  • Mohlo by to pomoci chudším zemím

Už od začátků pandemie COVID-19 je jasné, že vedle očkování je pro její zvládnutí naprosto nezbytné masivní a dostupné testování. Současné PCR testy jsou sice spolehlivé, ale vyžadují odborný odběr a zpracování v laboratoři. Antigenní testy jsou sice výrazně levnější a dají se zvládnout i svépomocí, ale i zde si jejich podstoupení žádá finanční náklady.

Co kdyby však existoval test, který potřebuje jen mikrofon a výpočetní kapacitu na zpracování záznamu, jinými slovy obyčejný smartphone? Přesně to je cílem projektu DeepCough3D, o němž informoval computer.org. Základem experimentů jsou nahrávky kašle osmi tisíc lidí z nemocnic v Mexiku a ve Španělsku pořízené během loňského roku. Zhruba čtvrtina z nich byla nakažena virem způsobujícím COVID-19.

Cílem algoritmu bylo analyzovat nahrávky do nejmenších detailů. Klíč leží podle výzkumníků ve frekvencích, které není lidské ucho schopné postřehnout. Kašel způsobený koronavirem má však unikátní strukturu a podle studie je algoritmus schopný odhalit jej s přesností 98 %.

Cílem však není nahradit současný systém testování. Má se jednat o pomůcku pro méně rozvinuté země, kde by mohla být přednostní péče nebo testování poskytnuto těm, které určí aplikace.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze