Umělá inteligence umí změnit, co říkáte na videu. Blíží se nová éra fake news?

Umělá inteligence umí změnit, co říkáte na videu. Blíží se nová éra fake news?
  • Stačí čtyřicet minut zdrojového videa
  • Pak můžete nechat dotyčného říkat, co chcete
  • Vývojáři se zneužití neobávají

Existují vynálezy, které jsou stejně působivé jako děsivé. Jeden takový představili vědci ze Standford University, Institutu Maxe Plancka pro informatiku, Princetonu a firmy Adobe. Zjednodušeně řečeno zde můžete nahradit libovolnou část projevu řečníka na videu jinými slovy, která zadáte na klávesnici. Jak dobře to funguje ukazuje následující video.

Nejdříve potřebujete dostatečně dlouhé video řečníka, v současnosti alespoň 40 minut. To by ale u mediálně exponovaných lidí neměl být problém. Video pak necháte analyzovat umělou inteligencí, která pozoruje, jak se při mluvení pohybují rty i zbytek obličeje, jak na sebe navazují slabiky a mnoho dalších charakteristik. Následně můžete začít příslušné osobě vkládat slova do úst jednoduše tak, že je napíšete. Pokud bychom používali pouze metodu střihu, pak by výsledek působil velmi nepřirozeně. Zde se ale systém postará o to, aby by byl případný přechod co nejpřirozenější. Při případných úpravách navíc nejste omezeni tím, co daná osoba řekla, ale můžete ji nechat říci prakticky cokoli.

Každého samozřejmě napadne, že něco takového se dá velice snadno zneužít k šíření dezinformací. Vznikl pro to dokonce nový termín „deepfake“. Toho se však tvůrci této metody neobávají. Argumentují tím, že už v současné době existuje mnoho nástrojů, jak video zfalšovat, stejně tak jako možnosti, jak takové počínání odhalit.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze