Umělecká díla z Národní galerie Praha si nově vychutnáte i na Samsung The Frame

Umělecká díla z Národní galerie Praha si nově vychutnáte i na Samsung The Frame
Fotografie: Ioannis Papadopoulos, fZone.cz
  • NGP obsahuje unikátní sbírka českých i zahraničních děl
  • V rámci nové spolupráce si je budete moci užít také na vašem televizoru The Frame
  • Kolik majitelů televizoru The Frame využívá její plný potenciál?

Samsung se řadí mezi největší výrobce chytrých televizorů na světě, které se navíc zabývají také výrobou samotných zobrazovacích panelů, jež dodávají i dalším značkám. Díky bohatému know-how pak mohl jihokorejský výrobce v roce 2017 uvést unikátní The Frame – chytrou televizi, která připomíná obraz nejen svým designem s vyměnitelnými rámečky, ale především obrazovou kvalitou, jež je schopna reprodukovat obrazy v podobě takřka nerozpoznatelné od originálu. Ostatně právě to jsme mohli sami porovnat v rámci návštěvy Národní galerie Praha (NGP), se kterou Samsung nyní rovněž spolupracuje.

Milionový obraz za pár korun ve vašem obýváku

Ačkoliv to není široké veřejnosti často známo, Národní galerie Praha ukrývá ve svých sbírkách kromě českých také mnoho zahraničních děl. Pěkným příkladem je tzv. Francouzská sbírka, kterou zakoupil československý stát za tehdejších 6 milionů Kčs, což byl a stále je ekvivalent přibližně 24 stíhaček Gripen. Ve sbírce najdeme zástupce klasicismu a romantismu, realismu, impresionismu i postimpresionismu, ale také kubistické obrazy.

Samsung The Frame

Mezi autory najdeme Renoira, Moneta, Vincenta van Gogha či Pabla Picassa, viz stránky ngprague.cz, kde se dozvíte také spoustu dalších zajímavostí a také si poslechnout poutavý výklad o jednotlivých obrazech.

V rámci spolupráce Samsungu s Národní galerií Praha jsou pak vybraná díla dostupná ve virtuálním obchodu s uměním Art Store. Za cenu předplatného 123 Kč měsíčně lze získat přístup k několika tisícům uměleckých děl z mnoha světových galerií, za cenu 500 Kč si lze pak reprodukci konkrétního díla zakoupit. Zajímavostí je, že Samsung 50 % zisku z předplatného či nákupu (v rámci předplatného se hodnotí popularita díla, resp. galerie, z níž pochází) vrací galeriím, jež mají daná díla ve sbírce. Od zástupce společnosti jsme se rovněž dozvěděli, že v České republice využívá Art Store přibližně 8 % majitelů chytrých televizorů The Frame, v USA přibližně 15 % a celosvětový průměr se pohybuje okolo 10 %.

V průběhu návštěvy NGP jsme si mohli prohlédnout několik děl a porovnat je s originály. Pochopitelně obrazy mnohdy nejsou 1:1, typicky kvůli odlišnému poměru stran (což lze částečně vyřešit tím, že si k The Frame koupíte otočný stojan, s nímž lze obrazovku polohovat jak horizontálně, tak vertikálně), avšak samotná úroveň vyobrazení reprodukce je na velmi vysoké úrovni. Televizor disponuje senzory, které dokáží upravit nastavení dle aktuálních světelných podmínek, přičemž obraz vypadá skutečně matně, tedy jako originál. Zájemci o The Frame si nově mohou kromě možnosti se pokochat uměleckými díly mnoha českých i světových autorů prohlédnout tento unikátní televizor přímo v NGP, kde je vystaven.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze