Univerzita v Houstonu zkoumá elektroniku nakreslenou na kůži

Univerzita v Houstonu zkoumá elektroniku nakreslenou na kůži
Fotografie: Alexandre Debieve, usplash.com
  • Aplikace je stejně jednoduchá jako psaní inkoustovým perem
  • Elektronika slouží pro monitorování zdravotního stavu, může pomáhat i při hojení ran

Když se řekne elektronika, spousta z nás si přdstaví pevnou desku, ke které jsou připojeny nejrůznější součástky – kondenzátory, cívky a další. Jejich spolupráce pak přináší kýžený efekt a funkce, po kterých uživatelé touží. Co když se ale této premisy zbavíme a namísto pevného podkladu použijme lidskou kůži? Co všechno bychom mohli díky takovému přístupu dokázat?

Přesně takové otázky si pokládají vědci na univerzitě v americkém Houstonu. Výsledkem jejich bádání jsou elektrické obvody, které jsou doslova nakresleny na povrch lidské kůže.

elektronika na kůži

K čemu může být něco takového dobré? Senzory umístěné přímo na kůži zaznamenávají údaje týkající se zdravotního stavu mnohem přesněji než ty samostatné. Další výhodou jsou nižší náklady a snadnost aplikace. Jeden z vědců dokonce přirovnává proces k psaní inkoustovým perem.

Elektronika umístěná na kůži tak může zaznamenávat teplotu, srdeční akci, pohyby svalů nebo hydrataci kůže. Vědci počítají s jejím alternativním využitím, kdy budou konvenční snímače špatně dostupné. Například v rozvojových zemích, případně na bojištích nebo při nejrůznějších katastrofách. Výzkum dokonce naznačuje, že by aplikace určitého druhu obvodu mohla urychlovat hojení ran.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze