Upravené bakterie mohou produkovat kaučuk

Upravené bakterie mohou produkovat kaučuk
Fotografie: Julia Koblitz, unsplash.com
  • Geneticky pravené bakterie Escherichia coli mohou produkovat kaučuk
  • Sníží se tak závislost na přírodních zdrojích
  • Takový kaučuk může mít lepší kvalitu nebo další nové vlastnosti

Oblast syntetické biologie a precizní fermentace je v současné době intenzivně zkoumaná. Umožňuje řešit totiž hned dva problémy najednou: získávání špatně dostupných surovin a samozřejmě také ekologii. Startup baCtapomocí genetického inženýrství vyrábí přírodní kaučuk, tedy látku, kterou je náročné reprodukovat v laboratoři, protože její polymer je dlouhý.

Pařížská společnost má ověřený koncept, který využívá upravené bakterie (Escherichia coli) k výrobě přírodního kaučuku in vitro. Firma tvrdí, že její metoda, která se opírá o obnovitelnou surovinu - v současné době používá glukózu, ale hodlá ji diverzifikovat na acetát a uhlík - je uhlíkově neutrální.

baCta

Startup získal 3,3 milionu eur, takže se může pustit do dalšího úkolu: vyřešit, jak industrializovat svůj laboratorní proces a přejít od výroby miligramů suroviny k mnohem větším množstvím, která jsou potřebná pro ostatní společnosti, aby mohly používat jeho pryž k výrobě vlastních produktů.

Vzhledem k tomu, že přírodní kaučuk je vyráběn pomocí genového inženýrství, vědci jsou schopni odstranit specifické bílkoviny ve stromové míze, které mohou vyvolávat alergie. To znamená, že biosyntetizovaný přírodní kaučuk by mohl mít další výhodu v tom, že by mohl být prodáván jako hypoalergenní.

Kaučukem to ale nekončí. Startup má v plánu tento přístup použít k uhlíkově neutrální výrobě izoprenoidů, skupiny chemických sloučenin odvozených od monomeru polymeru kaučuku, které mají mnohostranné využití v oblastech, jako je průmyslová a farmaceutická výroba.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze