Už se ví, v čem budeme bydlet na Marsu

Už se ví, v čem budeme bydlet na Marsu
  • NASA představila vítěze soutěže o design domů na Marsu
  • Stavět se bude pomocí 3D tisku z místních materiálů

V roce 2015 vyhlásila NASA soutěž o nejlepší návrh domů za účelem kolonizace Marsu. Celkem se přihlásilo 60 týmů a nejlepší z nich se na začátku května zúčastnily třicetihodinové soutěže, kde bylo jejich úkolem přetvořit nápady ve skutečné obydlí. To bylo následně podrobeno zkouškám odolnosti, nepropustnosti a kvality zpracování.

Zvítězila AI Space Factory se svým dílem nazvaným Marsha. Odměna pro vítěze činila půl milionu dolarů (asi 11,5 milionů korun), druhá Pensylvánská státní univerzita si odnesla 200 tisíc (takřka 5 milionů korun).

Vítězný návrh se odklání od dosavadní představy kulovitých dómů. Podle studie nejde jenom o přístřešek pro astronauty, ale o komplexní problém jejich přežití. Proto jsou všechny nezbytné technologie integrální součástí stavby.

Marsha

Projekt na své využit nejspíš nebude muset čekat dlouhé roky, než se podaří vypravit lidskou posádku směrem k rudé planetě. Jednoduchost stavby pomocí 3D tisku a využití lokálních materiálů ji rovněž předurčují k použití na zemi, například na místech zasažených přírodní katastrofou.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze