3D tištěná raketa opět neodstartovala. Co bylo důvodem tentokrát?

3D tištěná raketa opět neodstartovala. Co bylo důvodem tentokrát?
Fotografie: unsplash.com
  • Start byl nejdříve odložen kvůli silnému větru, poté došlo ke dvěma zrušeným odpočtům
  • K prvnímu došlo pouze půl sekundy před vzletem, druhý byl zrušen 45 sekund před startem
  • Společnost další datum o pokus neuvedla

Relativity Space, který se už podruhé snažil vypustit raketu, která je z 85 % vytvořena na 3D tiskárně, opět start zrušil. Raketa Terran 1 se poprvé snažila odstartovat z vesmírné základny Cape Canaveral na Floridě 8. března, start byl však přerušen pouhých 70 sekund před zážehem motorů, a to z důvodu, že systém hlásil problém s teplotou paliva. Raketa je poháněna kapalným kyslíkem společně se zemním plynem, tedy kombinací označovanou jako raketové palivo budoucnosti.

Druhý pokus byl naplánován na sobotu 11. března a start byl přerušen hned dvakrát. Nejprve se kvůli silnému větru ve vyšších výškách vše asi o hodinu zpozdilo, poté se při odpočtu čas zastavil pouhé půl sekundy před startem. Devět motorů Aeon 1 bylo již zapáleno, když podle spacenews.com došlo k přerušení. Společnost později na Twitteru uvedla, že tak učinila na základě porušení kritérií u automatizace oddělení stupňů rakety.

Tým poté provedl aktualizaci rakety a pokusil se o druhý start přibližně o hodinu a čtvrt později. Při odpočítávání se však časovač opět zastavil, tentokrát na T-45 sekund, pokus o start tak byl definitivně ukončen. Při druhém odpočtu došlo ke snížení tlaku paliva v horním stupni rakety, který klesl pod potřebnou hranici k bezpečnému letu. Společnost další datum startu mise GLHF (Good Luck, Have Fun) zatím neuvedla.


Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze