Relativity Space se zaměří na výrobu 3D tištěné znovupoužitelné rakety Terran R

Relativity Space se zaměří na výrobu 3D tištěné znovupoužitelné rakety Terran R
Fotografie: Relativity Space
  • Testovací let s raketou Terran 1 byl neúspěšný
  • Nosná raketa Terran R bude znovupoužitelná až 20krát
  • Bude schopná vynést na oběžnou dráhu až 33,5 tun užitečného zatížení

Relativity Space na konci března podnikl testovací let první rakety, která byla vytištěna na 3D tiskárně. Terran 1 se podařilo odlepit od odpalovací rampy, oběžné dráhy však nedosáhla. Společnost však i přes zaznamenanou anomálii uvedla, že klíčové bylo, že raketa byla schopna dosáhnout takzvaného Max-Q, tedy části letu, kdy dosáhla maximálního aerodynamického namáhání vlivem rychlosti a odporu vzduchu.

Společnost nyní uvedla, že raketa Terran 1 půjde stranou a zaměří se na novější Terran R, u které jsou již nasmlouvané lety. Raketa má na výšku 82,3 m, v průměru měří 5,5 m a dokáže vynést na nízkou oběžnou dráhu až 33,5 tun užitečného zatížení. První start je naplánován na rok 2026, kdy by měla začít raketa létat z Cape Canaveral na Floridě.

Nosnou raketu bude možné využít až 20krát

Relativity Space podle spacenews.com původně chtěla, aby byly všechny části rakety znovupoužitelné, a to včetně horního stupně a kapotáže. Nový design však umožní znovupoužitelnost pouze u prvního stupně, stejně jako je tomu u Falcon 9 od SpaceX. První stupeň se 13 motory by měl být použitelný až 20krát.


Terran R se vyznačuje dvěma aerodynamickými pruhy po téměř celé délce, čtyřmi jedinečnými přistávacími nohami s posuvným mechanismem a čtyřmi tištěnými ovládacími mřížkovými žebry. Tyto funkce optimalizují opětovnou použitelnost prvního stupně a umožňují zákazníkům rychle škálovat kadenci startů spolu s větším užitečným zatížením na oběžnou dráhu a nižšími náklady ve srovnání s jinými opakovaně použitelnými architekturami,uvedla společnost. Zaměřovat se bude zejména na komerční starty a už nyní má nasmlouvané kontrakty za 1,65 miliardy dolarů (34,8 miliard korun). Jedním se zákazníků bude například společnost OneWeb, které bude Terran R vypouštět satelity druhé generace.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze