NASA představuje finalisty soutěže, kteří mají vytvořit obydlí na Marsu

5
NASA představuje finalisty soutěže, kteří mají vytvořit obydlí na Marsu
  • Z 18 projektů bylo nakonec vybráno 5 finalistů, kteří nyní musí vyrobit pomocí automatizovaného 3D tisku třetinové modely svých návrhů
  • Všechny stavby musejí přitom splňovat tvrdá kritéria NASA, aby ochránili své obyvatele před tvrdým prostředím Marsu

V posledních letech se díky Elonu Muskovi a jeho zápalu pro kolonizaci Marsu začalo opět často hovořit o cestách k „Rudé planetě“. Než se tam však dostaneme, je samozřejmě nutné mít nejprve detailní plán, co tam vůbec budeme dělat a jak by mohli první lidé přežít delší dobu na povrchu. Proto oznámila NASA již v roce 2015 soutěž, ve které se mají předvést různí návrháři a vytvořit obytné prostory, které by mohly být domovem prvních kolonistů. Pár let jsme o této soutěži moc neslyšeli, avšak dnes NASA oznámila, že její komise zúžila počet kandidátů na vítězný návrh. Z 18 projektů tak nyní zbývá už jen 5, přičemž všechny modely byly navrhnuty pomocí speciálního softwaru.

Jedním z požadavků NASA bylo totiž splnění přísných kritérií, které musely stavby dodržovat. Jinými slovy si nemohli návrháři jen vytvářet krásné koncepty, které vypadají hezky jen na videu. Stavby musí mít také řádnou tloušťku zdí, vytápění, těsnění a další prvky, díky kterým mohou přežít v tvrdých podmínkách Marsu. Vybrané týmy si prozatím rozdělily výhru 100 tisíc dolarů, přičemž první dva nejlepší týmy získaly necelých 21 tisíc.

Jedním z této dvojice je tým Zopherus, který tvoří obydlí pomocí pohyblivé 3D tiskárny. Ta by se prostě jen poslala raketou na Mars a následně by na povrchu sbírala místní materiály a z nich vytvořila budoucí základny.

Druhý návrh AI SpaceFactory se zase zaměřuje na maximální využití místa pomocí vysokých staveb.

Třetí místo uzmul tým Kahn Yates, jehož stavby mají průhledný povrch, skrz nějž může pronikat dovnitř světlo. Zároveň je tento projekt navržen tak, aby odolal i těm nejsilnějším písečným bouřím, které bývají na Marsu běžné.

Tým SEArch+/Apis Cor má rovněž stavbu, u které upřednostňují přístup světla, avšak tentokrát je druhou prioritou odolnost vůči vysoké radiaci.

Poslední vybraný tým pochází z univerzity Northwest a navrhuje budovy připomínající v podstatě tradiční létající talíře, které známe ze starších sci-fi. Jejich stavba má být velmi rychlá na výrobu, jelikož jí tvoří stabilní základ, na který by poté 3D tiskárna jen vršila další prvky, jako jsou třeba příčky tvořící jednotlivé místnosti a svrchní plášť.

Všechny tyto týmy musejí nyní dokázat, že všechny jejich stavby mohou být vyrobeny čistě za pomoci autonomního 3D tisku. Dokázat to mají zhotovením třetinového modelu, který bude vyroben úplně stejnou technikou, kterou by se později vyráběly budovy na Marsu.